Žlučníková dieta – návod a recepty

Žlučníková dieta

Žlučníková dieta nepatří mezi redukční diety. Jejím hlavním účelem není snížení hmotnosti, ale snaha o zlepšení zdravotních potíží. Při nemocech, jako je zánět žlučníku nebo žlučníkové kameny, dieta může významně ovlivnit průběh i úspěšnou léčbu. Hlavními zásadami žlučníkové diety jsou pravidelný režim, omezení tučných jídel a dostatečný příjem tekutin. Přesto i pro člověka, který netrpí na žlučníkové kameny, dieta může být příjemným zpestřením jídelníčku a slouží také jako prevence onemocnění žlučníku a trávicího ústrojí obecně.

K čemu slouží žlučník?

Žlučník je lidský orgán, který se nachází na spodní straně jaterního laloku. Koncentruje v sobě žluč, tedy žlutou až tmavě zelenou hustou tekutinu hořké chuti, která má na starosti trávení přijaté potravy, podílí se především na zpracování tuků. Žluč pomáhá tuky rozpouštět, usnadňuje jejich trávení a následné vstřebání. Celý tento proces se odehrává v tenkém střevě.

ˇ

Pokud je jídelníček zavalený nadbytkem tuku, nezvládá žluč tučná jídla zpracovat a postupně jsou oslabovány funkce žlučníku. Hlavně při problémech typu žlučníkové kameny dieta bývá často doporučována, kromě toho se využívá jako prevence proti těmto potížím.

V jakých případech je nutná žlučníková dieta?

Nespokojený žlučník se ozývá zpravidla tehdy, když nastávají zdravotní problémy. Potíže nejčastěji způsobuje nezdravý způsob stravování. Pokud se bolest žlučníku a trávicí potíže objevují často, je dobré co nejdříve navštívit praktického lékaře. Je nebezpečné a zbytečné snažit se vyléčit očividné zdravotní problémy na vlastní pěst. Bolesti žlučníku jsou časté také u lidí trpících obezitou nebo cukrovkou. V těchto případech je ale lepší dodržovat speciální redukční jídelníček nebo jídelníček při cukrovce. Cukrovka je často zapříčiněna právě nezdravým stravováním, a s tím související nadváhou či obezitou, proto je i jídelníček při cukrovce často redukční.

Žlučníková dieta je doporučována lékaři i výživovými poradci jako prevence i součást léčby onemocnění žlučníku. Nesprávná funkce žlučníku se obvykle projevuje jako bolest v pravém podžebří. Nefunguje-li žlučník v těle správně, může to člověku způsobit množství dalších zdravotních problémů. Mezi nejčastější onemocnění žlučníku patří zánět žlučníku, žlučníkové kameny a žlučníková kolika.

Žlučníkové kameny – dieta je nezbytná

Pokud jsou vyšetřením zjištěny v těle ve větším množství žlučníkové kameny, dieta je naprosto nezbytná, ať už pacient podstoupí operaci či nikoliv. Někteří lidé nemusí přítomnost žlučníkových kamenů v těle vůbec pociťovat a může být zjištěna například až pitvou. Naopak někomu mohou žlučníkové kameny způsobovat nejen velké bolesti, ale i další zdravotní problémy. Právě při těchto problémech může žlučníková dieta nemocnému velmi výrazně ulevit.

Jaké vykazují žlučníkové kameny příznaky?

Žlučníkové kameny mohou být velmi záludné v tom, že někteří lidé často ani neví, že je mají. Není pravidlem, že se žlučníkové kameny příznaky projevují u každého člověka. Právě bezpříznakové žlučníkové kameny jsou nejčastěji se vyskytující formou. Tato forma není pro tělo příliš nebezpečná a nezpůsobuje žádné velké potíže. U někoho se mohou žlučníkové kameny projevovat bolestmi břicha, objevit se může nadýmání a plynatost, pocity plnosti, průjmy nebo naopak nepravidelná stolice, říháním či nechutenství. Běžná doporučení, co jíst při průjmu, ale nezabírají. Nejzávažnější formou onemocnění je pak žlučníková kolika.

