Přílohy – knedlík, zelenina, hranolky

Když už si dá člověk práci s výběrem toho správného kusu masa a vymyslí pro něj dokonalou úpravu, byla by škoda, kdyby mu to zkazila špatná příloha. Mezi ty u nás nejoblíbenější patří přílohy z brambor, houskový knedlík a podobné přílohy k masu.

Knedlíky jsou velkou doménou české kuchyně a patří mezi vůbec nejčastější přílohy k masu. K velmi populárním přílohám patří v posledních letech karlovarský knedlík. Na pohled působí velmi efektně, přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí k tomu starší rohlíky nebo housky, pár vajíček a trocha mouky. To vše krásně doplní nadrobno nasekaná petrželka, která z této přílohy udělá zážitek i pro vybíravé strávníky. Sice karlovarské, houskové ani kynuté knedlíky nepatří zrovna mezi zdravé přílohy, ale svíčková na smetaně by bez nich pro mnohé ztratila své kouzlo.

Pokud je snahou spíše odlehčení jídelníčku a zdravá strava, atraktivními se stávají pro mnoho lidí zeleninové přílohy. Pečená zelenina nebo grilovaná zelenina jsou skvělé v tom, že se v nich dají kombinovat různé druhy zeleniny podle chuti nebo sezóny. Právě pečená zelenina může být použita jako ideální příloha k lososu. Navíc jejich příprava nezabere mnoho času, většině druhů stačí 15 minut v troubě. K dochucení toho taky příliš nepotřebuje, pouze pár kapek kvalitního oleje a špetku soli. Taková cuketa na grilu nebo cuketa v troubě patří mezi vůbec nejoblíbenější přílohy bez sacharidů.

Někdy má člověk chuť trochu hřešit a hledá inspiraci na nějakou chuťovku k televizi nebo pro návštěvu. V takovém případě se hodí recept na domácí hranolky, které mohou posloužit jako ideální příloha ke steaku, někdy se hranolky podávají i jako příloha k rybě. Skvělé na nich je, že se nemusí smažit – příprava v troubě je skoro bez práce, a navíc bez zbytečného množství oleje. Hranolky není nutné připravovat jen klasicky z brambor, ale i tady se uplatní nejrůznější druhy zeleniny.

Přílohy

Vanilkový pudink

Půl litru mléka a trochou cukru přivedeme k varu, poté oheň ztlumíme a vmícháme metličkou rozmíchaný pudinkový prášek s...

Přílohy

Celozrnný rohlík s máslem

Přílohy

Tvaroh s borůvkami a medem

Tvaroh smícháme s borůvkami a dochutíme medem.

Přílohy

Musli s ovocem, ořechy a mlékem

Všechny ingredience promícháme, mléko může být i ohřáté. 

Přílohy

Borůvky, maliny, jahody se zakysanou smetanou

Ovoce omyjeme a smícháme se zakysanou smetanou a medem. 

Přílohy

Celozrnný chléb s lučinou

Přílohy

Celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou, pažitkou a vejcem

Pomazánku umícháme z tvarohu, pažitky a z vajíčka natvrdo, které najemno nastrouháme. Osolíme a opepříme.  

Přílohy

Salát z červené řepy s křenem

Řepu očistíme kartáčkem a dáme ji na 45 minut vařit. Poté ji necháme vychladnout a nastrouháme ji na hrubém struhadle. Je možné nastrouhat...

Přílohy

Celozrnný chléb s pomazánkovým máslem a pažitkou

Dva plátky celozrnného chleba namažeme pomazánkovým máslem a posypeme čerstvou pažitkou.  

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.