Jak poznat kvalitní bílý jogurt

Jogurt je mléčný kysaný výrobek, proč to zde píši? Jogurtů je na českém trhu velký výběr, což je zajisté skvělá zpráva. Otázkou však zůstává, zdali jsou všechny jogurty kvalitní a zda to jsou stále ještě jogurty, když se do nich přidává hromada cukru, zahušťovadel a dalších ingrediencí.

Pojďme se dnes podívat, jak je to s bílými jogurty, v regálech je jich celá řada. Lze mezi nimi najít i kvalitní výrobky, ale musíte číst etikety.

Co má jogurt obsahovat

  • Mléko, čím vyšší podíl tuku, tím bude krémovější. Ideální je, aby z mléka nebyla odňata smetana.
  • Bakterie mléčného kvašení.

Co lze ve složení bílého jogurtu nalézt

  • Smetana - přidává se do tučnějších jogurtů. Mléčná bílkovina - přidává se do jogurtu k jeho zahuštění. Ani konzervativnímu uživateli nemusí vadit a na kvalitě mu neubere.
  • Karagenan - jogurt zahustí. Je to sulfátový polysacharid, který se získává z mořských řas.
  • Želatina - funguje také jako zahušťovadlo, je živočišného původu a získává se vyvařením kůží, šlach, kostí a dalšího odpadu z jatek, který obsahuje kolagen.
  • Škrob - bramborový nebo kukuřičný, opět jogurt zahustí a „propašuje" do něj skryté složené cukry.

Jak vyrobit domácí jogurt

Zahřejte mléko na 80°C, zchlaďte na 40°C a přidejte lžíci jogurtu. Nechte přes noc v teple a ráno na vás bude čekat čerstvý bílý jogurt bez přídavných látek.

Hodnocení

Kvalitní jogurt bez zahušťovadel je většinou k dostání v každém obchodě a většinou ani nepatří k těm nejdražším. Je na vás, jestli chcete tučnější smetanový, který je hustější a krémový sám od sebe, nebo sáhnete po méně tučném, který je vyroben jen z mléka a mléčné bílkoviny. 

Rozhodně nesahejte po nízkotučných výrobcích, protože zejména tyto produkty jsou zahuštěné želatinou, škrobem nebo karagenanem. Při výběru pečlivě čtěte složení jogurtu, nezabere to moc času a po několika nákupech již budete vědět, který jogurt je dobrý a který už ne. Čas od času si složení pro jistotu znovu projděte, protože výrobci své receptury mění a aktualizují.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Luštěniny: Proč je zařadit do jídelníčku a jak správně připravovat?

Za života našich babiček a prababiček byly nedílnou téměř každodenní součástí jídelníčku luštěniny. Šlo o levné, a přitom velice výživné jídlo. Bohužel se zvyšující se spotřebou masa jsme na luštěniny hodně zapomněli. Je to škoda, protože jsou jídlem výživově hodnotným, které se stále ještě dá pořídit s minimálními náklady. Pokračovat ve čtení

5x palačinky a lívance zdravěji: Skvělé recepty, se kterými nepřiberete ani deko

Sladká mňamka v podobě palačinek nebo lívanců určitě nadchne vaše chuťové pohárky. Budete se olizovat až za ušima, jenže při pohledu na váhu spláčete nad výdělkem. Přesto existuje rozumný kompromis. Můžete si tuhle lahůdku dopřát a přitom se nezpronevěřit zásadám zdravé výživy. Ukážeme vám, jak na to. Pokračovat ve čtení

Potraviny pro zahřátí: Bez polévky a zázvoru nedáte ani ránu

Zimní období je již v plném proudu a tomu je třeba přizpůsobit i svůj jídelníček. Zařaďte do něj proto potraviny pro zahřátí organismu a vaše tělo vám poděkuje správnou funkcí metabolismu i lepším prokrvením končetin. Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

1 798 929 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?