5x palačinky a lívance zdravěji: Skvělé recepty, se kterými nepřiberete ani deko

Sladká mňamka v podobě palačinek nebo lívanců určitě nadchne vaše chuťové pohárky. Budete se olizovat až za ušima, jenže při pohledu na váhu spláčete nad výdělkem. Přesto existuje rozumný kompromis. Můžete si tuhle lahůdku dopřát a přitom se nezpronevěřit zásadám zdravé výživy. Ukážeme vám, jak na to.

Proč jsou vůbec palačinky nezdravé? Určitě to sami dobře víte. Obsahují spoustu bílé mouky a tedy jednoduchých sacharidů. Pokud je nespálíte pohybem, mění se v tukové polštářky usazující se zejména na břiše, stehnech a hýždích.

Kromě toho do těsta často přidáváte plnotučné mléko, které přináší zvýšené množství živočišného tuku a je tedy útokem na hladinu cholesterolu ve vaší krvi. Za další se smaží na tuku a úprava smažením je z pohledu zdravé výživy a energetické hodnoty jídla tou nejhorší. Ke slovu přichází i náplň: sladké marmelády z obchodů obsahují spoustu jednoduchých cukrů.


Možná vás teď po výčtu všeho nejhoršího přešla na tuto lahůdku chuť. To by ale byla škoda. Nabídneme vám pět receptů na palačinky a lívance, na kterých si pochutnáte a na vaše tukové polštářky a hladinu cholesterolu to nebude mít žádný nebo mizivý vliv. Uvidíte, že se dá mlsat zdravěji.

Ovesné palačinky s tvarohem

Co budete potřebovat:

  • 250 gramů odtučněného tvarohu
  • 250 gramů ovesných vlček
  • 1 ks celé vejce slepičí
  • Odtučněné mléko podle potřeby
  • Kokosový olej
  • Sezónní ovoce nebo marmeláda s nízkým obsahem cukru

Vločky vsypte do mixéru a rozmixujte úplně na prášek. Přidejte tvaroh a vejce a postupně po lžících přidávejte mléko. Vymixujte hladké řidší těsto, s množství mléka to nepřehánějte, aby nebylo příliš řídké. Hotové těsto by mělo minimálně 20 minut odpočívat před dalším zpracováním. Pro smažení palačinek je nejlepší kokosový olej. Pokud ho ale nemáte a použijete jiný, buďte opatrní s množstvím. Vždy olejem pánev pouze lehce vymažte. Na náplň usmažených palačinek používejte sezónní ovoce. Palačinky jsou letním jídlem, ideální jsou proto jahody, maliny, ostružiny, borůvky. Pokud nemáte k dispozici čerstvé ovoce, sáhněte po marmeládách s nižším obsahem cukru. Ideální jsou džemy vlastní výroby, u kterých přesně víte, co jste do nich vložili.

Špaldové palačinky

Co budete potřebovat?

  • 300 gramů špaldové mouky
  • 2 ks vejce slepičí
  • 200 ml odtučněného mléka (případně polotučného)
  • 300 gramů sýra cottage
  • 1 ks špetka soli
  • 250 gramů odtučněný tvaroh
  • Kokosový olej
  • Sezónní ovoce nebo marmeláda s nízkým obsahem cukru

Do mixéru vsypte špaldovou mouku a vložte cottage sýr. Vlijte mléko a vložte rozklepnuté vejce. Přidejte špetku soli. Rozmixujte na hladké řidší těsto. Nechte ho asi 20 minut odpočinout. Potom smažte na pánvi na kokosovém oleji. Jako náplň můžete smíchat rozmačkané sezónní ovoce podle vlastní chuti s tvarohem. Volba špaldové mouky je výborná. Obsahuje vitamíny skupiny B, dále hořčík, zinek, fosfor, železo a draslík. Jde o lehce stravitelné jídlo s vysokým obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem. Sýr cottage navíc receptu dodá i dostatek bílkovin.

Banánové lívance

Co budete potřebovat

  • 3 ks Banány
  • 6 ks vejce slepičí – vždy počítejte na 1 větší banán dvě vajíčka
  • Kokosový olej

Banány nakrájejte na kousky a vložte do mixéru. Přidejte k nim rozklepnutá vejce. Rozmixujte směs do hladka a potom odložte na cca 20 minut, aby si odpočinula. Smažte v lívanečníku na kokosovém oleji. Banán je velmi zdravým ovocem. Obsahuje hodně horčíku, takže je výborným protistresovým pokrmem, dále je v něm hodně draslíku, ale i vápníku, fosforu. Stopově v něm najdete například zinek, mangan a měď, tedy další prvky, které vaše tělo potřebuje.

