Cereálie


​Tato skupina potravin obsahuje pšenici, ječmen, žito, kukuřici, oves, pohanku, rýži či proso, a také výrobky z obilovin vyrobené, například pečivo, těstoviny, sušenky nebo například palačinky.

Patří sem také snídaňové cereálie, a právě takto se u nás slovo cereálie používá nejčastěji, jako označení zdraví prospěšných cereálních výrobků. Ve většině anglofonních zemí jsou obiloviny běžnou součástí jídelníčku, především snídaně, a tento zvyk se rozšiřuje i do ostatních zemí.

Obiloviny pomáhají snižovat riziko vzniku některých chorob, jako je ischemická choroba srdeční, rakovina tlustého střeva, diabetes aj. Ne každé tmavé pečivo, přestože obsahuje celá zrníčka, je celozrnné. Musí totiž obsahovat minimálně 85 procent celozrnné mouky.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.