Polévky – recepty tradiční i exotické

Polévka je grunt, udělá dobře žaludku a pohladí po duši. V zimě zahřejí, v létě ochladí. Dají se jíst k snídani, obědu i večeři, jednoduché polévky budete mít hotové do hodiny. Navíc u polévky recepty nabízejí takřka nekonečné množství variací, takže se nikdy neomrzí. Dobrou chuť!

Jsou-li vaším oblíbeným jídlem polévky, recepty jsou skvělé v tom, že se dají různě obměňovat a vždycky vznikne něco nového, takže se u stolu nikdo nudit nebude. Ani tak vybíraví strávníci jako děti. Mezi nejoblíbenější polévky pro děti určitě patří rajčatová polévka nebo vývary s nudličkami, nejlépe různých veselých tvarů. Hovězí, slepičí nebo kuřecí vývar sice nepatří zrovna mezi rychlé polévky, ale o jeho zdraví prospěšných účincích už toho bylo napsáno hodně. Navíc se dá uvařit do zásoby a skladovat v mrazáku k dalšímu, tentokrát rychlému použití.

Obzvlášť v zimě jsou oblíbené krémové polévky a husté polévky. S jejich pomocí se dá do jídelníčku propašovat spousta zeleniny nebo luštěnin, které do zdravého a vyváženého jídelníčku rozhodně patří. K nejoblíbenějším polévkám v této kategorii určitě patří jednoduchá cuketová polévka nebo klasická zelňačka. Mezi oblíbené české polévky patří také různé houbové variace nebo třeba hrstková polévka. Krémové polévky najdeme také v mezinárodních kuchyních, k vyzkoušení se nabízí třeba francouzská krémová vichyssoise. I když název zní honosně, k její přípravě je zapotřebí jen pár ingrediencí a patří mezi rychlé polévky.

Protože mohou být i u polévky recepty netradiční, narazit můžete například na ovocné polévky. Rychlá polévka z jahod, borůvek, exotického kiwi nebo jiné letní polévky dokážou zpestřit nejen letní jídelníček. Cestu do letního jídelníčku si i u nás už našly i studené polévky. K vyzkoušení se nabízí třeba klasiky jako španělské gazpacho (nebo jeho melounová obměna) a polévka tarator.

Polévky

Recept na dýňový krém hokkaido

Dýňový krém hokkaido je rychlým, chutným a snadným receptem. Krém poslouží buď jako klasická polévka, anebo bez problémů zastoupí plnohodnotné jídlo. Pro ještě větší požitek z...

Polévky

Koprová polévka recept

Koprová polévka je recept na jednoduchou a velmi rychlou polévku. Základ tohoto pokrmu je tvořen zdraví prospěšnou bylinkou, koprem. Kopr na lidský organismus působí protizánětlivě,...

Polévky

Kapání do polévky recept

Kapání do polévky je jednou z možností, jak zajistit, aby vás polévka co nejvíce zasytila. Princip je zcela jednoduchý, do teplé tekutiny se skrze cedník lisuje těsto, které se při...

Polévky

Krémová cuketová polévka recept

Krémová cuketová polévka se postará buď o předkrm, nebo o hlavní, plnohodnotné jídlo. Lidské tělo totiž obohatí o potřebné vitamíny i minerální látky a navíc organismus...

Polévky

Recept na domácí nudle do polévky

Recept na domácí nudle se skvěle hodí do vývarové polévky. Navíc jsou domácí nudle připraveny během chvíle a k jejich tvorbě potřebujete pouze hrstku ingrediencí. Recept na nudle do...

Polévky

Recept na krkonošské kyselo z kvásku

Recept na krkonošské kyselo z kvásku se řadí mezi polévky, které se na našem území konzumují již od 19. století. Základ kysela je tvořen z kvásku, ke kterému se postupně přidají...

Polévky

Francouzská cibulačka recept

Francouzská cibulačka je recept originálně pocházející, jak již prozrazuje název, z Francie, konkrétně z Paříže. Mezi základní suroviny, kterých je na cibulačku potřeba, patří...

Krémová celerová polévka
Polévky

Krémová celerová polévka recept

Krémová celerová polévka

Další z řady krémových polévek, tentokrát ze základní kořenové zeleniny a právě proto tolik oblíbená. A o čem je řeč? Krémová celerová polévka, výborná, výživná a přitom...

Polévka z hlívy
Polévky

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Polévka z hlívy

Dršťková polévka je recept, který mnoho lidí miluje a mnoho nemůže vystát. A to právě díky hovězím dršťkám, které mají specifickou konzistenci. A přesně pro ty, kdo tuto klasiku...

bramborová polévka
Polévky

Klasická bramborová polévka i bez hub

bramborová polévka

Bramborová polévka bezpochyby patří mezi české klasiky. Brambory jsou neuvěřitelně univerzální potravina, vhodná ke zpracování snad všemi způsoby. Proto asi nikoho nepřekvapí, že...

Polévky

Osvědčený recept na boršč

Polévka boršč je recept, který k nám přišel z ruské a ukrajinské kuchyně. Základ této polévky tvoří maso a zelenina, především červená řepa. Ve světě existuje několik variant,...

Polévky

Recept na kulajdu s houbami

Kulajda s houbami je recept na tradiční českou polévku bíle barvy. Kulajda se pyšní příjemnou vůní kopru, podloženou zajímavými kombinacemi chutí. V současné době je kulajda...

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.