Drobenka neboli posypka na koláče recept

drobenka

Ingredience na 1 porci

Cukr bílý100 g
Máslo100 g
Mouka polohrubá200 g

Drobenka postup

1

Máslo rozpustíme na pánvi na mírném plameni, přidáme cukr. Postupně přidáváme i mouku a mícháme, dokud se směs nezačne drolit.

2

Můžeme také vše smíchat za studena. Jen je potřeba trochu delší doba ke zpracování drobenky prsty a také dostatečně změklé máslo.

3

Vzniklou drobenkou zdobíme sladké koláče všech tvarů a chutí.

Posypka na koláče neboli drobenka, která je opravdu jednoduchá, bude odteď sladkou třešničkou na dortu každého vašeho dezertu.

Drobenka, které se někdy také přezdívá žmolenka, posyp, posypka, je sladká směs z mouky, cukru a tuku. Posypka recept je opravdu takto jednoduchý, skládá se pouze ze tří ingrediencí. Stačí recept na drobenku jednou vyzkoušet a poté už se dá snadno zapamatovat. Co se týče výběru tuku, dá se použít hera, margarín nebo máslo, ale s máslem chutná drobenka nejlépe. Tradiční posypka recept obsahuje polohrubou mouku, která svou strukturou zajistí drobení směsi – od toho také název drobenka.

Žmolenka jako součást tradičních českých zákusků

Bez drobenky se neobejde příprava tradičních moravských koláčů nebo valašských frgálů. Nejčastěji se jedná o ovocné koláče, je ale možné drobenkou dle chuti dosladit například tvarohový nebo jiný zdravý koláč.

Pro nízkosacharidové pečení se posypka na koláče nehodí, případně je možné zkusit cukr nahradit alternativou s nižším glykemickým indexem. Musí mít ale stejnou strukturu jako klasický cukr, jinak drobenka nepůjde vytvarovat. Inspiraci na recepty pro nízkosacharidové pečení můžete načerpat i v našem článku o nízkosacharidovém stravování.

Posypka na koláče a borůvkový koláč s tvarohem

Borůvkový koláč s tvarohem je krásně nadýchaný moučník, ve kterém se příjemně kloubí lahodná tvarohová chuť s borůvkami. Pro těstový základ se používá borůvkový jogurt, pokud ale chcete, můžete místo něj zvolit jogurt bílý. Stejně tak koláč s tvarohem a borůvkami můžete dozdobit například malinami či jahodami. Jedná se o koláč, který se před vložením do trouby posypává právě posypkou. Abyste docílili o něco zdravější verze, upečte koláč s borůvkami a tvarohem s přidáním třtinového cukru.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 63.16 Kj

Bílkoviny0.11 g
Sacharidy1.75 g
Sacharidy z cukrů1 g
Tuky0.83 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.51 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Vláknina0.04 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.