Kuskus na sladko s banánem

Kuskus na sladko

Ingredience na 1 porci

Banán90 g
Mléko polotučné70 ml
Med včelí (7 g)1 lžička
Skořice4 g
Mandle loupané plátky10 g
Kuskus celozrnný70 g
Vanilkový lusk0.5 kusy

Kuskus, a to zejména jedná-li se o kuskus celozrnný, je zdrojem vitamínů skupiny B (B1, B2 a B6) a minerálních látek – fosfor, železo, vápník, hořčík nebo zinek. Klasický kuskus obsahuje těchto látek méně. Nižší je i obsah vlákniny, proto doporučujeme volit právě kuskus celozrnný.

Výhodou je, že celozrnný kuskus je možné použít jak na slané, tak i sladké recepty. Protože sám o sobě kuskus sladký není, používá se na jeho oslazení včelí med, dochutit se dá ale například i banánem.

Právě banány jsou potravinou, která by v každém jídelníčku rozhodně neměla chybět. Banány jsou velmi bohaté na antioxidanty, které pozitivně působí na srdce, posilují imunitu, a dokonce zpomalují stárnutí lidského těla. Obsahují vitamíny C a B6, draslík a vlákninu. Banány se také dají dobře využít jako chutná náhražka nezdravých potravin při chuti na sladké.

Další velmi prospěšnou potravinou obsaženou v tomto receptu je včelí med. Stejně jako banány, je včelí med pro lidské tělo zdrojem energie, a to především díky vysokému obsahu jednoduchých cukrů. Naše babičky med používaly při onemocnění horních cest dýchacích, blahodárně ale působí například i na krevní tlak.

Celozrnný kuskus zalijte horkým mlékem a nechte cca 5-10 minut nabobtnat. Mléko by mělo kuskus převyšovat pouze o cca 0,5 cm. Oslaďte celozrnný kuskus lžičkou včelího medu, přidejte hotový vanilkový extrakt nebo použijte vanilkový lusk a dochuťte špetkou soli – dobře vše promíchejte. Sůl dodá sladkým receptům ten pravý šmrnc, ale nesmí vám ujet ruka. Kuskus na sladko naservírujte do misky nebo hlubokého talíře. Přidejte loupané mandle a pokrájené banány. Sladkou tečku dodá pokrmu cejlonská skořice, popřípadě postačí skořice tradiční.

 

 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 149.837 Kj

Bílkoviny0.38 g
Sacharidy7.11 g
Sacharidy z cukrů0.05 g
Tuky0.59 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.01 g
Vláknina0.53 g
Vápník0.02 g
Gi135.15

Alergeny

Mléko a výrobky z něj

Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.