Pohanka, je opravdu královna zdravé výživy?

V regálech obchodů můžete stále častěji najít potraviny z pohanky. Jsou to například pohankové těstoviny, pečivo, müsli, oplatky nebo jiné pochutiny. Přečtěte si více o účincích pohanky na zdraví a uvidíte, že pohankové dobroty už v obchodech přecházet nebudete.

Pohanka k nám přišla z Asie. Je to přirozeně BIO potravina, při které se nemusíte bát, že by měla obsahovat nebezpečné pesticidy. Jedná se o stoletou rostlinu, která není náročná na živiny v půdě. Nicméně, v případě, že by byla půda napuštěná chemikáliemi, tak by pohance se nedařilo.

Obsah vitamínů a minerálů

Pohanka obsahuje rutin, který zajišťuje pružnost a správné fungování cév a také pomáhá při křečových žilách. Kromě toho má i vysoký obsah bílkovin a vlákniny. V pohance se nacházejí oba druhy vlákniny, rozpustná i nerozpustná. Rozpustná je důležitá pro zdraví střev a nerozpustná nám navodí pocit sytosti po jídle.

Pohanka je také zdrojem vápníku, draslíku, železa a hořčíku. Z vitamínů obsahuje vitamíny B1, B2, B3, E a C.

Blahodárné účinky pohanky na náš organismus

  • Pomáhá pokožce

Antioxidanty a flavonoidy přítomné v pohance zabraňují předčasnému stárnutí pokožky. Rutin je prospěšný při ochraně před poškozením pokožky působením slunce.

  • Udržuje zdravé srdce

Obsažené látky snižují koncentraci cholesterolu v krvi. Pohanka také zabezpečuje pevnost cév, což přispívá k celkovému kardiovaskulárnímu zdraví.

  • Posiluje imunitní systém

Minerály v pohance posilují obranyschopnost. Pohanka má také vysoký obsah flavonoidů, proto je účinná při léčbě nízkého hemoglobinu a častých nachlazení a chřipky.

  • Snižuje krevní tlak

Hořčík v pohance pomáhá zlepšovat krevní tlak.

  • Ochrana před dětskou astmatem

Díky obsahu hořčíku a vitamínu E pomáhá pohanka snížit riziko dětského astmatu až o 50%.

  • Pomocník při hubnutí

Bílkoviny a vláknina pomáhají při potlačování chuti k jídlu, při správném trávení a také budování svalové hmoty.

Pohanka recepty

Pohanka je všestranná potravina, kterou můžete využít do polévek, palačinek, jako přílohu k masu a rybám nebo i salátem. Inspirujte se!

Rajčatová polévka s pohankou

Podzim je čas teplých polévek, vyzkoušejte tento jednoduchý recept na rajčatovou polévku a inspirujte se i dalšími recepty na polévky, které jsme si pro vás připravili.

Ingredience:

  • 1,5 kg rajčat
  • 2 velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 jablko
  • 2 jarní cibulky
  • ½ chilli papričky
  • 1 hrnek pohanky


  • strouhaný sýr
  • sůl
  • pepř
  • 3 pl olivového oleje
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvý tymián
  • špetka cukru

Postup:

Rajčata prořízněte na polovinu a uložte je na plech prořezání stranou směrem dolů. Přidejte k nim nakrájenou cibuli, česnek, jarní cibulku, chilli papričku a jablko. Posypte čerstvým rozmarýnem a tymiánem. Okořeňte solí, pepřem a pokapejte olivovým olejem. Dejte péct na pár minut při 220 stupních.

Upečené rajčata nechte ochladit a poté je odstraňte slupky. Vše kromě tymiánu vložte do hrnce a rozmixujte ponorným mixérem. Pokud bude polévka příliš hustá přidejte trochu vody. Polévku ochuťte podle chuti cukrem a solí.

Pohanku uvařte v osolené vodě v poměru 1: 2 přibližně 12 minut. Po uvaření ji přimíchejte do polévky a podávejte s nastrouhaným sýrem.

Pohankové palačinky

Připravte si chutný sladký oběd, který je díky pohance také velmi zdravý.

Ingredience:

  • 150 g pohankové mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 fíky nebo jiné čerstvé ovoce na ozdobení
  • 1 balení čokoládově oříškového krému


  • 1 vejce
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžíce másla
  • špetka soli

Postup:

Vejce rozšlehejte s mlékem, přidejte mouku, špetku soli a vymíchejte polotekuté těsto. Těsto v misce přikryjte utěrkou a nechte odpočinout přibližně 2 hodiny při pokojové teplotě. Do hrnce zatím nasypte cukr, zalijte trochou vody a povařte 2 minuty. Přidejte nakrájené fíky a nechte chvíli povařit.

Na pánvi roztaví máslo. Naběračkou nalijte těsto a pečte z obou stran 1 až 2 minuty. Hotové palačinky natřete čokoládovým krémem a srolujte. Navrch poklademe nakrájené fíky a pokapejte připraveným sirupem.

TIP: Inspirujte se i recepty z jiných zdravých potravin, jakými je quinoa nebo kuskus.

Pohankový salát se žampiony

Jednoduchý recept na chutný veganský oběd.

Ingredience:

  • 1 hrnek pohanky
  • 1 cuketa
  • žampiony
  • 1 předvařená mrkev
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • olej

Postup:

Pohanku si uvařte podle návodu na obalu. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, žampiony, cuketu a předvařenou mrkev. Směs okořeňte solí a pepřem. Hotovo!

18.09.2019

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 
Chci jídelníček ZDARMA

2 935 290 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?