Bílkoviny

Bílkoviny neboli proteiny představují hlavní stavební látku lidského těla, především svalové hmoty, ale také kůže, vlasů, svalů a orgánů.

Z hlediska zdrojů, z nichž bílkoviny pochází, je dělíme na rostlinné a na živočišné. Bílkoviny živočišného původu obsahují vyšší podíl esenciálních masných kyselin a jsou využitelné lépe, ale často s sebou nesou také množství tuků a cholesterolu. Základními zdroji živočišných bílkovin jsou maso, vaječný bílek a mléčné výrobky.

Skvělým zdrojem jsou bílkoviny rostlinného původu, pokud se správně zkombinují tak, aby obsahovaly všechny esenciální aminokyseliny. Oproti živočišným bílkovinám je s jejich konzumací spojen podstatně menší příjem nasycených tuků a cholesterolu. Nejvýznamnějšími zdroji jsou luštěniny, ořechy a sója.

Bílkoviny nás budou zajímat také při hubnutí. Konzumujte potraviny bohaté na bílkoviny a snáze si udržíte svoji dosavadní svalovou hmotu na úkor tuků. Bílkoviny mají nejvyšší sytící schopnost ze všech živin. Po jídle s vyšším obsahem bílkovin tedy budete mít hlad později než po jídle s převahou sacharidů. Pokud tedy máte často chuť na sladké, zkuste zařadit do svého jídelníčku více bílkovin.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

1 169 304 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?