Žlučníkové kameny – rozpouštění a jiné metody léčby

Zjistit přítomnost žlučníkových kamenů v těle není pro lékaře nic složitého, vyšetření se provádí ultrazvukem, rentgenem břicha nebo z krve. Žlučníkové kameny se léčí několika způsoby. Jednou z metod, která se používá k léčbě, je pro žlučníkové kameny rozpouštění. Odstranění žlučníkových kamenů je možné provést i operativně, možná je také lázeňská léčba. Ta je předepisována především pacientům, u nichž není možná operace. V krajních případech je pacientům odstraňován celý žlučník.

Žlučníková kolika

Žlučníková kolika je velmi intenzivní bolest s rychlým nástupem, svalstvo se totiž snaží uvolnit překážku (nejčastěji žlučníkový kámen) ve žlučovodu. Projevuje se hlavně pod žebry na pravé straně trupu nebo obecně v nadbřišku, může vystřelovat také do zad nebo pravé ruky. Bolest často doprovází malátnost, pocení, ztráta energie nebo teplota. Díky tomu může být žlučníková kolika laicky zaměněna za chřipku.

Zánět žlučníku

Zánět žlučníku může v těle vzniknout hned několika způsoby. Jednou cestou je skrze krev. Infikovaná krev se do žlučníku dostane přes tepny. Další způsob je střevní cestou. Nakonec může být zánět žlučníku spojený i se žlučníkovými kameny, které také patří mezi časté zdravotní problémy spojené se žlučníkem. Zánět žlučníku se projevuje zvýšenou teplotou a bolestí v pravé části nadbříšku vystřelující do zad. Vyskytnout se mohou i nevolnosti, zvracení a třesavka.

Jak ulevit od bolesti?

Intenzivní bolest lze naštěstí alespoň trochu zmírnit. V první řadě se nedoporučuje nic jíst ani pít, aby se stav ještě nezhoršil. Je možné zaujmout úlevovou polohu, v tomto případě vleže na levém boku, zamotaný do klubíčka. Pomoci mohou také klasické léky na tlumení bolesti nebo alespoň přiložení ručníku namočeného ve studené vodě na pravý bok.

Přesto se po odeznění akutní bolesti doporučuje vyhledat lékaře. Ten vyšetří žlučník pomocí ultrazvuku, aby odhalil, zda bolest způsobují právě žlučníkové kameny. Jde o neinvazivní vyšetření, není se tedy třeba bát žádných hadiček nebo podobných nepříjemností.

V případě žlučníkových kamenů lékaři velmi často doporučují podstoupit operaci, aby nedocházelo k častým bolestem. Obvykle probíhá operace laparoskopicky (tedy pomocí asi tří krátkých řezů 1 až 2 cm), zotavení tak nemusí trvat dlouhou dobu a je spojeno s dodržováním diety. Aby byla léčba účinná, vyžaduje žlučníková dieta jídelníček. Žlučníková dieta může být doporučena jako součást předoperační přípravy a samozřejmě následuje také dieta po operaci žlučníku, která má poměrně přísná pravidla.

Jaký vyžaduje žlučníková dieta jídelníček?

Žlučníková dieta funguje, podobně jako jaterní dieta, na principu omezení tuků a potravin se zvýšeným obsahem cholesterolu. Podstatou jsou lehce stravitelná jídla, která co nejméně zatěžují trávicí ústrojí. Je to plnohodnotná dieta poskytující tělu všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály. Na rozdíl od některých alternativních diet je možné ji dodržovat i dlouhodobě a člověk nijak nestrádá.

V podstatě se příliš neliší od běžného zdravého stravování, jen navíc důrazně zakazuje některé druhy potravin a způsoby jejich úpravy. Jako inspiraci nabízí žlučníková dieta recepty. Při dodržování diety je třeba pamatovat na to, že každý reaguje na problémy se žlučníkem jinak. Je proto lepší přistupovat k dietě do určité míry individuálně.

Tip: V některých případech je dobré zvážit také užívání doplňků stravy. Na e-shopu Nutraceutics seženete prémiové doplňky stravy pro všechny životní situace.

Pravidla, na kterých staví žlučníková dieta jídelníček:

  • Žlučníková dieta doporučuje jíst pravidelně 5x až 6x denně, raději volit menší porce.
  • Je potřeba hodně omezit tuky, maximálně na 60 g denně. Pozor také na cholesterol.
  • Poctivá snídaně je základ.
  • Odstup mezi jídly by měl být 2 až 3 hodiny.
  • Je důležité také hlídat dodržování správného pitného režimu, doporučují se až 3 litry tekutin denně. Nejlepší je čistá voda nebo ovocné či bylinkové čaje.
  • Jídelníček by měl obsahovat dostatek kvalitních bílkovin, v první fázi hlavně rostlinných.
  • Naopak se nedoporučují pálivé a nadýmavé potraviny.
  • Dieta po operaci žlučníku také zakazuje alkohol a silnou kávu. Vyhnout by se měl člověk také sladkostem.

Žlučníkové kameny a pivo

Velmi často diskutovanou otázkou jsou žlučníkové kameny a pivo. Někdy je totiž doporučována konzumace menšího množství plzeňského piva na žlučové kameny. Zde je opravdu nutné zaměřit se na pojem “malé množství”. Je důležité si uvědomit, že žlučníková dieta alkohol příliš nesnáší, a také, že pivo obsahuje mnoho cukru, kterému je lepší se vyvarovat. Žlučníkové kameny a pivo tedy dohromady v případě, že se jedná o pivo nealkoholické a jen výjimečně. Podle některých vědců by žlučníková dieta alkohol zahrnovat měla, je však především nutné pozorovat reakce svého těla a rozhodně nic nepřehánět.

Žlučníková dieta po operaci

Pokud tedy dojde až na lékařský zákrok, bude pacientovi nejspíš doporučena také žlučníková dieta. Tu opravdu přísnou stačí dodržovat několik dní, ale v dalších dnech nastupuje dlouhodobější dieta, jejíž pravidla už nejsou tak striktní. Dobrou zprávou je, že i žlučníková dieta recepty umí překvapit.

Žlučníková dieta je doporučována v případě:

  • Zánětu žlučníku,
  • žlučníkových kamenů,
  • žlučníkové koliky,
  • nádoru žlučníku,
  • po laparoskopii žlučníku,
  • po klasické “velké” operaci žlučníku.

Jejími zásadami by se ale měli řídit všichni, které žlučník občas potrápí nebo mají problémy s trávením některých druhů potravin. Žlučníková dieta je totiž nejlepší prevencí proti výše jmenovaným chorobám.

Je žlučníková dieta vhodná pro zdravého člověka?

Žlučníková dieta nepatří k vyhledávaným redukčním dietám, jako je třeba mléčná dieta. Cílem této diety není zbavit se nežádoucích kil navíc, ale vyčistit příslušný vnitřní orgán při zdravotní obtížích. To však neznamená, že žlučníková dieta nemá na hubnutí vliv. Může pomoci nastartovat přechod na zdravý jídelníček a nějaká kila nejspíš také ubere.

Žlučníková dieta vyžaduje sebekontrolu a dostatečně silnou vůli. Tak, jak je tomu zapotřebí i u ostatních výživových plánů. Pokud člověk netrpí právě problémy žlučníkového charakteru, není zapotřebí dodržovat striktně všechny parametry této diety. Lze ale vyzkoušet jídelníček, rychlá jídla a některá pravidla. Rozhodně neuškodí, spíše naopak. Vhodná kombinace bude ideálním startem pro zdravý životní styl.

