Hráškový hummus

Ingredience na 1 porci
| Česnek | 0.5 stroužky | |
| Hrášek čerstvý | 50 g | |
| Olej olivový | 1 ml | |
| Sůl | 1 špetka | |
| Pepř | 1 špetka | |
| Citrónová šťáva čerstvá | 1 g | |
| Cizrna ve slaném nálevu | 40 g | |
| Pasta tahini | 10 g |
V arabské kuchyni je cizrna takřka nepostradatelná a recept na pikantní pastu – hummus, je naprostou klasikou. Ochucujte dle libosti. V základu by ale nikdy neměly chybět čerstvé bylinky, kvalitní olej, česnek, římský kmín, hladce prošlehaná cizrnová pasta a limetková nebo citrónová šťáva!
Druhů hummusu existuje celá řada – se sušenými rajčaty, s olivami, s mrkví apod. Dnes si ukážeme pestrou jarní variantu ne tak kořeněného hummusu – hráškového hummusu!
- Všechny uvedené ingredience rozmixujte dohladka.
- Pokud bude směs příliš hustá, zřeďte ji pár lžícemi vody oleje, nebo tahini pasty. Tahini pastu do hummusu přidávejte od 1PL dál společně s olejem podle požadované hustoty.
- Hummus okořeňte česnekem, citr. šťávou, solí a pepřem.
- Pomazánka se skvěle hodí k čerstvé nakrájené zelenině, celozrnnému pečivu, tortillám a nebo jako dresink do salátů.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 101.042 Kj
| Bílkoviny | 0.65 g |
| Sacharidy | 1.74 g |
| Sacharidy z cukrů | 0.01 g |
| Tuky | 1.55 g |
| Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.89 g |
| Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
| Vláknina | 0.11 g |
| Vápník | 0.01 g |
| Gi | 0.15 |
Alergeny
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot





