Infekční mononukleóza – dieta a recepty

Salát z cukety a vejce

Infekční mononukleóza je onemocnění přenášené nejčastěji slinami, proto se jí často říká také “nemoc z líbání”. Její léčba je dlouhá, je potřeba užívat antibiotika a také se předepisuje mononukleóza dieta.

Jak vzniká infekční mononukleóza a jak ji poznat

Infekční mononukleóza patří mezi virová onemocnění. Jejím původcem je konkrétně virus Epstein-Barrové, kterým se v dětství nakazí většina populace, ale u spousty lidí se nemusí vůbec projevit. Prudká reakce organismu na tento virus je známá právě jako infekční mononukleóza.

K přenosu onemocnění dochází hlavně slinami. Stačí se napít ze sklenice, ze které předtím pil někdo, kdo v sobě virus Epstein-Barrové nosí, sám přitom nemusí mít žádné příznaky. Nejčastěji se nemoc vyskytuje u dětí a mladistvých mezi 15 a 24 lety, u které je toto rizikové chování častější. Po čtyřicítce se nemoc prakticky nevyskytuje. Inkubační doba od kontaktu s virem se pohybuje mezi 4 a 6 týdny.

Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Horečka až 40 stupňů,
  • bolesti v krku,
  • zvětšení uzlin na krku, v tříslech a podpaží,
  • velká únava,
  • pocit zacpaného nosu,
  • bolesti hlavy,
  • bolest břicha a nechutenství, nevolnost,
  • výjimečně se objevuje také žluté zbarvení kůže jako při žloutence,
  • tzv. Holzelovo znamení – drobná tečkovitá vyrážka, často na měkkém patře.

Léčba mononukleózy

Nejčastěji nemoc probíhá jako těžká na antibiotika nereagující angína, doprovázená horečkou, bolestmi v krku, pocitem zacpaného nosu a zvětšením uzlin. Někdy se mononukleóza může zaměnit za streptokokovou angínu. Infekční mononukleóza se nejčastěji diagnostikuje pomocí výtěru z krku a krevních testů. Jaterní testy mohou být někdy viditelně zvýšené.

Na snížení teploty se často předepisují antipyretika, dále může lékař předepsat i antibiotika nebo kortikoidy, pokud je mononukleóza doprovázena ještě dalším infekčním onemocněním. Celkově léčba trvá až 6 měsíců. Během prvního měsíce musí pacient zůstat doma, infekční je člověk dokud neklesnou horečky. Další tři měsíce je zakázané také sportování. Nedílnou součástí léčby je mononukleóza dieta, kterou je třeba dodržovat po celou dobu léčby. Pokud se dieta mononukleóza nedodržuje, hrozí trvalé poškození jater. Postižení organismu infekcí může být různého stupně, proto je nutné dieta mononukleóza opatření individuálně přizpůsobit pacientovi.

Virus Epstein-Barrové v těle zůstává natrvalo, léčí se tedy pouze příznaky nemoci, nikoli její příčina. Po prodělání nemoci ale vzniká doživotní imunita, takže návrat onemocnění je málo pravděpodobný. Může k němu však dojít, když člověk nedodržuje mononukleóza dieta nebo při silném oslabení imunity.

PODPOŘTE SVOU IMUNITU FUNKČNÍMI POTRAVINAMI OD POWERLOGY

Infekční mononukleóza dieta

Infekční mononukleóza ve většině případů postihuje játra, mononukleóza dieta je tedy velmi podobná jaterní dietě. Dnes se ale striktní podoby této diety upouští a mononukleoza recepty se vlastně řídí zásadami zdravého stravování.

Základem dieta mononukleoza je vyhýbat se velkému množství tuku, především smaženým pokrmům. V akutní fázi se doporučuje i konzumace nízkotučných mléčných výrobků. Je potřeba se minimálně na 6 měsíců vyhnout také alkoholu, který by poškození jater ještě prohloubil. Obecně platí, že je potřeba jíst pravidelně a v menších dávkách. Dobré je rozdělit jídla na pět až šest porcí v průběhu dne. Důležitý je také dostatečný pitný režim. Ideální je vypít každý den kolem dvou až tří litrů tekutin.

Při přípravě dieta při mononukleóze recepty je třeba se vyhýbat smažení, grilování i pečení na tuku a jídla raději vařit ve vodě, páře či konvektomatu. Pro mononukleóza recepty se doporučují čerstvé potraviny, konzervovaným jídlům a polotovarům se mononukleoza dieta vyhýbá. Stejně tak je potřeba dávat si pozor na velké množství soli a koření.

