Cizrnový humus
Ingredience na 1 porci
| Česnek | 1 stroužek | |
| Olej olivový | 1 ml | |
| Cizrna v suchém stavu | 70 g | |
| Sůl | 1 špetka | |
| Pepř | 1 špetka | |
| Kmín | 1 špetka | |
| Citrónová šťáva čerstvá | 1 g | |
| Pasta tahini | 3 g |
Cizrnu necháme přes noc namočenou ve vodě. Následující den ji v téže vodě vaříme přibližně hodinu, aby byla měkká. Lžící sbíráme slupky, které při vaření vyplavou. Uvařenou cizrnu slijeme, ale vývar si dáme stranou. Cizrnu i vývar necháme vystydnout. Do mixéru vložíme cizrnu, stroužky česneku, šťávu z citronu, římský kmín. Postupně přidáváme vývar z cizrny. Rozmixujeme do hladké konzistence. Hotovou pomazánku dochutíme solí a pepřem. Vmícháme sezamovou pastu tahini. Naservírujeme na talíř a zakápneme olivovým olejem. Podáváme s pita chlebem nebo zeleninou.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 150.268 Kj
| Bílkoviny | 0.59 g |
| Sacharidy | 1.64 g |
| Tuky | 1.55 g |
| Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.89 g |
| Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
| Vláknina | 0.08 g |
| Vápník | 0.01 g |
Alergeny
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot





