Dieta a vzorový jídelníček při cukrovce 1. i 2. typu

Měření hladiny cukru v krvi při cukrovce

Dieta při cukrovce je zásadní pro úspěšnou léčbu této nemoci. Jídelníček při cukrovce 1. i 2. typu se řídí především zásadami zdravé výživy, je ale nutné si hlídat a upravit příjem sacharidů. To stejné platí i pro dietu při těhotenské cukrovce. Co tedy jíst při cukrovce a co by naopak v diabetickém jídelníčku být nemělo?

Co je cukrovka?

Cukrovka neboli diabetes je velice nepříjemnou nemocí. Je spojena s nutností dodržovat celoživotně dietu, navíc ji mohou doprovázet některé zdravotní komplikace. Příčinou této nemoci je neschopnost organismu vytvářet nebo efektivně využívat hormon inzulin, který snižuje hladinu cukru v krvi. 

ˇ

Cukrovka patří k častým nemocím, zejména kvůli nezdravému životnímu stylu dnešní doby. Prevence i léčba tohoto onemocnění spočívá v dodržování diety na cukrovku, a to po celý život. Pokud se ale s dietou sžijete, naučíte se vytvářet si pestrý diabetický jídelníček a pečlivě pracovat s dávkováním sacharidů ve stravě, nemusíte se ničeho obávat. Nemoc zkrotíte.

Dva typy cukrovky

Existují dva typy cukrovky: diabetes 1. a 2. typu. Přestože jsou projevy onemocnění velmi podobné, příčina vzniku se u obou typů liší.

Cukrovka 1. typu

Při cukrovce 1. typu tělo není schopno vytvářet inzulin. Projevit se může už v dětství či během dospívání a nedá se jí zabránit. Pacienti s tímto onemocněním jsou závislí na umělém podávání inzulinu pomocí injekcí po celý život. Kromě toho musí dodržovat zásady diabetické diety.

Cukrovka 2. typu

Cukrovka 2. typu vzniká během života, většinou až v dospělosti u lidí s nadváhou či obezitou. Dříve se jí říkalo také stařecká cukrovka, ale dnes se s ní stále častěji potýkají i mladí lidé. Příčinou vzniku je nezdravý způsob stravování, při kterém se do těla dostává mnohem více sacharidů, než dokáže zpracovat. V případě stařecké cukrovky léčba spočívá v dodržování diety a úpravě tělesné hmotnosti. Cukrovka 2. typu tvoří přibližně 92 % ze všech případů cukrovky. Prevencí tohoto onemocnění je omezení cukrů a zdravý životní styl, tedy zdravá, vyvážená strava a dostatek pohybu. 

Diabetická dieta: co obnáší dieta při cukrovce 1. i 2. typu?

K léčbě cukrovky, ať už 1. nebo 2. typu, je nezbytné dodržovat diabetickou dietu. Ta v podstatě odpovídá zásadám zdravé výživy, nejedná se tedy o žádnou extrémně omezující dietu. Naopak, znamená to jíst pestře, zdravě a vyváženě. Zdravé potraviny vám dodají energii a budete mít lepší náladu. Důležité je, aby tělo dostalo všechny potřebné živiny. Cukrovka 1. i 2. typu jídelníček ale omezuje příjem cukrů a tuků, zejména těch živočišných.

Dodržovat diabetickou dietu a její zásady vám pomohou také kalorické tabulky, ve kterých najdeme i obsah sacharidů v potravinách. Kalorické tabulky jsou obecně skvělým pomocníkem, ať už hubnete a hlídáte si příjem kalorií nebo se jen chcete stravovat zdravě a zajímá vás obsah živin v různých potravinách.

Dieta při cukrovce by měla být přizpůsobena individuálnímu zdravotnímu stavu pacienta, od kterého se odvíjí množství sacharidů v potravinách, které může zařadit do jídelníčku. Neexistuje proto univerzální dietní plán pro všechny pacienty. Diabetický jídelníček se vždy sestavuje individuálně s pomocí lékaře nebo výživového poradce. Existují však obecné zásady, podle kterých vybírat, co jíst při cukrovce.

Upřednostňujte potraviny s nízkým glykemickým indexem

Důležitou roli při výběru toho, co jíst při cukrovce, hraje glykemický index potravin. Potraviny s vysokým glykemickým indexem, z nichž se cukr vstřebává do krve rychle, do jídelníčku při cukrovce 1. ani 2. typu nepatří. Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem patří např. zelenina, některé druhy ovoce, luštěniny a celozrnné obiloviny. V podstatě jde o potraviny bohaté na vlákninu, které by měly tvořit nedílnou součást diabetického jídelníčku.

Tabulka glykemického indexu vybraných potravin:

Nízký GI (pod 50)Střední GI (50-70)Vysoký GI (nad 70)
nízkotučný jogurt neslazený fazolesladké pečivo
mléko polotučnébanáncornflakes
jablkomangopečené brambory
ovesné vločkyrýže basmatidatle
rýže naturalpšeničná moukapivo

Důležité je také, zejména u pacientů cukrovky 1. typu, jíst pravidelně po menších porcích. Ideálně 6 jídel během dne. Sníží se tím riziko vzniku hypoglykémie. Dieta při cukrovce 1. typu je navíc obvykle doplněna podáváním inzulinu. Rychle účinkující inzulin se podává 15-30 minut před jídlem, déle účinkující až 45 minut. 

Redukční dieta při cukrovce

U pacientů s nadváhou či obezitou je nutné snížit kalorický příjem tak, aby došlo k redukci váhy. Pro diabetiky jsou ale nevhodné některé způsoby hubnutí, jako je např. dělená strava nebo bezsacharidová dieta. Dělená strava střídá dny, kdy je povoleno konzumovat jen bílkoviny, se dny, kdy jsou povoleny pouze sacharidy. Takové výkyvy jsou pro diabetiky nevhodné. Bezsacharidová dieta by se mohla zdát jako ideální redukční dieta při cukrovce, na místě je ale zvýšená opatrnost, aby při ní nedošlo ke ketoacidóze. Jedná se o extrémní stav ketózy, který je velmi nebezpečný a může vést až ke smrti.

Redukční dieta při cukrovce by měla být doplněna pravidelným pohybem. Vyzkoušet můžete třeba jógu, pilates, procházky, běh, jízdu na kole nebo plavání. 

Jak na zdravé hubnutí? Vyzkoušejte osvědčený online kurz!

Diabetické dieta: zásady

Cukrovka a dieta, která je s ní spojena, naštěstí není tak omezující, jak se může zdát. Při diabetické dietě je však potřeba dodržovat několik základních zásad, aby nemoc zbytečně nezlobila. Především je nutné redukční jídelníček při cukrovce postavit na správném složení stravy, tedy poměru sacharidů, tuků a bílkovin. Patříte-li mezi diabetiky, rozhodně byste měli svůj cukrovka 1. typu jídelníček konzultovat se svým praktickým lékařem či diabetologem.

  • Dbejte na pravidelnost stravy. Jezte 4-6 krát denně, tedy častěji a po menších porcích. Přestávka mezi jídly by neměla být delší než 3 hodiny. Z toho důvodu není pro diabetiky vhodné praktikovat intermittent fasting neboli přerušovaný půst, který je jinak mezi zastánci zdravého životního stylu čím dál oblíbenější.
  • Regulujte příjem sacharidů. Sacharidy v potravinách jsou důležitou složkou jídelníčku. Při dietě na cukrovku tak nemusíte jíst jen potraviny bez sacharidů, je však nutné hlídat si příjem sacharidů v závislosti na fyzické aktivitě během dne.
  • Vynechejte jednoduché cukry, které se rychle vstřebávají do krve, tedy především bílý cukr. Diabetický jídelníček by měl hledat zdroj energie v komplexních sacharidech.
  • Omezte příjem tuků. Volte spíše tuky rostlinného původu (ořechy, olivový olej), z živočišných jsou vhodné ryby, z mléčných výrobků ty nízkotučné.
  • Upřednostněte potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou celozrnné obiloviny, zelenina a luštěniny. Nezpůsobují rychlý nárůst hladiny krevního cukru, a navíc déle zasytí. Množství vlákniny v jednotlivých potravinách najdete v přehledné tabulce vlákniny v potravinách.
  • Jezte dostatek zeleniny, nejlépe v syrovém stavu. Je bohatá na vitamíny, vlákninu a pozitivně ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Zelenina patří k potravinám, jejichž konzumaci dieta při cukrovce povoluje v podstatě neomezeně. Za vyzkoušení stojí také rostlinné klíčky a domácí klíčení semen – dodají jídlům nový chuťový rozměr a navíc jsou plné vitamínů a minerálů.
  • Dbejte na dostatečný přísun tekutin. Nejlépe formou čisté vody, minerálek nebo čajů. Diabetická dieta jídelníček povoluje i konzumaci kávy. Zakázané jsou veškeré slazené nápoje a limonády, povolují se jedině, jsou-li k dispozici dia varianty.
  • Nepřehánějte to s alkoholem. Za rozumnou konzumaci se považuje 1-2 deci kvalitního vína párkrát za týden.
  • Zařaďte dostatek pohybové aktivity. Postačí obyčejná svižnější chůze několikrát týdně.
  • Omezte solení.
  • Zajistěte si dostatek vitamínů a minerálů.

Tip: Kvalitní přírodní doplňky stravy seženete na e-shopu ADVANCE Nutraceutics.

Výhody diety při cukrovce

  • Omezujete příjem sacharidů, což má vliv na snížení tělesné hmotnosti. Dieta při cukrovce tak může fungovat i jako redukční jídelníček.
  • Dáváte přednost komplexním sacharidům, které jsou z pohledu zdravé výživy jednoznačně lepší.
  • Diabetická dieta a jídelníček se dají dodržovat i dlouhodobě.
  • Dieta při cukrovce má pozitivní vliv na stabilizaci krevního cukru.

Nevýhody diety při cukrovce

  • Nutnost přesně sledovat a odměřovat množství přijatých sacharidů.
  • Dia sladkosti často mohou být značně tučné.
  • Umělá sladidla v potravinách pro diabetiky nejsou zdravá.
  • Přestávky mezi jídly musí být pravidelné a přesně dané.

Co jíst při cukrovce a čemu se vyhnout?

Zdravá a vyvážená strava obsahuje všechny tři skupiny základních živin: sacharidy, tuky i bílkoviny. Není to ale tak jednoduché. Některé tuky jsou pro zdraví vhodnější než jiné a ne všechny potraviny obsahující cukry jsou nezdravé. Kromě toho záleží i na jejich množství ve stravě a kvalitě potravin, které jíme.

  • Sacharidy. Tvoří základ stravy, rozhodně není třeba jíst jen potraviny bez sacharidů. Upřednostňovat byste ale měli sacharidy komplexní, které patří mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Hladina cukru v krvi po nich totiž nestoupá tak rychle. Patří zde celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, ovesné vločky, luštěniny, zelenina a ovoce. Vhodné jsou i sladké brambory neboli batáty. Dobrý recept na batáty oživí někdy trochu fádní zdravotní jídelníček.
  • Jednoduché cukry. Jednoduchým cukrům byste se naopak měli při diabetické dietě vyhýbat. Jedná se o cukr, med, slazené nápoje, sladkosti, moučníky, marmelády, sladké zralé ovoce a slazené mléčné výrobky. Také některé druhy zeleniny, především kořenová zelenina. Pozor na dia sladkosti. I když na glykémii nemají vliv, bývají dost tučné.
  • Tuky. Konzumaci tuků při této dietě omezte. Nadměrný příjem tuků vede k nadváze či obezitě a zhoršuje průběh nemoci. Při cukrovce a dietě byste se měli zaměřit na nenasycené tuky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, která bývá u diabetiků zvýšená. Vhodnými zdroji tuků pro dietu při cukrovce jsou ryby, olivový olej, avokádo, ořechy a semínka. U ořechů ale pozor na jejich vysokou energetickou hodnotu.
  • Bílkoviny. S množstvím bílkovin ve stravě byste to také neměli přehánět. Přestože by jich měl zdravý jídelníček obsahovat dostatek, příjem bílkovin by neměl přesahovat 1,2 g na 1 kg tělesné váhy. Optimální příjem je 0,7 – 1 g. Mezi vhodné zdroje bílkovin pro cukrovka 1. i 2. typu jídelníček patří libové maso (vhodné je drůbeží a ryby), vaječný bílek, mléčné výrobky (např. tvaroh) a luštěniny včetně sójových výrobků jako tofu nebo tempeh.
  • Ovoce a zelenina. Dostatek zeleniny by v jídelníčku při cukrovce neměl chybět. Nejvhodnější je košťálová zelenina (zelí, kapusta, kadeřávek, květák, brokolice a kedluben), papriky, rajčata a okurky. Ovoce kvůli vysokého obsahu jednoduchých cukrů při dietě na cukrovku konzumujte opatrně.

Vhodné potraviny

  • Zelenina
  • Ovoce s nižším obsahem cukru
  • Libová masa a ryby – kuřecí, krůtí, králičí, pstruh, losos, treska 
  • Nízkotučné mléčné výrobky – jogurty, kefíry, tvaroh, nízkotučné sýry
  • Celozrnné pečivo a přílohy, brambory
  • Luštěniny
  • Kvalitní rostlinné tuky – rostlinné oleje, margaríny, ořechy
  • Bylinky
Kvalitní ořechy a další zdravé potraviny koupíte zde

Nevhodné potraviny

  • Bílé pečivo, těstoviny a rýže
  • Tučná masa a uzeniny – vepřové, hovězí, slanina, klobásy
  • Tučné mléčné výrobky – sýry, zmrzlina
  • Smažená jídla – fast food, hranolky
  • Živočišné tuky – máslo, sádlo
  • Sladkosti, dezerty
  • Slazené nápoje
  • Polotovary, konzervy
  • Dochucovadla – kečup, hořčice, majonéza, atd.
  • Příliš sladké a zralé ovoce – banán, hroznové víno

Jaké ovoce jíst při cukrovce?

Většina ovoce obsahuje hodně jednoduchých cukrů, které jsou při diabetické dietě nevhodné. Zároveň ale obsahuje řadu důležitých vitamínů a vlákninu, proto by se ovoce z jídelníčku při cukrovce vyřazovat nemělo. Jen je třeba upravit jeho konzumaci.

A jaké ovoce jíst při cukrovce? Uvádí se, že konzumace ovoce s nižším obsahem sacharidů, jako jsou např. jahody, borůvky, maliny nebo ostružiny je vhodná i při dietě na cukrovku. Sladšímu ovoci, jako jsou hodně zralé banány nebo hroznové víno, je však vhodné se vyhýbat nebo jeho konzumaci omezit. Doporučuje se konzumovat 2 porce ovoce za den, ideálně ke svačině. Ovoce preferujte v jeho přirozené podobě, nevhodné je sušené ovoce a džusy.

