Cuketový perník

Ochutnali jste už zdravý perník? Že neexistuje? Omyl. Perník z cukety je nejen lahodný, ale i přínosný pro náš organismus. Je to ideální forma mlsání pro letní dny. Vyzkoušejte bezlepkovou verzi nebo cuketový perník fitness. Dobrou chuť.

Perník je jeden z nejstarších a nejpoužívanějších dezertů v české kuchyni, dokonce jsme se s ním potkávali už od dětství. Kdo by neznal např. „Perníkovou chaloupku?“ Naštěstí s námi zůstal až do dospělosti a nyní máme možnost si tento pamlsek dopřávat podle svého uvážení. Co ale upéci netradiční perník, třeba z cukety? Zdravé dezerty jsou velmi populární díky své vitamínové složce, nízkokalorickému příjmu a skvělé chuti. Fitness recepty holt patří k dnešnímu trendu.

Připravili jsme pro Vás tři zdravé perníky z cukety a na konci sladkou tečku v podobě netradičního cuketového perníku s jogurtem. Pokud by se Vám cukety přemnožily, nezoufejte. Vyzkoušejte další recepty z cukety, které si prostě zamilujete.

Hrnkový cuketový perník

Cukety patří k naší nejoblíbenější prázdninové zelenině. Nejchutnější a nejkvalitnější jsou malé až středně velké plody do 25 cm. Jednoduše se zpracovávají a perník je díky tomu krásně vláčný. Pokud si ho chcete zpestřit, můžete do těsta přidat sušené hrozinky či brusinky.

Ingredience

  • 1 hrnek žitné celozrnné mouky
  • 2 hrnky pšeničné celozrnné mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 3/4 hrnku rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 3 hrnky jemně strouhané cukety
  • 1 lžička sody na pečení
  • 1 prášek do pečiva
  • 2-3 lžíce pravého kakaa
  • vanilka (extrakt, semínka, vanilkový cukr)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1-2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého kardamonu
  • špetka soli
  • kůra z jednoho bio citrónu
  • 2-3 lžíce chia semínek

Postup

Předehřejte troubu na 160°C . Na pečení můžete použít velký plech nebo třeba dvě formy na biskupský chlebíček, jen doba pečení bude o trošku delší. Plech si vymažte nebo vyložte pečícím papírem.

Nastrouhejte cuketu na jemném struhadle. Šťávu, kterou pustí, neslévejte. V tomto receptu využijete cuketu úplně celou. Přidejte vejce, olej, semínka, citrónovou kůru a dobře promíchejte.

V druhé míse smíchejte všechny zbývající “suché” ingredience. Nyní můžete propojit obě směsi a vzniklé těsto dát rovnou na plech a do předehřáté trouby.
Pečte 20-25 minut, záleží na formě, kterou použijete. Otestujte špejlí, nemělo by na ní zůstávat tekuté těsto.

Cuketový perník fitness

S tímto receptem se opravdu nemusíte bát přebytečných kalorií. Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje kolem 91 % vody, jen trochu vlákniny a pouze kolem 4 % sacharidů.

Ingredience

  • 300 g špaldové mouky                                        - 300 g cukety
  • 30 g kakaového proteinu                                   - 1 lžíce medu
  • 2 lžíce kakaa                                                         - Hořká čokoláda 90%
  • 1 lžíce skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 ks vejce

Postup

Nejprve smícháme mouku, protein, kakao, skořici a prášek do pečiva. Přiklepneme vejce a vše rozšleháme.

Nakonec přidáme rozpuštěný kokosový olej, vodu, cuketu, promísíme a osladíme dle chuti. Vzniklé těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme cca 20 min v rozehřáté troubě na 180°C.

Upečený perník polijeme rozpuštěnou čokoládou a necháme vychladnout. 

Dietní cuketový perník - vegan, bez lepku

Upečený perník má výbornou hutnou konzistenci. Je vhodný pro vegany a s použitím rýžové mouky i pro celiaky. 1/6 koláče má cca 216 kalorií, takže je ideální položkou do Vašeho jídelníčku na hubnutí.

Ingredience

  • 2 malé cuketky (nastrouhané/rozmixované)
  • 1 banán (rozmačkaný vidličkou)
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce koření do perníků
  • 2 hrnky rýžové mouky
  • 1 kypřící prášek do perníku

Postup

Smícháme základní potraviny - cuketu, banán, cukr a kakao v jedné míse. Ve druhé mouku, kořeni a prášek do pečiva.

Postupně vmícháváme sypké ingredience do cuketového základu. Dle potřeby naředíme trochou vody.

Dáme na cca 35 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Cuketový perník s jogurtovou polevou

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky                                             - 2 lžíce kakaa
  • 1 hrnek cukr písek                                                          - 2 lžíce rumu
  • 1 hrnek cukety (nahrubo strouhaná)                          - pikantní mameláda
  • 1/2 hrnku mléka (podle potřeby i více)                       - poleva:
  • 1/2 hrnku oleje                                                                - 1 řecký bílý jogurt (200 g)
  • 2 vejce                                                                               - 2 čokolády ledové kaštany
  • 2 lžíce povidel
  • lžička koření do perníku
  • 1 prášek do perníku

Postup

V míse zamícháme všechny suroviny do polotekutého těsta. Pečeme na pečícím papíru ve vyhřáté troubě na 180 st.

Zchladlou buchtu potřeme marmeládou.

Na polevu si rozpustíme čokoládu nad párou a vmícháme jogurt. Natřeme na buchtu a necháme vychladit.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

Chci jídelníček ZDARMA

2 207 597 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?