Celozrnné palačinky

Co budete potřebovat:

  • 100 gramů žitné mouky
  • 100 gramů špaldové mouky
  • 200 gramů pohankové mouky
  • 1 litr ovesného mléka
  • 1 ks špetka soli
  • 1 ks polévková lžíce olivového oleje
  • Kokosový olej
  • Sezónní nebo sušené ovoce nebo marmeláda s nízkým obsahem cukru

Smíchejte v misce jednotlivé druhy mouky a sůl. Přilévejte postupně mléko a olej. Můžete těsto samozřejmě připravit v kuchyňském mixéru či robotu. Hotové těsto nechte asi 20 minut odpočinout. Smažte na kokosovém oleji z obou stran. Co dělat, když nemáte na náplň sezónní čerstvé ovoce ani kvalitní marmeládu? Můžete si poradit docela jednoduše. Stačí mít po ruce pytlík sušeného ovoce. Rozvařte v hrnci s vodou doměkka a nechte zchladnout. Potom přelijte do mixéru a rozmixujte do hladka. Budete mít rychle připravenou domácí marmeládu úplně bez cukru. Pozor, s vodou to nepřehánějte, aby výsledná marmeláda nebyla příliš řídká a dala se na palačinky dobře natírat. Směs různých druhů celozrnné mouky použité do těsta vám dodá hlavně velké množství vitamínů skupiny B, ale také minerály a vlákninu.

Raw palačinky z banánů

Co budete potřebovat:

  • 10 ks banánů
  • 3-4 ks polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 ks kávová lžička skořice
  • 200 gramů ořechů podle chuti
  • 5 ks polévkové lžíce javorového sirupu

V posledních letech získává stále větší popularitu raw strava, tedy strava, při níž se nepovoluje tepelná úprava pokrmů, jedině přirozené sušení či ohřátí cca do 45 °C. proto si můžete vyzkoušet i zdravé raw palačinky. Banány nakrájejte na kostky a vložte je do mixéru. Přilijte 3-4 lžíce citronové šťávy a lžičku skořice. Rozmixujte na hladký krém. Potom naneste stejnoměrnou tenkou vrstvu hmotu na pečicí papír či plát sušičky opatřený sušicí vložkou. Sušte při teplotě maximálně 45 °C. Odhadovaná doba sušení je asi 5-6 hodin. Je lépe sušit déle a pomaleji. Když je palačinka usušená a vychladlá, rádýlkem ji řežte na čtverce. Můžete čtverečky třeba potírat ořechovým krémem. Ořechy namočte asi na hodinu do vody, poté je přes síto opláchněte. Vsypte je do mixéru, přidejte javorový sirup a 5 lžic citronové šťávy a rozmixujte na kaši. Oříškovým krémem potírejte palačinky a rolujte je.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Hlídáte si linii? Vyzkoušejte chutné zdravé a levné recepty z luštěnin

Cenově dostupné, nutričně vyhovující a navíc chuťově skvělé jsou variace na nejrůznější recepty z luštěnin. Připravte si je i vy ještě dnes a zařaďte tyto pokrmy do svého pestrého jídelníčku, se kterým můžete shodit přebytečná kila. Pokračovat ve čtení

Valentýnské snídaně: Dopřejte si srdíčkové toasty a jahody v hořké čokoládě

Ačkoliv by Valentýn neměl být jediným dnem v roce, kdybychom své drahé polovičce měli dělat radost, přesto se můžete v tento svátek před parterem/partnerkou blýsknout více, než kdy jindy. Začít můžete už od rána přípravou chutné romantické snídaně. Pokračovat ve čtení

Dýňové variace aneb 3 snadné a chutné recepty s dýní

Podzimní počasí vyloženě vybízí k ochutnání dýňových pochoutek. Máte to také tak? Chodíte po trzích, koukáte na krásné druhy dýní, chtěli byste konečně nějaký ten recept vyzkoušet, ale nevíte, jak na to? Nejste si jistí, jaký druh dýně si vybrat a jaké koření použít, aby bylo vaše dílo dokonalé a chutnalo celé rodině? Máme pro vás pár užitečných rad týkajících se této nádherné zeleniny. Pokračovat ve čtení

3x medvědí česnek: Ochutnejte v pokrmech přírodní antibiotikum

V posledních letech stoupá obliba medvědího česneku. Už dříve jsme tuto rostlinu znali a dnes ji znova objevujeme. Příjemně oživí náš jídelníček a jako přidanou hodnotu nabídne vitamíny a řadu léčitelských schopností. Jaro je ideální dobou, kdy jeho působení na lidský organismus vyzkoušet. Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

1 586 527 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?