Recept na bramborové šišky s mákem

Ingredience na 1 porci

Brambory80 g
Vejce2 kusy
Mouka pšeničná hrubá350 g
Sůl10 špetek
Mák mletý100 g
Cukr moučka10 g
Máslo10 g

Postup šišky

1

Oloupané brambory si uvařte a poté je nechejte vychladnout. Vychladlé brambory nastrouhejte, zasypejte moukou, solí, přidejte vejce a vše zpracujte v těsto.

2

Z připraveného těsta vyválejte válečky a z nich nakrájejte jednotlivé šišky. Ty vhoďte do vroucí vody a povařte je cca 4 minuty.

3

Jakmile šišky vyplavou, sceďte je a nechejte okapat. Před konzumací je posypejte mletým mákem s moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.

Bramborové šišky s mákem patří mezi oblíbená jídla malých dětí, ale i dospělých. Pokud si je nechcete ochutit mákem, často se bramborové šišky podávají také se strouhankou nebo perníkem. Občas jsou šišky s mákem mylně spojované se škubánky. Tyto dva pokrmy se však liší způsobem přípravy. Škubánky se, na rozdíl od receptu na šišky s mákem, připravují propařením a následně se z brambor odebírají lžící.

Bramborové šišky s mákem doplňte cviky na břicho

Bramborové šišky s mákem se neřadí ke zrovna dietním jídlům, proto je dobré jejich konzumaci doplnit cviky na břicho. Posilovat břišní svaly se vyplatí nejenom kvůli hezkému, vysportovanému vzhledu. Břicho má značný vliv i na držení pánve, a tak byste cviky na břicho měli praktikovat pravidelně. Ne pouze jako doplněk k šiškám s mákem. Nabízíme vám rovnou pět možností, jak tyto problematické partie posílit. Nestane se tak, že byste se během praktikování cviků na břicho začali po pár dnech nudit.

K bramborovým šiškám dietní snídaně

Pokud počítáte s tím, že si k obědu budete připravovat recept na šišky s mákem, doporučujeme vám den naopak odstartovat něčím zdravým. Příkladem dietní snídaně je například bílý jogurt s ovesnými vločkami, žitný chléb s žervé nebo ovesná kaše. Kromě dietní snídaně nebude vůbec na škodu, připravíte-li si k šiškám s mákem i nějakou zdravější alternativu večeře.

Zdroj obrázku: Wikimedia

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 378.725 Kj

Bílkoviny6.5 g
Sacharidy2.66 g
Sacharidy z cukrů0.01 g
Tuky6.68 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.11 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.23 g
Sodík0.07 g
Vápník0.04 g

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.