Květák 5x jinak: Neodolatelné recepty našich maminek

Květák je lahodnou zeleninou, která je využívána do mnoha tradičních receptů. Není divu, když je tak zdravý a obsahuje protirakovinné látky. Podívejte se na tradiční květákové recepty v novém a zdravém kabátě.

Proč konzumovat květák?

Květák je skvělou a velmi oblíbenou součástí zdravých receptů a receptů na hubnutí, protože obsahuje opravdu zanedbatelné množství tuku. Našemu organismu navíc dodává mnoho důležitých vitamínů, z nichž za zmínku jistě stojí vitamín C, vitamín E a také betakaroten.

Vedle vitamínů a minerálních látek stojí za zmínku, že květák obsahuje antikarcinogenní chemické látky, které dokážou zastavit i rakovinné bujení. Prospěšný je rovněž našemu srdci i trávení.

Recepty z květáku

Zařadit květák do zdravého jídelníčku, to se určitě vyplatí, a to nejen kvůli jeho zdraví prospěšným účinkům, ale také z důvodu jeho příjemné chuti, která směle dokáže nahradit i chuť masa.

Každý z nás samozřejmě zná takové klasiky, jako je například květákový mozeček nebo smažený květák, dnes se ale podíváme na to, jak tyto recepty vylepšit a “ozdravit”.

Květákový mozeček plný barev

Nejjednodušší je samozřejmě použít květák na mozeček. Že vás u tohoto obyčejného receptu nedokáže už nic překvapit? Možná vás okouzlí jeho barevnější a chuťově rozmanitější varianta.

Suroviny:

  • ½ květáku
  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • 100 g sušených rajčat
  • 100 g žampionů
  • hrst čerstvých bylinek

Postup:

Očištěný květák rozdělte na menší růžičky a povařte do měkka v mírně osolené vodě. Poté zceďte a nechte vychladnout.

Oloupanou a na jemno nakrájenou cibuli dejte opékat na pánev s kapkou kvalitního oleje. Když cibule zezlátne, přisypte na plátky nakrájené žampiony a krátce orestujte. Dále přisypte uvařený květák, chvilku opékejte a potom do směsi vklepněte 4 vejce, okořeňte solí a pepřem podle chuti a promíchejte. Provařte jen velmi krátce, aby se vejce příliš nescvrkla.

Do hotové směsi přimíchejte nakrájená sušená rajčata a nasekané bylinky.

Obalovaný květák z trouby

Smažený obalovaný květák je sice klasikou mezi tradičnímu recepty, ale na druhou stranu se příliš nehodí pro diety. Co takhle zkusit tuto zdravější alternativu a vyzkoušet pečený květák? Tento recept na “květákové stripsy” je možné zařadit také do veganského jídelníčku.

Suroviny:

  • ½ květáku
  • 200 g kukuřičné mouky nebo hrašky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 300 ml vody
  • (parmazán)

Postup:

Květák si pečlivě očistěte a rozdělte na menší růžičky. Poté ho dejte vařit do hrnce nad párou. Tím zachováte v květáku cenné živiny.

Změklý květák nechte trochu vychladnout. Zatím si smíchejte kukuřičnou mouku (nebo hrašku), prolisovaný stroužek česneku, trochu soli a vodu. Mělo by vám vzniknout hustší těsto, které můžete podle potřeby zředit vodou.

Zchladlý květák obalte v těstíčku (případně můžete ještě obalit ve strouhaném parmazánu). Obalené růžičky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, velmi zlehka pokapejte kvalitním olivovým olejem a dejte péct do vyhřáté trouby na 180° asi na 20 minut.

Podávejte s lehkým jogurtovo-česnekovým dipem a posypané čerstvými bylinkami.

Krémová polévka z pečeného květáku

Krémové polévky získávají na popularitě. Není divu, jsou jednoduché, jemné a rychle hotové. Chutnou květákovou polévku můžete vykouzlit také z pečeného květáku!

Suroviny:

  • 1 květák
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 brambora
  • 1 pórek
  • vývar
  • 200 ml kokosového mléka
  • olivový olej
  • tymián, rozmarýn

Postup:

Očištěný květák rozdělte na růžičky a spolu s oloupanými stroužky česneku a oloupanou bramborou nakrájenou na měsíčky vyrovnejte do vymazaného pekáčku. Osolte, opepřete, přidejte snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu a zakápněte olivovým olejem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180° asi 40 minut.

