Jak poznat kvalitní bílý jogurt

Bílé jogurty jsou v drtivé většině kvalitnější než jogurty ovocné, které zpravidla obsahují nejrůznější chemikálie a mnoho přidaného cukru. Kvalitní bílý jogurt obsahuje vápník, je velmi prospěšný pro naše zažívání, pomáhá udržovat zdravá střeva a díky tomu působí pozitivně na náš imunitní systém. Navíc je úžasné, že si z nich díky jejich neutrální chuti můžeme vytvořit řadu fitness receptů a doladit podle svého vkusu čerstvým ovocem, vločkami, semínky nebo ořechy.

Pojďme se dnes podívat, jak je to s bílými jogurty. V regálech je jich celá řada. Lze mezi nimi najít i kvalitní výrobky, ale musíte číst etikety.

Co má jogurt obsahovat

  • Mléko, čím vyšší podíl tuku, tím bude krémovější. Ideální je, aby z mléka nebyla odňata smetana.
  • Bakterie mléčného kvašení.

Co lze ve složení bílého jogurtu nalézt

  • Smetana – přidává se do tučnějších jogurtů. Mléčná bílkovina – přidává se do jogurtu k jeho zahuštění. Ani konzervativnímu uživateli nemusí vadit a na kvalitě mu neubere.
  • Karagenan – jogurt zahustí. Je to sulfátový polysacharid, který se získává z mořských řas.
  • Želatina – funguje také jako zahušťovadlo, je živočišného původu a získává se vyvařením kůží, šlach, kostí a dalšího odpadu z jatek, který obsahuje kolagen.
  • Škrob – bramborový nebo kukuřičný, opět jogurt zahustí a „propašuje” do něj skryté složené cukry.

Jak vyrobit domácí jogurt

Zahřejte mléko na 80°C, zchlaďte na 40°C a přidejte lžíci jogurtu. Nechte přes noc v teple a ráno na vás bude čekat čerstvý bílý jogurt bez přídavných látek.

Hodnocení

Kvalitní jogurt bez zahušťovadel je většinou k dostání v každém obchodě a většinou ani nepatří k těm nejdražším. Je na vás, jestli chcete tučnější smetanový, který je hustější a krémový sám od sebe, nebo sáhnete po méně tučném, který je vyroben jen z mléka a mléčné bílkoviny.

Rozhodně nesahejte po nízkotučných výrobcích, protože zejména tyto produkty jsou zahuštěné želatinou, škrobem nebo karagenanem. Při výběru pečlivě čtěte složení jogurtu, nezabere to moc času a po několika nákupech již budete vědět, který jogurt je dobrý a který už ne. Čas od času si složení pro jistotu znovu projděte, protože výrobci své receptury mění a aktualizují.

    Chcete dostávat zajimavé jídelníčky do mailu?


    © COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.