Šetřící dieta – recepty a jídelníček na bolest břicha

Šetřící dieta jídelníček vůbec nemusí být nudný

Podle názvu by se mohlo zdát, že šetřící dieta ušetří peněženku zbytečných výdajů, ale její cíl je jiný. Podstatou je ušetřit zažívacímu ústrojí práci se zpracováním náročné stravy, především tedy eliminuje tuky a vlákninu.

V čem spočívá šetřící dieta?

Na úvod je potřeba podotknout, že se nejedná o redukční dietu, ale způsob stravování, který ve většině případů doporučí lékař. Jak už bylo řečeno výše, snahou je omezit v jídelníčku vlákninu a také připravovat potraviny co nejšetrnějším způsobem. Prostě nezatěžovat podrážděný žaludek při trávení náročných pokrmů. Podobné zásady je potřeba dodržovat i v rámci ještě přísnější lékařské bezezbytkové diety.

Kdy tedy nasadit šetřící dietu?

Nejčastěji šetřící dieta jídelníček naordinuje lékař a to hlavně v případě, že je po operaci zažívacího ústrojí potřeba nezatěžovat příliš podrážděný žaludek. Tato dieta následuje například při odstranění žlučníku nebo po operaci žaludku.

Dále se šetřící dieta doporučuje také pacientům s chronickými obtížemi, jako jsou chronický zánět žaludku (gastritida), chronický zánět slinivky (pankreatitida), chronické onemocnění jater nebo střev. Hodí se také jako dieta při mononukleóze. Někdy se doporučuje i na žaludeční vředy. V těchto případech je potřeba dodržovat šetřící dieta jídelníček dlouhodobě.

Každého nejspíš někdy přepadla úporná bolest břicha a bolest žaludku, nejčastěji při snězení většího množství mastného jídla nebo potravin, které už nebyly úplně v kondici. I v tomto případě může pomoci šetřící dieta, stačí jídelníček dodržovat několik dní, než bolest břicha přejde.

Není nutné mít hned zánět žaludku, šetřící dieta recepty mohou do svého stravování zařadit i zdraví lidé, pokud chtějí jíst dietnější pokrmy. Šetřící dieta je založena na kvalitních potravinách a jejich jednoduché úpravě, což jsou také zásady zdravého stravování a pestrého jídelníčku.

Tip: Na zkažený žaludek pomůže také známé živočišné uhlí. Předzásobit se můžete v lékárnách Pilulka.

Šetřící dieta jídelníček – obecné zásady

Aby se bolavý žaludek příliš nezatěžoval, fungují jednoduché principy.

  • Nedoporučuje se jíst velké porce, ale jídlo rozdělit spíše na menší porce konzumované během dne. Podrážděný žaludek tak dostane menší, ale stabilní zátěž.
  • Hlavním kritériem pro výběr potravin pro šetřící dieta recepty je jejich stravitelnost. Maso pouze libové, ovoce zbavené slupky, zeleninu raději tepelně upravenou, omezovat tuky.
  • Šetřící dieta se snaží omezovat také příjem vlákniny, aby střeva neměla práci s jejím zpracováním.
  • Problémem může být také laktóza (mléčný tuk). Mléčné výrobky se zařazují do diety postupně a lepší je volit zakysanou formu (jogurt, kefír).
  • Pozor také při návratu k běžné stravě. Ten by měl probíhat spíše pozvolna a opatrně, ať se bolest žaludku zase nevrátí.

Pozor, v přísné šetřící dietě mohou chybět některé klíčové vitamíny a minerály, proto je dobré si pořídit také nějaké potravinové doplňky. Široký výběr najdete na Nutraceutics.

Šetřící dieta jídelníček – příklad na 1 den

Při úporné bolesti břicha se v prvních dnech doporučuje konzumovat jen suché pečivo nebo suchary a až později do jídelníčku přidávat další potraviny. Běžný denní jídelníček pak může vypadat třeba takto:

  • Snídaně: bílé pečivo, tvarohová pomazánka, kvalitní šunka
  • Svačina: ovocný kompot
  • Oběd: pečené rybí filé, dušená kořenová zelenina, bramborová kaše
  • Svačina: banán, bílý jogurt
  • Večeře: rizoto s kuřecími prsy a sýrem, okurkový salát

Šetřící dieta jídelníček – vhodné potraviny

Může se zdát, že šetřící dieta je bez chuti a labužnicky neuspokojivá, ale nemusí to tak být. I když je potřeba vyléčit podrážděný žaludek, dá se také pochutnat si, jen je nutné volit ty správné potraviny. Které to jsou?

  • Rozhodně nezapomínejte na dostatek tekutin, abyste předešli dehydrataci. Ta hrozí, když je zánět žaludku doprovázen zvracením nebo průjmem. Doporučené tekutiny: černý i ovocný čaj, obilná káva, džus, mošt, neperlivá minerální voda.
  • Bílé pečivo (nejlépe ne tukové a starší), suchary, piškoty, veka. Vyhněte se celozrnnému pečivu, které obsahuje hodně vlákniny.
  • Mléčné výrobky: jogurty, tvaroh, žervé, tvrdý sýr, pudink, kefír nebo zákys, acidofilní mléko.
  • Maso libové, zbavené kůže a viditelného tuku – kuřecí, hovězí, telecí, králičí, rybí (pstruh, štika, treska). Z uzenin libová šunka s co největším obsahem masa.
  • Přílohy: brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, houskový knedlík.
  • Zelenina: mrkev, celer, petržel, špenát, hlávkový salát, červená řepa, zelené fazolky, dýně, čekankové puky, chřest, malé množství zeleného hrášku, květáku, brokolice do polévek, rajčata podle snášenlivosti.
  • Ovoce: jablko, pomeranč, mandarinka, grapefruit, broskev, meruňky, banán, hroznové víno bez pecek, (švestky, ryngle, třešně, kiwi podle snášenlivosti).
  • Med, džem. Povolené jsou také moučníky z piškotového těsta.
  • Vejce nejlépe jako součást jiných pokrmů, samostatně maximálně jeden kus denně.

Kterým potravinám je dobré se vyhnout

I když šetřící dieta povoluje opravdu pestrou škálu potravin, přece jen je dobré se některým z nich vyhnout. Do jídelníčku nepatří pokrmy, které jsou zbytečně dráždivé, obsahují hodně vlákniny nebo jsou příliš tučné. Kterým potravinám konkrétně byste se měli vyhnout?

  • Zrnková káva, alkohol, sycené nápoje.
  • Čerstvý chléb, dalamánky, smažené moučníky, pečivo z kynutého těsta, listové a linecké těsto.
  • Zrající a plísňové sýry, pikantní pomazánky.
  • Tučná masa, uzené, zvěřina, párky, vnitřnosti, paštiky.
  • Kynuté knedlíky, smažené hranolky a krokety, opečené brambory, bramborový salát s majonézou.
  • Tvrdá a nadýmavá zelenina (kapusta, zelí, ředkvičky, papriky), cibule a česnek, pórek, sterilované zeleninové směsi.
  • Ovoce s tvrdou slupkou a zrníčky (hrušky, jahody, maliny, rybíz, angrešt, borůvky).
  • Luštěniny, ořechy, semínka, čokoláda.

Šetřící dieta recepty – jakou úpravu pokrmů zvolit?

Vzhledem k tomu, že bolest žaludku často vzniká z konzumace příliš mastného jídla, je jasné, že smažení nebude ta nejlepší úprava pokrmů při šetřící dietě. Ale i tak je možné si vybrat spoustu šetrných úprav, které jídlům neuberou na chuti.

Doporučené dietní úpravy pro šetřící dieta jídelníček jsou hlavně dušení a vaření, ale lze také péct ve vodní lázní nebo v alobale. Dokonce se dá zařadit i grilované maso, pokud to bude bez tuku.

Vzhledem k tomu, že ani ten nejzdravější a nejšetrnější jídelníček se neobejde úplně bez tuků, i šetřící dieta na ně pamatuje. Jak už bylo řečeno, smažené pokrmy do diety nepatří, ale tuk se většinou přidává do již dokončených pokrmů. Použít se může kousek másla nebo lžíce kvalitního rostlinného oleje.

Při přípravě lze také maso podlévat vývarem z kostí, masa nebo zeleniny.

Pokud je potřeba pokrmy zahustit, neměla by se používat klasická jíška. Místo ní stačí mouku rozmíchat ve vodě nebo mléce. Podobně nejsou doporučené ani cibulové základy pokrmů.

Šetřící dieta recepty

Po přečtení předchozích odstavců by neměl být problém uvařit jednoduché jídlo, které šetřící dieta povoluje. Nakonec tedy přinášíme několik receptů pro inspiraci.

Zeleninový krém s krupicovými nočky

Vydatná polévka nemusí být nijak složitá, náročná na čas nebo ingredience. Hodí se k obědu i jako skvělá večeře po návratu ze zimní procházky.

Ingredience na zeleninový krém

  • 1 mrkev
  • ⅛ celer
  • 3 růžičky květáku
  • hrst zelených fazolek
  • sůl
  • rostlinný tuk nebo máslo

Ingredience na krupicové nočky

  • 100 ml mléka
  • 40 g krupice
  • 1 vaječný bílek

Postup

Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme. Zalijeme vroucí vodou, osolíme a necháme vařit do změknutí. Po zchladnutí rozmixujeme a pro zjemnění přidáme kousek tuku.

Na nočky necháme zavařit mléko, poté vsypeme krupici a uvaříme hustou kaši. Nakonec vmícháme vaječný bílek. Lžičkou odkrajujeme nočky, které necháme zavařit v rozmixované polévce.

Hovězí v mrkvi

Klasické jídlo, které potěší na těle i na duši. Jeho příprava je vlastně až směšně jednoduchá. Skvělou přílohou bude bramborová kaše, kterou lze dochutit špetkou muškátového oříšku.

Ingredience

  • 200 g libové hovězí maso (nebo jiné libové maso – vepřové, kuřecí, krůtí)
  • 200 g mrkve
  • hladká mouka na zahuštění
  • sůl
  • bobkový list

Postup

Maso nakrájíme na kostky a opečeme nasucho na pánvi. Podlijeme vodou, osolíme zvolna dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a bobkový list.

Mouku rozmícháme v malém množství vody a přidáme k masu. Vaříme aspoň 15 minut.

Špenátový nákyp

Není potřeba vždycky používat maso, aby vznikl lahodný a plnohodnotný pokrm. Navíc špenát obsahuje spoustu pro tělo důležitých látek, takže je dobré jej do jídelníčku zařazovat co nejčastěji.

Ingredience

  • 200 g špenátového protlaku
  • 1 starší rohlík
  • 1 vejce
  • sůl
  • sušený česnek
  • volitelně muškátový oříšek
  • rostlinný tuk

Postup

Špenátový protlak podusíme, ochutíme solí a kořením. Vmícháme do něj na kostky nakrájené a navlhčené pečivo, žloutek a lžíci oleje.

Z bílku ušleháme tuhý sníh a vmícháme do připravené hmoty. Vše přendáme do zapékací misky a zvolna pečeme, dokud hmota nezpevní.

Podáváme s lehkým zeleninovým salátem.

Škubánky s tvarohem

Ani při dodržování šetřící diety se nemusíte vyhýbat sladkostem. Jen pozor na závěrečné množství másla, aby se bolest žaludku zase nevrátila.

Ingredience na těsto

  • 250 g brambor
  • 40 g hrubá mouka
  • sůl

Ingredience při podávání

  • tvrdý tvaroh
  • rozpuštěné máslo
  • cukr

Postup

Omyté a oloupané brambory nakrájíme na kousky a vaříme do poloměkka. Poté slijeme ⅔ vody a zasypeme moukou. Několikrát prošťouchneme vařečkou a společně dovaříme. Vše rozšťoucháme a vymícháme hladké těsto.

Lžící vykrajujeme škubánky, které už bez další úpravy servírujeme. Posypeme nastrouhaným tvarohem, přidáme cukr a menší množství rozpuštěnému másla.

    Získejte ZDARMA jídelníček na míru vašim potřebám a exkluzivní SLEVY od našich partnerů!


    © COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.