V hrnci si rozpalte kapku kvalitního oleje, osmahněte na něm na drobno pokrájenou cibulku, poté přidejte upečenou zeleninu a pórek nakrájený na kolečka a nakonec zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Nechte přivést k varu a asi 5 až 10 minut probublat.

Poté stáhněte z plotny a rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Následně vraťte zpět na plotnu, přilijte kokosové mléko, dochuťte a můžete podávat.

Lahodné květákové placičky

Milovníci bramboráků, cukeťáků a dalších placiček, jistě ocení také jednoduchý recept na placičky z květáku.

Suroviny:

  • 1 květák
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kukuřičné mouky
  • kurkuma
  • hrst bylinek

Postup:

Květák očistěte a syrový nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte s prolisovaným česnekem, majoránkou, vejci, moukou, lžičkou kurkumy a libovolnými nasekanými bylinkami.

Směs dobře promíchejte, okořeňte podle chuti, případně zřeďte nebo zahustěte. Smažte menší placičky na kapce olivového oleje nebo ghee na kvalitní pánvi z obou stran dozlatova.

Zapečený květák s bramborem

Zapečený květák je rovněž tradičním receptem. Jeho chuť se totiž skvěle doplňuje s bramborami a jemným bešamelem.

Suroviny:

  • 1 květák
  • 2 lžíce másla ghee
  • 3 lžičky kukuřičné mouky
  • 200 ml mléka
  • muškátový květ
  • 4 brambory
  • 150 g parmazánu

Postup:

Očištěný květák si rozdělte na růžičky a dejte vařit do mírně osolené vody do změknutí. Poté vodu zceďte a nechte vychladnout.

Také dobře omyté brambory si uvařte ve slupce v mírně osolené vodě do měkka a uvařené zceďte, nechte vychladnout a poté oloupejte a nakrájejte na plátky. Pokud se vám při krájení rozpadají, nic se neděje.

Mezitím si udělejte bešamel. V hrnci si rozpalte ghee, přidejte kukuřičnou mouku a za stálého míchání vytvořte jíšku. Tu následně zalijte studeným mlékem a dobře rozmíchejte, aby se neutvořily hrudky. Poté přidejte špetku muškátového květu a vařte na mírném plameni, dokud bešamel nezhoustne.

Do vymazaného pekáčku vyskládejte pokrájené brambory, dále vrstvu květáku a to celé zalijte bešamelem. Pečte v předehřáté troubě posypané parmazánem na 180° asi 30 minut.

15.10.2018 - autor: Lucie Vintrová

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Do krabičky: rychlé svačiny nejen do školy

26.10.2018

Menší jídla a svačiny během dne jsou velmi důležité, a to platí dvojnásob u dětí. V případě školáků je rozhodně důležité dbát na pravidelný jídelníček a co může být lepšího a výživnějšího než domácí zdravá svačina do krabičky? Pokračovat ve čtení

Chřest: Tipy na zpracování a lahodné recepty, které zvládne každý

18.10.2018

Chřest je často označován jako přírodní elixír mládí. Navíc je velmi chutný a oblíbený do nejrůznějších receptů. Mnozí se ale přípravy chřestu stále obávají. Podívejte se proto na druhy a zpracování chřestu a jednoduché chřestové recepty, které zvládne uvařit opravdu každý. Pokračovat ve čtení

Lilek: Nejlepší recepty

05.11.2018

Lilek neboli baklažán je zelenina známá svou výraznou temně fialovou barvou. Kromě pozitivního vlivu na naše zdraví se také pyšní skvělou využitelností v kuchyni. Podívejte se na ty nejlepší lilkové recepty. Pokračovat ve čtení

Rajská omáčka připravená 4x jinak

02.11.2018

Sladká rajská omáčka, která voní kořením, to je vzpomínka z dětství mnoha z nás. Rajskou omáčku totiž milují děti i dospělí. Kromě toho ji můžete uvařit hned na několik skvělých způsobů. Pokračovat ve čtení

Kaki: nasládlá pochoutka plná vitamínů

29.10.2018

Kaki je sladké ovoce, které je plodem stromu tomel japonský. Někdy se mu také říká například korejské mango nebo čínská švestka. Toto lahodné ovoce vyniká svou sytou a zářivou oranžovou barvou a také blahodárným vlivem na naše zdraví. Pokračovat ve čtení

 
Chci jídelníček ZDARMA

2 757 170 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?