Přílohy – knedlík, zelenina, hranolky

Když už si dá člověk práci s výběrem toho správného kusu masa a vymyslí pro něj dokonalou úpravu, byla by škoda, kdyby mu to zkazila špatná příloha. Mezi ty u nás nejoblíbenější patří přílohy z brambor, houskový knedlík a podobné přílohy k masu.

Knedlíky jsou velkou doménou české kuchyně a patří mezi vůbec nejčastější přílohy k masu. K velmi populárním přílohám patří v posledních letech karlovarský knedlík. Na pohled působí velmi efektně, přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí k tomu starší rohlíky nebo housky, pár vajíček a trocha mouky. To vše krásně doplní nadrobno nasekaná petrželka, která z této přílohy udělá zážitek i pro vybíravé strávníky. Sice karlovarské, houskové ani kynuté knedlíky nepatří zrovna mezi zdravé přílohy, ale svíčková na smetaně by bez nich pro mnohé ztratila své kouzlo.

Pokud je snahou spíše odlehčení jídelníčku a zdravá strava, atraktivními se stávají pro mnoho lidí zeleninové přílohy. Pečená zelenina nebo grilovaná zelenina jsou skvělé v tom, že se v nich dají kombinovat různé druhy zeleniny podle chuti nebo sezóny. Právě pečená zelenina může být použita jako ideální příloha k lososu. Navíc jejich příprava nezabere mnoho času, většině druhů stačí 15 minut v troubě. K dochucení toho taky příliš nepotřebuje, pouze pár kapek kvalitního oleje a špetku soli. Taková cuketa na grilu nebo cuketa v troubě patří mezi vůbec nejoblíbenější přílohy bez sacharidů.

Někdy má člověk chuť trochu hřešit a hledá inspiraci na nějakou chuťovku k televizi nebo pro návštěvu. V takovém případě se hodí recept na domácí hranolky, které mohou posloužit jako ideální příloha ke steaku, někdy se hranolky podávají i jako příloha k rybě. Skvělé na nich je, že se nemusí smažit – příprava v troubě je skoro bez práce, a navíc bez zbytečného množství oleje. Hranolky není nutné připravovat jen klasicky z brambor, ale i tady se uplatní nejrůznější druhy zeleniny.

Přílohy

Ovocné smoothie ostružinové

Přílohy

Ovocné smoothie borůvkové

Přílohy

Kefírové mléko s ovocem

Vše rozmixujeme. 

Přílohy

Opečený chléb s grilovaným avokádem a lučinou

Na rozpálený gril položíme plátek chleba a z obou stran je dozlatova opečeme. Avokádo oloupeme, rozpůlíme a vložíme na gril. Po opečení...

Přílohy

Jogurt se skořicí

Vše smícháme.

Přílohy

Špagety s omáčkou Alfredo

Těstoviny připravíme dle návodu poté je posypeme parmazánem a přimícháme řecký jogurt, osolíme, opepříme a dochutíme...

Přílohy

Pohankové vločky se švestkami

Vše smícháme.

Přílohy

Knäckebrot s žervé

Přílohy

Sojový jogurt s jablkem

Jablko nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme spolu se skořicí do jogurtu. 

Přílohy

Chléb s tuňákovou pomazánkou

Tuňáka vidličkou rozmačkáme do tvarohu a přimícháme nadrobno nakrájenou cibulku. 

Přílohy

Kuřecí pochoutka s rajčaty a olivami

Nejdříve si dáme vařit kuřecí prso do vody. Ve varu jej vaříme asi 20 minut. Mezitím si připravíme zeleninu a všechny potřebné suroviny....

Přílohy

Ovesné lívance

Do mixéru si vlijeme vodu, nasypeme vločky, protein, skořici, vejce a bílky, nakrájíme banán a vše společně rozmixujeme. Připravíme si...

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.