Bramboračka: Recept jako od babičky!

Bramboračka je sytá a chutná bramborová polévka, která je velmi oblíbená v České republice ale i u nás. Vyzkoušejte si recepty na klasickou bramboráčky jako od babičky nebo na dietní bramboráčky vhodnou i při hubnutí.

Babiččina bramboračka

V chladem zimním počasí není nic lepšího, než připravit si chutnou polévku, která vás zevnitř zahřeje a zároveň i zasytí. Přesně takovou polévkou je bramboračka!  Vyzkoušejte si tento recept na tradiční bramborovou polévku se sušenými houbami.

Ingredience:

  • 800 g brambor
  • 200 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • hrst sušených hub
  • 100 g másla
  • 4 pl hladké mouky
  • 1 cibule
  • špetka soli
  • špetka nového koření
  • špetka pepře celého
  • špetka sušeného česneku
  • špetka sušené majoránky
  • 2 l vody

Postup:

Sušené houby namočte do teplé vody. Mezitím si očistěte veškerou zeleninu a nakrájejte ji na menší kousky. Ve větším hrnci na másle orestujte cibuli. Po chvíli přidejte mouku, chvíli opékejte a zalijte vodou. Do vroucí vody přidejte houby, brambory a všechnu kořenovou zeleninu. Okořeňte kořením, osolte a vařte dokud bude veškerá zelenina měkká. Ke konci vaření přidejte prolisovaný česnek.

Bramboračka s pohankou

Pohanka v tomto receptu slouží jako ingredience na zahuštění. Kromě toho že bramboráčky ozvláštní svou specifickou chutí, má i řadu blahodárných účinků na naše zdraví. Posiluje imunitu, pomáhá s hubnutím a krevním tlakem. Přečtěte si o pohance a o tom, jak ji můžete využívat více.

Ingredience:

  • 2 hrnky čerstvých hub
  • 3 brambory
  • 3 mrkve
  • ½ celeru
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • 5 lžic pohankové lámanka
  • kmín
  • mořská sůl
  • pepř celé
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5 l vody
  • majoránka

Postup:

Houby nakrájejte na kostičky, zeleninu spolu s bramborami oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Nakrájenou zeleninu orestujte v hrnci na másle. Po chvíli přidejte opláchnutou pohankovou lámanka a opékejte do zlatova. Přidejte kmín, sůl, celý pepř, houby, brambory a zalijte vroucí vodou. Polévku vařte přibližně 15 až 20 minut, dokud bude vše měkké. Nakonec ještě ochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou.

Dietní bramborová polévka

Bramboračka nebo bramborová polévka může být chutným pokrmem i při dietním jídelníčku. Na této kombinaci s květákem si určitě pochutnáte.

Ingredience:

  • 300 g brambor
  • 200 g květáku
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 celer
  • 4 lžíce zeleného hrášku z plechovky
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • olej
  • sůl
  • majoránka
  • mletá sladká paprika
  • petrželka

Ingredience:

Veškerou zeleninu omyjte a nakrájejte na malé kousky. Vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené. Zeleninu vařte, dokud bude měkká. Před koncem vaření přidejte hrášek, koření, ovesné vločky, olej a nechte vše ještě jemně ohřát. Podávejte s nasekanou petrželkou.

TIP: Vyzkoušejte další recepty na chutné polévky, jakými je gulášová, fazolová či špenátová polévka.

Bramboračka s masovými knedlíčky

Ingredience:

  • 250 g mletého vepřového masa
  • 3 lžíce strouhanky
  • ¾ lžičky soli
  • ½ lžičky majoránky
  • 1 lžička sušené zeleninové směsi
  • 4 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 800 g brambor
  • 1 hrnek sušených hub
  • kořenová zelenina (cibule, pórek, mrkev, celer)

Postup:

Začněte přípravou Masové knedlíčky. Do misky vložte maso, strouhanku, ¼ lžičky soli, ½ lžičky majoránky, 1 lžičku sušené zeleninové směsi, 2 prolisované stroužky česneku a vejce. Směs dobře promíchejte a rukama vytvořte malé knedlíčky. Do hrnce dejte 2,5 l vody, umyté a nakrájené brambory, sůl, houby, zeleninu a masové knedlíčky. Polévku vařte, dokud bude vše měkké. Na závěr přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku, povařte ještě 2 minuty a můžete podávat.

Bramboračka na kyselo se smetanou

Bramboračka je typickou českou polévkou. Jak to již s tradičními národními pokrmy bývá, v každé části země si lidé zvyknou bramboráčky připravovat jinak. V některých částech je typické připravovat si bramboráčky na kyselo, vyzkoušejte to i u vás doma.

Ingredience:

  • 20 g sušených hub
  • 500 g brambor
  • sůl
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml zakysané smetany
  • 20 g másla
  • ocet
  • petrželka

Ingredience:

Houby nakrájejte na malé kousky a brambory na kostičky. Vložte je do hrnce s vařící vodou, osolte a vařte. Smetanu si smíchejte s moukou a přimíchejte k poloměkké bramborám. Vařte, dokud budou brambory měkká. Polévku zjemněte máslem a ochuťte petrželkou.

Krémová bramboračka

Ingredience:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 plátky slaniny
  • 3 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1,5 kg brambor
  • čerstvý tymián
  • 1 lžička čerstvé majoránky
  • muškátový oříšek
  • 250 ml smetany

Postup:

V hrnci na rozpáleném oleji opečte nakrájenou slaninu do křupava. Pokud bude opečená, vyberte ji a položte na stranu. Do hrnce vložte trošku více oleje, šalotku, česnek, brambory, tymián, majoránku a chvíli opékejte. Po chvíli zalijte 2 litry vody a přisypte špetku muškátového oříšku. Vše vařte přibližně 20 minut. Na závěr vmíchejte smetanu a polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Podávejte ozdobenou opečenou slaninou a majoránkou.

22.11.2019

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 
Chci jídelníček ZDARMA

2 934 013 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?