Omega-3

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny mají dvojnou vazbu mezi uhlíky na třetím a čtvrtém místě. Jsou velmi důležité pro lidský metabolismus. Měly by nás chránit před širokým spektrem neduhů, a proto je důležité, zaměřit se na jejich příjem potravou. Jsou obsaženy v lososu, makrele, sledi, ale zajímavou variantou může být i zdravá večeře z pstruha. Obsahují je dále vlašské ořechy, řepka, sója a jejich oleje. Omega 3 mastné kyseliny by měly být ve stravě obsaženy v několikanásobně vyšším množství než nasycené mastné kyseliny.

V případě nedostatku omega-3 nenasycených mastných kyselin potravou, můžete vyzkoušet doplňky stravy. Obsahují biologicky aktivní látky s očekávaným pozitivním efektem na lidské zdraví. Jde zejména o vitamíny, minerální látky a stopové prvky, podávané formou tablet, prášků, či kapslí.

Omega-3 mastné kyseliny mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, stejně jako pro správný růst a vývoj. Mohou snižovat riziko kardiovaskulárních chorob. Vědci prokázali, že omega-3 mastné kyseliny mají i protizánětlivé účinky. Příznaky nedostatku omega-3 mastných kyselin zahrnují únavu, špatnou paměť, suchou kůži, srdeční problémy, změny nálady, deprese.

těhotenství je obzvlášť důležitý příjem omega-3 polynenasycených kyselin. Je faktem, že pokud děti během těhotenství nemají od matky dostatečný přísun této látky, hrozí po narození nervové a oční komplikace. Rovněž u hyperaktivních dětí byla zjištěna nižší hladina omega-3 mastných kyselin v krvi.

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny zabraňují:

  • Vysoké hladině cholesterolu
  • Hypertenzi – vysoký krevní tlak
  • Srdečním chorobám
  • Cukrovce
  • Alergiím
  • Revmatoidní artritidě

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.