Dieta mononukleóza se neřadí mezi redukční diety, i když při jejím dodržování většinou ke ztrátě nadbytečných kilogramů dochází. Pokud potřebuje člověk zhubnout a nemá problémy s játry, nabízí se jako možnost například oblíbená ketonová dieta.

Tip: Dodržování pravidel ketonové diety nemusí být náročné, vyzkoušejte třeba nejoblíbenější ketonovou dietu od Ketomix.

Vhodné a nevhodné potraviny při infekční mononukleóza dieta

Při přípravě dieta při mononukleóze recepty je dobré vybírat si méně tučné varianty jednotlivých produktů. Základem jídelníčku by měla být zelenina a ovoce, bílkoviny se potom doplňují z méně tučného masa, luštěnin a nízkotučných mléčných výrobků. Velmi důležité je také dodržovat správný pitný režim.

Které potraviny jsou pro dieta mononukleóza vhodné?

  • Čerstvé ovoce a zelenina, které jsou zdravým zdrojem vlákniny, není třeba se vyhýbat žádným druhům,
  • libové maso (kuřecí, krůtí, králík, telecí) a ryby, libová šunka,
  • luštěniny jsou cenným zdrojem rostlinných bílkovin,
  • celozrnné obiloviny (těstoviny, rýže i pečivo),
  • brambory,
  • mléčné výrobky, raději zakysané a nízkotučné,
  • ořechy a semínka, ale opatrně, protože obsahují poměrně velké množství tuku.

A kterým potravinám se naopak infekční mononukleóza dieta vyhýbá?

  • Tučné živočišné produkty a uzeniny,
  • smažená jídla, 
  • ostré koření,
  • alkohol,
  • polotovary a konzervy.
VYZKOUŠEJTE MODERNÍ VYVÁŽENOU STRAVU CHIASHAKE

Dieta při mononukleóze recepty

Obecně se pokrmy při dodržování infekční mononukleoza dieta připravují tak, aby neobsahovaly zbytečné tuky a tím nadměrně nezatěžovaly játra. Jako inspirace mohou posloužit naše zdravé recepty nebo pokrmy níže.

Zeleninové dietní lasagne

Lasagne jsou skvělé svou variabilitou, je možné je naplnit takřka čímkoliv. Díky svému tvaru se také skvěle hodí třeba pro krabičkovou dietu. Pokud připravujeme toto jídlo v dietní úpravě, je vhodné vyhnout se bešamelové omáčce.

Ingredience

  • cuketa
  • lilek
  • oloupaná rajčata
  • nízkotučný sýr
  • olivy
  • lasagne
  • sůl, bazalka
  • olej

Postup

Nejprve si připravíme zeleninovou omáčku. Oloupaná rajčata, cuketu a lilek nakrájíme a společně dusíme, dokud nevznikne omáčka, stačí asi 10 minut. Ochutíme solí a bazalkou (čerstvou nebo sušenou).

Do zapékací misky postupně klademe lasagne, omáčku a nakrájené olivy. Do některých vrstev můžeme přidat nastrouhaný sýr. Končit bychom měli zeleninou a hustě posypat sýrem. Zapékáme asi 35 minut v troubě vyhřáté na 185 stupňů.

Zeleninové rizoto s krůtím masem

Správně uvařené rizoto je krásně krémové a chutná prostě skvěle. Přesto se hodí i pro přísnější zdravotní diety, např. bezezbytkovou. A je to další důkaz, že mononukleoza recepty mohou chutnat všem.

Ingredience

  • 200 g krůtích prsou
  • 200 g zeleniny podle vlastního výběru (hrášek, kukuřice, mrkev, pórek)
  • hrnek rýže
  • zeleninový vývar nebo voda podle potřeby
  • sůl
  • sýr k podávání

Postup

Krůtí prsa nakrájíme na kousky a orestujeme na pánvi, můžeme přidat lžičku oleje. Do pánve přidáme zeleninu a rýži a opět lehce orestujeme. Postupně přiléváme vývar nebo vodu – vždy asi půl hrnku, zamícháme a počkáme, až se tekutina vsákne do rýže. Takto pokračujeme, dokud není rýže měkká. Při podávání rizoto posypeme nastrouhaným sýrem.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.