Obsah sacharidů ve vybraném ovoci:

Ovoce (100 g)Obsah sacharidů (g)
banán22
hrozny bílé18
borůvky11
limetka11
nektarinka8
jahody6
avokádo6

Dieta při cukrovce recepty

Dieta při cukrovce nevyžaduje žádné speciální recepty, stačí se stravovat zdravě, vyhýbat se smažení a cukru. Jídla pro diabetiky by především měla obsahovat dostatek zeleniny. Rozhodně se však nemusíte bát, že by zdravá zeleninová jídla byla nudná a bez chuti, naopak. Třeba z batátů připravíte chutné recepty jako jsou pečené batátové chipsy. Batáty, stejně jako další druhy zeleniny, navíc kromě toho, že skvěle chutnají, obsahují hodně prospěšné vlákniny, což ukazuje také tabulka vlákniny v potravinách. Kromě toho také pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, jsou tak ideální potravinou pro dietu při cukrovce a cholesterolu.

Cukrovka 1. a 2. typu: v čem se liší jídelníček?

Obvykle, když se hovoří o diabetické dietě, se nerozlišuje mezi dietou při cukrovce 1. a 2. typu. Nicméně mezi jídelníčky při cukrovce 1. a 2. typu existují určité rozdíly, které jsou dány charakterem nemoci. Jaké to jsou?

Cukrovka 1. typu jídelníček

Cukrovka 1. typu jídelníček u pacientů léčených inzulinem by měl být rozdělen na 6 menších jídel v průběhu dne. Je třeba také dodržovat správné časové rozmezí mezi jednotlivými jídly a nehladovět. Tito pacienti by se proto měli vyhnout různým dietám a půstům, jako je třeba intermittent fasting. Diabetici 1. typu obvykle nemají sklony k nadváze a obezitě, není tedy nutné výrazně omezovat energetický příjem. Doporučená energetická a výživová hodnota u diety při cukrovce 1. typu je 8 590 kJ, 85 g bílkovin, 70 g tuků a 275 g sacharidů. Množství sacharidů je možné přizpůsobit podle potřeb pacienta v rozmezí mezi 175 a 320 g sacharidů za den. V počátcích diety při cukrovce si diabetik zpravidla potraviny váží, později už má na množství vycvičené oko. 

Cukrovka 2. typu jídelníček

V případě, že pacient není léčen inzulinem, není třeba striktně dodržovat časové rozvržení jednotlivých jídel a časové rozestupy mezi jídly mohou být delší než u diety při cukrovce 1. typu. U obézních diabetiků postačí i tři hlavní chody denně. Při cukrovce 2. typu neboli „stařecké cukrovce“ by dieta měla zohledňovat i kalorický příjem, zejména u pacientů s nadváhou. Obecně by měl být příjem kalorií nižší než v případě jídelníčku cukrovky 1. typu. Mezi dietou obézního diabetika 2. typu a klasického diabetika 1. typu tak bude zásadní rozdíl, zejména v příjmu sacharidů a energie. Redukční jídelníček při cukrovce 2. typu se pohybuje okolo 6300 kJ a 175 g sacharidů za den.

Vzorový jídelníček při cukrovce

Tento vzorový jídelníček při cukrovce slouží jako ukázka toho, co jíst při cukrovce, ať už 1. či 2. typu. Přesný energetický příjem a množství sacharidů musí vždy stanovit diabetolog podle dávek inzulinu (může být například dieta postavená na 175 g sacharidů nebo na 225 g sacharidů). Potom bude příjem sacharidů vyšší, než uvádí tento vzorový jídelníček při cukrovce, například místo 50 g tmavého chleba je možné 70 g.

  • Snídaně: 250 ml bílá káva (v ní 100 ml nízkotučného mléka) nebo čaj s mlékem, v obou případech neslazený, 50 g bílkoviny s nízkým obsahem tuku – například nízkotučný sýr, nebo nízkotučný tvaroh, libová dietní kuřecí či krůtí šunka, případně třeba rybí pomazánka, 50 g tmavého celozrnného chleba
  • Dopolední svačina: 100 g ovoce (například malé jablko) nebo 150 g zeleniny (například mrkev)
  • Oběd: 80 g libového masa (ryba, kuře, krůta, králík), příloha – 100 g brambor, 80 g těstovin, 70 g rýže nebo 100 g luštěnin.
  • Odpolední svačina: 200 ml netučného mléka
  • Večeře: 80 g libového masa (drůbež, ryba, králík) nebo jiné bílkoviny – dietní šunka, netučný tvaroh nebo sýr, 100 g brambor (nebo dalších příloh jako u oběda)
  • Druhá večeře: 100 g ovoce

Těhotenská cukrovka dieta

Těhotenská cukrovka neboli gestační diabetes je zvýšená hladina krevního cukru v průběhu těhotenství. Po porodu zpravidla odezní. Vyskytuje se poměrně často, až u 18 % těhotných. I při ní je však třeba dodržovat obecné zásady diabetické diety. To znamená vhodně upravit jídelníček a zařadit dostatek pohybu. V některých případech je nutná i léčba inzulinem. 

Zásady diety při těhotenské cukrovce

Dieta při těhotenské cukrovce se v podstatě neliší od běžné diety při cukrovce. Jen je třeba brát v potaz i doporučení týkající se vhodného stravování v těhotenství.

  • Dodržujte zásady zdravé výživy.
  • Omezte množství sacharidů a upřednostňujte celozrnné potraviny s vyšším obsahem vlákniny.
  • Vyhněte se konzumaci dia výrobků. Obsahující umělá sladidla, která nejsou v těhotenství vhodná.
  • Zařaďte do jídelníčku ryby. Těhotenská cukrovka dieta doporučuje jíst ryby minimálně dvakrát týdně. Obsahují zdravé tuky, které pozitivně ovlivňují zdraví vaše i vašeho dítěte. Pozor ale na ryby s vysokým obsahem rtuti (například tuňák, makrela).
  • Zařaďte dostatek pohybu.

Těhotenská cukrovka jídelníček

Dobrá zpráva je, že se nemusíte v jídle nějak zásadně omezovat. Toho, co jíst při těhotenské cukrovce, je spousta. Jídelníček při těhotenské cukrovce by měl obsahovat dostatek kvalitních tuků a bílkovin. V těhotenství není příliš vhodné držet redukční dietu, proto by budoucí maminka měla přijímat i dostatek kalorií. Níže najdete doporučení na to, co jíst při těhotenské cukrovce v průběhu dne.

Snídaně

Snídaně během diety při těhotenské cukrovce by měla obsahovat maximálně 30 g sacharidů. Často bývá nejproblematičtější, protože ráno je hladina těhotenských hormonů nejvyšší a je tak nejtěžší udržet hladinu cukru na normálních hodnotách. 

Vhodné potravinyNevhodné potraviny
celozrnné pečivosladké a bílé pečivo
ovesná kaše bez přidaného cukrucereálie
müsli bez cukruklasické müsli
bílý jogurt neslazený nebo tvarohslazené jogurty
sýr, vejceuzeniny
zelenina, trocha ovoceovocné džusy

Tipy na snídaně pro těhotenská cukrovka jídelníček:

  • Ovesná kaše s odtučněným nebo rostlinným mlékem, oříšky a malinami
  • Míchaná vejce, baby špenát, celozrnné pečivo
  • Pohankové palačinky se špenátem a sýrem

Svačiny

Odpolední i dopolední svačiny při těhotenské cukrovce a dietě by měly obsahovat pod 20-30 g sacharidů. Ke svačině se hodí nízkotučné mléčné výrobky, oříšky nebo kousek ovoce.

Tipy na chutné svačiny vhodné pro těhotenská cukrovka jídelníček:

  • Zelenina s hummusem nebo sýrem typu Lučina
  • Jablko s arašídovým máslem
  • Řecký jogurt s chia semínky a lesním ovocem
  • Celozrnný toust s avokádem

Oběd a večeře

Pro oběd i večeři při těhotenské cukrovce a dietě platí, že množství sacharidů by nemělo přesáhnout 50 g. Hlavní jídla by měla být vždy doplněna zeleninou.

Vhodné potravinyNevhodné potraviny
kvalitní libové maso, ryby, sýrytučná masa, uzeniny
zeleninafast food, polotovary
celozrnná varianta přílohytěstoviny z bílé mouky, bílá rýže
vařená, dušená či pečená jídlasmažená jídla

Tipy na hlavní jídla pro těhotenská cukrovka jídelníček:

  • Kuřecí nebo krůtí prsa či ryba s pečenou zeleninou
  • Pečený batát s avokádem a cherry rajčátky
  • Zeleninové lasagne
  • Brokolicový krém
  • Zeleninový salát s feta sýrem a dýňovými semínky

Druhá večeře

Je zcela na vás, zda si druhou večeři dáte nebo ne. Platí zde maximální obsah 20 g sacharidů. Vhodná druhá večeře je například tvaroh, jogurt, kefír, zelenina, ořechy, případně menší kousek pečiva s pomazánkou nebo kousek ovoce.

Vzorový jídelníček při těhotenské cukrovce

Zde najdete ukázku vzorového jídelníčku při těhotenské cukrovce pod 200 g sacharidů. Uvedené množství potravin je pouze orientační, jídelníček při těhotenské cukrovce a množství sacharidů konzultujte se svým lékařem nebo výživovým poradcem.

  • Snídaně: 50 g žitný chléb, 100 g zelenina (rajčata, okurka, paprika), sýr nebo kvalitní šunka
  • Dopolední svačina: 120 g bílý jogurt, 100 g lesní ovoce
  • Oběd: Přírodní krůtí plátek, 200 g pečená zelenina (cuketa, lilek, paprika, rajčata)
  • Odpolední svačina: 30 g ořechy
  • Večeře: Pečený losos, 100 g vařené brambory, brokolice na páře
  • Druhá večeře: Cottage sýr, 10 g chia semínka

Dieta při cukrovce a cholesterolu

Diabetici jsou často náchylnější k vyšší hladině „zlého“ LDL cholesterolu na úkor „hodného“ HDL cholesterolu. Tomuto stavu se říká „diabetická dyslipidémie“. Může způsobit vznik kardiovaskulárních onemocnění a zvýšit riziko předčasného úmrtí. Proto je třeba dodržovat také zásady cholesterolové diety. Princip je velmi jednoduchý, stačí se vyhýbat určitým potravinám, které zvyšují hladinu cholesterolu. Cholesterolová dieta naopak doporučuje zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na vlákninu a zdravé tuky.

Nevhodné potraviny

Dieta při cukrovce a cholesterolu omezuje konzumaci těchto potravin, které zvyšují hladinu cholesterolu:

  • Tučné mléčné výrobky – smetana, tučné sýry
  • Tučná masa – hovězí, vepřové
  • Uzeniny
  • Živočišné tuky – máslo, sádlo 
  • Jídla z fast foodu
  • Vnitřnosti – játra
  • Vaječné žloutky
  • Sladkosti a moučníky

Vhodné potraviny

Mezi potraviny, které naopak pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a jsou vhodné pro dietu při cukrovce a cholesterolu patří:

  • Kvalitní rostlinné oleje – olivový, avokádový
  • Ořechy a semínka – vlašské, kešu
  • Ovesné vločky
  • Luštěniny – fazole, cizrna, výrobky ze sóji
  • Hořká čokoláda
  • Tučné ryby – losos
  • Listová zelenina – špenát

    Získejte ZDARMA jídelníček na míru vašim potřebám a exkluzivní SLEVY od našich partnerů!


    Mohlo by vás zajímat

    © COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.