Hlavní chody
Zdravé hlavní jídlo je základem celodenního stravování. Hlavní chod by měl být zdrojem všech potřebných živin, tedy bílkovin, sacharidů i tuků. Inspiraci mohou poskytnout na chutná hlavní jídla recepty. Jako hlavní chod je možné připravit jakoukoliv kuchyni, zajímavá jsou například italská jídla, asijská či jiná exotická jídla, ale třeba i francouzská kuchyně. Zoufat nemusí ani milovníci českých pokrmů. Ačkoliv je česká kuchyně založena především na konzumaci těžších jídel, neznamená to, že není možné připravit odlehčené verze (dobrým příkladem mohou být některé recepty z vepřového masa). Pokud si kdokoliv není s přípravou zdravých jídel v kuchyni jistý, mohou mu pomoci připravené recepty hlavní jídla obohatit o důležité živiny. Důležitá je nejen volba kvalitních a výživných potravin, ale i způsob přípravy jídel.
V poslední době je oblíbené například hlavní jídlo ze zeleniny a celkově jednoduchá veganská jídla. Často volenou a rychlou variantou může být také hlavní jídlo z brambor nebo jiné vegetariánské hlavní jídlo. Milovníci masa si do bezmasých pokrmů přidají kuřecí, krůtí nebo jiné maso podle chuti. Zdravé hlavní jídlo lze připravit bez ohledu na preference ve stravě – inspirací i pro vegetariány mohou být recepty z vepřového masa, ve kterých maso můžeme nahradit například luštěninami. Samostatnou kapitolou jsou hlavní jídla připravovaná na konkrétní příležitosti. Bohatší hlavní chod si lidé obvykle dopřávají například v neděli, ve svátky nebo na počest narozenin či svátku člena rodiny nebo přátel. Velmi diskutovanou otázkou bývá i hlavní chod na svatbu. Při podobných událostech je důležité zvolit vhodné hlavní jídlo, které zachutná všem hostům. V případě svateb to obvykle bývá česká kuchyně.
Švestkový chia pudink
Všechny ingredience smícháme ve skleničce a necháme přes noc uležet v ledničce. Ráno si navrch naskládáme švestky nakrájené...
Žitný chléb s arašídovým máslem
Chléb namažeme arašídovým máslem. Podáváme s ovocem.
Žitný chléb s čerstvým sýrem
Chléb se namažeme vrstvou sýru, ozdobíme ořechy a podáváme s různými druhy zeleniny. Domácí žitný kvásek recept Žitný kvásek, který si doma vyrobíte, efektivně využijete při...
Žitný chléb s lučinou
Chléb potřeme lučinou, ozdobíme ředkvičkami a podáváme se zeleninovými saláty.
Žitný chléb s cottage
Sýr si v mističce smícháme s pažitkou (bazalkou, petrželkou...), trochu opepříme a přikusujeme žitný chléb. Podáváme s různými...
Toustový chléb s lučinou a vajíčkem
Toustový chléb si opečeme v toustovači či kontaktním grilu, aby byl pěkně křupavý. Ještě teplý jej natřeme lučinou a navrch naskládáme...
Chia puding s kiwi
Kiwi si rozmačkáme vidličkou. Smícháme se zbytkem ingrediencí a dáme večer do lednice. Ráno rozmixujeme a ozdobíme v mističce mandlemi,...
Vajíčková pomazánka s avokádem
Do mísy si vydlabeme čtvrtku zralého avokáda, rozmačkáme ho vidličkou, přidáme nahrubo nastrouhaná vejce uvařená natvrdo, lžičku...
Mrkvový salát s quinoou
Qunioou povaříme cca 15 minut poté jí necháme vychladnout. Mezitím si nastrouháme mrkev na hrubém struhadle, prolisujeme česnek přidáme...
Cuketové placky
Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Do mísy přidáme další zbylé ingredience a důkladně promícháme. Na plech vyložený...
Mandlové palačinky
Najemno namleté mandle smícháme se škrobem, medem, vejcem a nakonec přilijeme trochu vody aby těsto mělo ideální konzistenci. Na teflonové pánvi smažíme tenké zlatavé palačinky....
Banánové placičky
Banán rozmačkáme vidličkou, přidáme vejce a na teflonové pánvi pečeme dozlatova. Ozdobíme plátky mandlí, lžičkou medu a...