CHCETE KONEČNĚ A TRVALE ZHUBNOUT? VYZKOUŠEJTE ONLINE KURZ NA MÍRU!

Žlučníková dieta recepty – jak postupovat a čemu se vyhnout

Žlučníková dieta po operaci vyžaduje striktní dodržování základních pravidel (pravidelnost, málo tuku, dostatek tekutin atd.). Přesto než se člověk pustí do přípravy konkrétních jídel, je dobré si shrnout, jaké potraviny se nedoporučují, které jsou naopak prospěšné a jak je připravovat. Z technologických postupů se využívá vaření, a to i v páře a na vodní lázni, pečení v alobalu a dušení. Nevhodné je samozřejmě smažení, grilování a bohužel i pečení do zlatavé kůrky. Maso lze opékat pouze na sucho, podlité netučným vývarem nebo obyčejnou vodou. Omáčky se nezahušťují jíškou z másla a mouky. Místo toho je možné použít na sucho opraženou mouku nebo mouku smíchanou s vodou. Doporučuje se používat teflonovou pánev, parní, pomalý a tlakový hrnec.

Ketodieta

Povolené potraviny

Obecně žlučníková dieta pracuje s potravinami, které jsou málo tučné a mají také nízký obsah cholesterolu. V první fázi by navíc ve stravě měly být zastoupené hlavně bílkoviny z rostlinné stravy, později je vhodné přidat také mléčné výrobky a libové maso. Připravit z nich můžete několikachodové menu i jednoduchá a rychlá jídla.

Které potraviny žlučníková dieta recepty dovoluje využít?

  • Libové maso s minimálním obsahem tuku: kuřecí a krůtí prsa, telecí maso, libové hovězí (svíčková, zadní apod.), králík, zajíc, zvěřina,
  • uzeniny: šunky s vysokým obsahem masa,
  • ryby (méně tučné): treska, pstruh, štika, okoun, platýz, lín,
  • mléko a mléčné výrobky: nízkotučné do 30 % tuku – sýry, tvaroh, zakysaná smetana, acidofilní mléko,
  • vejce: jako samotný pokrm se nepodávají, pouze v jídle v lehce stravitelné formě, např. vaječná sedlina – pro lepší stravitelnost je možné používat pouze bílek,
  • pečivo: starší bílé pečivo, suchary, veka, piškoty,
  • příkrmy: vařené brambory, bramborová kaše, noky, šišky, knedlíky, rýže, těstoviny,
  • rostlinné tuky: margarín, rostlinné oleje,
  • zeleninové polévky, slabší vývary,
  • ovoce (nenadýmavé druhy): doporučuje se jíst jej bez slupky – jablka, banány, mandarinky, grepy, broskve, meruňky, ostružiny, jahody, vhodné jsou i kompoty,
  • zelenina (nenadýmavé druhy): listová zelenina, okurky (bez slupky), cuketa, špenát, brokolice, celer, ředkvičky, kysané zelí, červená řepa, rajčata, mrkev (mladá), brambory,
  • bylinky a koření: ne ostré a dráždivé – skořice, hřebíček, muškát, nové koření, jalovec, bobkový list, kopr, petržel a další,
  • nápoje: čistá voda, bylinkové čaje, bílá káva, ovocné a zeleninové šťávy, slabší kakao.

Zakázané potraviny

Seznam potravin, které se u žlučníkové diety nedoporučují, není nikterak dlouhý. Nejspíš se také nic nestane, když člověk jednou za čas zhřeší, ale nemělo by to být moc často. Obtíže by se mohly zase vrátit a proč si vědomě způsobovat bolest?

Kterým potravinám se raději vyhnout?

  • Masa tučná, smažená, nakládaná, nevhodná je i husa nebo kachna, dále masové a rybí konzervy, kaviár, zvěřina,
  • vnitřnosti: všechny druhy,
  • sýry: zrající, plísňové, pikantní,
  • zelenina, luštěniny: nadýmavá, pálivá, dráždivá zelenina, kapusta, zelí, rajčata, křen, česnek, medvědí česnek, zelenina v octovém nálevu, luštěniny všeho druhu,
  • ovoce: rybíz, angrešt, kiwi, jahody, borůvky, brusinky, rozinky, mák, kandované a sušené ovoce,
  • pečivo, moučníky: čerstvé a celozrnné pečivo, pečivo z kynutého, listového, lineckého těsta, smažené a kynuté moučníky, moučníky s tučnými krémy,
  • pochutiny: kečup, hořčice, ostré koření, sojová omáčka a jiná dochucovadla.

Žlučníková dieta jídelníček – konkrétní příklady

Žlučníková dieta má u většiny pacientů dvě fáze. První fáze trvá několik dní po operaci a její pravidla jsou velmi přísná. Většinou tuto dobu pacient stráví ještě v nemocnici, a tak si nemusí dělat starosti s přípravou pokrmů. Druhá fáze už zařazuje do jídelníčku běžné potraviny tak, jak je popsáno výše.

Žlučníková dieta po operaci – příklady pokrmů pro první fázi

Toto období naštěstí netrvá nijak dlouho a je určeno opravdu jen pro pacienty, kteří se zotavují z operace, případně z velmi vážné žlučníkové koliky. Strava se v tomto případě pouze snaží pomalu vrátit trávicí trakt zpátky k činnosti.

Snídaně:

  • Čaj, suchary nebo
  • čaj, starší bílé pečivo, džem nebo med.

Oběd:

  • Šlemová vločková polévka, bramborová kaše, ovocná přesnídávka nebo
  • šlemová rýžová polévka s mrkví, zeleninová omáčka (rozmixovaná vařená mrkev s celerem a petrželí zahuštěná moukou, ochucená citronovou šťávou, cukrem a solí), těstoviny.

Svačina:

  • Banán,
  • strouhané jablko nebo
  • ovocná přesnídávka.

Večeře:

  • Rizoto s mrkví, meruňkové pyré nebo
  • žemlový nákyp s jablky (zapečená pokrájená veka s jablky, mírně oslazeno).

Žlučníková dieta – 2. udržovací fáze

Druhá fáze diety už je vlastně udržovací a je myšlena jako dlouhodobý způsob stravování. Měla by být vnímána jako životní styl, a ne udržována pouze proto, že vyžaduje žlučníková dieta jídelníček. Jídla jsou samozřejmě mnohem zajímavější a dodržují běžné zásady racionálního jídelníčku, hodí se tedy nejen jako dieta po operaci žlučníku, ale i pro zdravé jedince. Občas je možné dopřát si třeba i palačinky nebo lívance.

Snídaně:

  • Rohlík s ovocnou marmeládou,
  • nízkotučný ovocný tvaroh,
  • ovesná či jáhlová kaše s ovocem,
  • bílý toast s plátkem libové šunky nebo
  • omeleta z míchaných vaječných bílků.

Svačina:

  • Ovocný salát,
  • chléb s libovou šunkou,
  • banán,
  • piškoty nebo
  • jablko.

Oběd a večeře:

  • Pstruh vařený v páře s bramborovou kaší,
  • králičí maso s bramborem,
  • dušená nebo grilovaná kuřecí prsa se zeleninovým salátem,
  • brokolicová polévka bez smetany,
  • dušené kuře s bylinkovými brambory,
  • špagety s rajčatovou omáčkou a kousky kuřecího masa,
  • těstovinový salát s tuňákem a zeleninou nebo
  • zeleninový vývar s rýží.

Žlučníková dieta recepty

A teď už do kuchyně. Následující recepty nejsou nijak složité na přípravu, a i když jsou součástí žlučníkové diety, budou chutnat takřka všem. Většinou zahrnují spoustu zeleniny, která je chutně upravena, není tedy nutné bát se uvedené pokrmy servírovat i dalším členům domácnosti, pro které žlučníková dieta nehraje žádnou roli.

Kuře na kořenové zelenině s rýží

V tomto receptu se zelenina s masem nedusí, ale připravuje se v troubě. To ještě podtrhne její sladkost a plnou chuť, která zlákala už mnoho masožroutů. Kedluben navíc přidá neobvyklou příchuť, tepelně upravené kedlubny nejsou dnes tak časté, jako dříve.

Ingredience:

  • 1 menší celer
  • 400 g kedluben
  • 2 středně velké petržele
  • 1 mrkev
  • 4 kuřecí prsa
  • drcený kmín
  • šalvěj
  • tymián
  • pepř a sůl

Postup:

Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky velikosti sousta. Rozprostřete vše na plech nebo do pekáče lehce vymazaného olivovým olejem. Vše zlehka osolte, opepřete, přidejte kmín a dobře promíchejte. Na mřížce v horní části trouby pečte asi 30 minut na 180 °C.

Mezitím si připravte maso. Kuřecí prsa lehce naklepejte, osolte, opepřete a ze všech stran obalte šalvějí a tymiánem. Zeleninu promíchejte, na ni položte okořeněné maso a pečte dalších 30 minut, dokud není maso hotové. Kuře se zeleninou podávejte s dušenou rýží.

Francouzské telecí závitky

Žlučníková dieta recepty v této verzi zastoupí lecjakou sváteční lahůdku. Kromě toho, že se hodí do dietního jídelníčku, také skvěle chutná a vypadá. Doporučujeme podávat s bramborovou kaší.

Ingredience:

  • 4 plátky z telecí kýty
  • 1 rohlík nakrájený na kostičky (nebo podobné množství jiného bílého pečiva)
  • 1 vejce
  • mléko dle potřeby
  • 1 lžíce rozpuštěného másla nebo margarínu
  • pepř, sůl
  • hrst bylinek, nejlépe čerstvých (petrželová nať, libeček, rozmarýn atd.)

Postup:

Očištěné maso dobře rozklepejte na tenký plátek. Lehce osolte a opepřete.

Pečivo nakrájené na menší kostičky přelijte vejcem rozšlehaným v mléce a nechte chvíli vsáknout. Přidejte sůl, nasekané bylinky a rozpuštěný tuk. Touto nádivkou potřete plátek masa a zarolujte, upevněte jehlou nebo špejlí, aby nádivka zůstala uvnitř.

Připravené závitky zprudka ze všech stran opečte, poté podlijte malým množstvím vody a duste, dokud maso nezměkne.

Špenátové taštičky

Toto bezmasé jídlo nabízí špenát schovaný v bramborovém těstě, na milost ho tak snad vezmou i ti, kteří tuto skvělou zeleninu jinak nevyhledávají. Špenát navíc patří mezi superpotraviny, obsahuje totiž vitamín C, kyselinu listovou a spoustu antioxidantů.

Ingredience na těsto:

  • 400 g brambor
  • 140 g hrubé mouky
  • 1 menší vejce
  • sůl

Ingredience na náplň:

  • 1 balení mraženého špenátového protlaku
  • 4 vaječné bílky
  • sůl, pepř a sušený česnek

Postup:

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a najemno nastrouhejte. Přidejte mouku, sůl a vejce a vypracujte těsto. Z něj vyválejte tenký plát a vykrajujte větší kolečka, můžete použít například sklenici. Doprostřed naklaďte špenátovou náplň, dobře spojte okraje (třeba vidličkou nebo přitlačením prsty).

Na náplň rozehřejte špenát, nechte vyvařit vodu. Ochuťte zlehka solí, pepřem a sušeným česnekem (s tím opravdu šetřit!). Nakonec zahustěte vaječnými bílky.

Hotové taštičky dejte do vroucí vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch. Servírujte pokapané rozpuštěným máslem.

    Získejte ZDARMA jídelníček na míru vašim potřebám a exkluzivní SLEVY od našich partnerů!


    Mohlo by vás zajímat

    © COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.