Dršťková polévka z kotrče


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Kotrč400 g
Vepřové sádlo30 g
Cibule1 kus
Česnek2 stroužky
Mouka hladká15 g
Voda čistá1.25 litry
Koření paprika mletá20 špetek
Paprika pálivá mletá1 špetka
Máslo15 g
Sůl2 špetky
Pepř1 špetka
Kmín1 špetka
Majoránka2 špetky

Postup polévka

1

Kotrč důkladně očistěte a pokrájejte na větší nudličky.

2

Cibuli oloupejte, nadrobno nakrájejte a osmahněte ji na sádle.

3

Následně cibuli zasypejte mletou paprikou a přidejte nakrájený kotrč.

4

Vše zalijte horkou vodou a doměkka poduste.

5

Po cca 30 minutách přimíchejte jíšku.

6

Poté již polévku akorát dosolte, přidejte pepř, kmín, bylinky a můžete podávat.

Polévka z kotrče svou chutí i vzhledem připomíná oblíbenou dršťkovou polévku, odtud vznikl právě i název receptu. Podávejte polévku z kotrče v doplnění čerstvého pečiva. Nemáte-li kotrč, nahraďte ho hlívou, chuťově bude polévka výborná i s touto houbou. Dršťková polévka z kotrče si znamenitě rozumí s voňavými bylinkami. Přidejte do polévky majoránku, tymián nebo třeba bazalku. Pokud patříte spíše k příznivcům pálivějších pokrmů, zvolte pikantní verzi mleté papriky.

Dršťková polévka z kotrče vs. hlívový guláš

Základ obou pokrmů tvoří houby. Výše jsme zmínili, že kotrč můžete velmi snadno nahradit právě hlívou. Co takhle rovnou vyzkoušet i recept na hlívový guláš. Jedná se o obdobu guláše, který si však mohou dopřát i všichni vegetariáni, maso je totiž nahrazeno právě zmiňovanou hlívou. Hlívový guláš nezabere mnoho času, příprava je hotová do jedné hodiny. Výsledkem vám bude chutný pokrm, který servírujte ideálně s houskovým knedlíkem.

Hovězí na houbách recept

Rovnou bychom vám rádi doporučili třetí houbový recept, tím je hovězí na houbách. Tentokrát nebudete potřebovat houbu kotrč ani hlívu, bohatě si vystačíte s obyčejnými „babkami“. Pokud nemáte při ruce čerstvé houby, dají se zcela bez problémů použít i ty sušené. Nemusíte si tak hovězí na houbách připravovat pouze během houbové sezony. Stejně jako hlívový guláš i hovězí na houbách kombinujte buď s houskovým knedlíkem nebo rýží. Chutné jsou však i těstoviny, záleží na vašich preferencích.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 378.754 Kj

Bílkoviny2.16 g
Sacharidy13.72 g
Sacharidy z cukrů6.02 g
Tuky2.79 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.52 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.41 g
Cholesterol0.9 g
Vláknina4.05 g
Vápník52.01 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.