Francouzská cibulačka recept


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Cibule750 kusů
Mouka hladká20 g
Máslo50 g
Kuřecí vývar1.5 ml
Rohlík celozrnný (60g)2 kusy
Olej řepkový2 ml
Sýr Gruyere80 g
Víno bílé suché120 ml

Postup cibulačka

1

Cibuli si oloupejte, nakrájejte na měsíčky a dejte restovat do hrnce na rozpuštěné máslo.

2

Za stálého míchání restujte cca 15 minut, dokud cibule nezačne hnědnout. V tomto momentě ji zaprašte moukou.

3

I s moukou znovu promíchejte, přilijte vývar a společně přiveďte k varu. Poté teplotu o trochu stáhněte a vařte asi 25 minut.

4

V jiném hrnci svařte víno na polovinu objemu, tedy na 60 ml a přilijte ho do polévky. Znovu promíchejte a odstavte ze zdroje tepla.

5

Rohlíky si nakrájejte na plátky, na oleji je osmahněte, posypejte sýrem a dejte zapéct pod gril.

6

Polévku nalijte do hlubokého talíře, přidejte rohlíky a podávejte.

Francouzská cibulačka je recept originálně pocházející, jak již prozrazuje název, z Francie, konkrétně z Paříže. Mezi základní suroviny, kterých je na cibulačku potřeba, patří cibule a vývar, ten se nejčastěji používá slepičí nebo kuřecí. Avšak kuchaři si často francouzskou cibulačku upravují podle svého, oblíbené je například přidání žampionů.

Česnečka jako česká obměna francouzské cibulačky

Tyto dvě polévky mají mnoho společného, obě se například hodí k boji proti ranní kocovině. Po obou se vám z úst bude linout zajímavá vůně, ale hlavně! Polévka česnečka i francouzská cibulová polévka jsou rychle připraveny, lidský organismus doplní potřebnými tekutinami a navíc jsou velmi chutné. Cibule i česnek dokonce patří do stejné kategorie, tedy do rodiny česnekovitých. Vybírat si můžete rovnou ze šesti výborných receptů na česnečku.

Francouzská cibulačka: recept, který vás rozbrečí

A to doslova, pro zhotovení kvalitní, nešizené cibulačky je zapotřebí velkého množství této zrádné plodiny. Víte, čím je způsobeno, že nám po cibuli slzí oči? Jedná se o důsledek obranné akce od cibule. Pomocí síry, kterou čerpá ze země, se od sebe snaží udržet všechny protivníky, kteří by ji chtěli zkonzumovat.

Jako dezert si k cibulačce připravte kuskus na sladko

Důležité je vyvážit slané a sladké chutě. Zároveň jste do sebe konzumací francouzské cibulačky dostali slušnou dávku sacharidů, a tak je potřeba zvolit zdravější druh dezertu. Rádi bychom vám doporučili kuskus na sladko, jehož základem je celozrnný kuskus. Doplňte si kuskus na sladko banánem, mandlemi a skořicí, budete mile překvapeni výslednou kombinací chutí.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 1001.914 Kj

Bílkoviny6.8 g
Sacharidy42.6 g
Sacharidy z cukrů6.04 g
Tuky4.19 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.12 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Cholesterol0.04 g
Vláknina8.87 g
Vápník37.03 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.