Krabičková dieta 

Dieta v krabičce se v posledních letech těší stále velké oblibě. Jedním z hlavních důvodů je jistě to, že krabičková dieta ulehčuje dodržování stabilního režimu a pestrého jídelníčku. Jaké jsou další výhody a lze ji připravit doma, nebo je potřeba se spolehnout na profesionální služby?

Co je to krabičková dieta?

Jak už název napovídá, hlavním principem této diety je krabička se správnou porcí přesně pro vybraného strávníka. A to ve všech ohledech – porce zohledňuje to, jestli chce člověk zhubnout nebo si jen udržet váhu, kolik potřebuje jednotlivých živin a které jídlo mu chutná.

Dieta v krabičce nabízí hlavní výhodu v úspoře času. Není potřeba každý den trávit čas vymýšlením jídel, nakupováním ani vařením. To umožní hlavně kupovaná krabičková dieta, kdy dodavatel často přiveze jídlo domů nebo do kanceláře. Domácí krabičková dieta nenabízí tak velkou časovou úsporu, ale při přípravě jídel předem na několik dní také spoustu času ušetří.

Krabičková strava má však i další výhody:

  1. Pravidelnost – pět jídel denně ve stejnou dobu, není nutné hledat na poslední chvíli fast food bistro.
  2. Vyváženost stravy díky ideální porci v každé krabičce. U profesionálních služeb ji většinou zajišťují výživoví poradci, doma je potřeba si to pohlídat sám.
  3. Lze ji snadno přenášet z místa na místo, třeba do práce nebo na výlet.

Odkud se krabičková dieta vzala?

Za tento jednoduchý způsob stravování můžeme poděkovat švédským sourozencům Niklasi Aronssonovi a Lině Gebäck. S nápadem přišli v roce 2007 a za zrodem stálo postesknutí Niklasovy manželky, že by se jí aspoň občas hodilo, kdyby nemusela vymýšlet, co připravit k večeři. Niklas se toho chytl a se svou sestrou, která je vystudovaná dietoložka, založili rodinnou firmu Linas Matkasse (v češtině Linina obědová krabička).

Jejich podnikání se brzy rozrostlo a teď je jejich firma známá po celém Švédsku a jejich koncept úspěšně přebírají další a další firmy po celém světě. Jen u nás jich existuje několik desítek, stačí si jen vybrat.

Dieta v krabičce od profesionálů

Mnoho lidí, kteří chtějí zhubnout, sahá po krabičkové dietě. Najdou si firmu, objednají si redukční program a těší se, že zhubnou. Svým způsobem mají pravdu, ale ani krabičková strava není samospásná. I tady hrozí po jejím skončení a návratu k běžnému stravování jojo efekt.

 

Pro koho je krabičková dieta určena?

Odpověď je vcelku jednoduchá – pro všechny, kteří nemají čas a chuť se zabývat tím, co jedí. Rádi by jedli zdravě, ale nevědí jak na to. Nebo si prostě chtějí ulehčit život.

Dieta v krabičce se bude hodit zejména:

  • Velmi zaměstnaným lidem, kteří celé dny tráví v práci a místo nakupování a vaření jim krabičková dieta dá možnost třeba strávit více času s jejich blízkými.
  • Lidem s nadváhou, kteří neví, jak se správně stravovat. Díky krabičkám zjistí, jak vypadá správně velká porce i co by měla jednotlivá jídla obsahovat. Sami se pak mohou inspirovat pro vlastní zdravé recepty.
  • Maminkám na rodičovské dovolené, které krabičková strava zbaví povinnosti vařit, a umožní jim naplno se věnovat dětem.
  • Starším a nemocným lidem, pro které je chození na nákupy a příprava jídla příliš náročná.

Co bude krabička obsahovat?

Obsah v krabičce závisí na tom, jakou dietu si zákazník vybere. Nejčastější variantou je dieta redukční nebo racionální jídelníček, který pomáhá udržet si váhu a mít při tom pestrý jídelníček a dostatek všech živin. Většina firem dnes také nabízí speciální diety, jako jsou vegetariánská dieta, bezlepková dieta, strava bez laktózy, strava diabetická, dělená strava, dokonce ketonová dieta nebo speciální jídelníček pro sportovce, pro které je prioritou nabrat co nejvíce svalové hmoty. U některých společností si lze navíc domluvit dietu zcela individuální.

V závislosti na tom, kterou variantu si zákazník vybere, bude jeho krabička obsahovat spoustu zeleniny, zahraniční speciality nebo českou klasiku. Je dobré se také připravit na to, že krabičkové jídlo po dodání nemusí vždycky vypadat tak, jako na prezentačním obrázku. Přece jen přeprava v krabičce neprospěje ani tomu nejchutnějšímu pokrmu a jíme také očima.

A jak to funguje?

V první řadě je potřeba si vybrat správného dodavatele. Klíčová by neměla být krabičková dieta cena, ale jak tedy poznat, který dodavatel je vhodný?

  1. Prezentace na webových stránkách je přehledná, má kvalitní grafiku, na první pohled je jasné, co obchodník nabízí. Je vidět, že si s nimi firma dala práci a záleží jí na zákazníkovi.
  2. Důležitá je také spolupráce s odborníkem na výživu (nutričním specialistou), tedy někým, kdo ručí za to, že dieta v krabičce bude mít správné složení – množství kalorií, makroživin (bílkoviny, tuky a sacharidy), ale také vitamínů a minerálů důležitých pro správné fungování zdravého organismu.
  3. Možnost konzultace vybraného programu. Firmy většinou nabízejí několik různých programů, ze kterých si zákazník může vybrat. Ale přesto je vhodné konzultovat jídelníček s odborníkem a případně jej upravit klientovi na míru. Některé společnosti dokonce nabízí možnost sestavení individuálního jídelníčku přímo na míru.
  4. Určitě se doporučuje také důkladně prozkoumat, jak vypadá jídelníček a jaké suroviny firma používá. Je pro zákazníka představitelné, že se takto bude stravovat dlouhodobě, třeba několik měsíců?
  5. Lidé, kteří chtějí zhubnout, by se měli vyvarovat firem, které ve svých jídelníčcích nabízejí převážně sacharidové přílohy, obzvlášť v kombinaci s těžkými omáčkami (ano, i takoví existují). Pokud dieta v krabičce nabízí spoustu brambor, bílé rýže, pšeničných tortill nebo dokonce knedlíků, je lepší se jí vyhnout.
  6. Před objednáním je dobré zjistit, jestli konkrétní krabičková dieta počítá s dostatkem zeleniny a ovoce přímo v krabičce, nebo bude nutné si ji dokoupit.
  7. Má firma dobré recenze? Lepší je dívat se na diskuze na nezávislých stránkách, dodavatelé si samozřejmě budou raději vybírat názory zákazníků, které jsou pro ně pozitivní.
  8. Některé firmy také nabízejí tzv. ochutnávkový den, kdy je možné si nezávazně (a často zdarma) otestovat jak jídlo, tak jeho dodávku.

Na co dalšího si dát pozor?

Spolu s variantou krabičkové stravy si zákazník volí také způsob dopravy. Je možné nechat si krabičky vozit přímo domů nebo třeba do práce, ale je možné si jídlo také vyzvednout na odběrných místech. To je výhodné především ve velkých městech, kde si klient může jídlo vyzvednout například cestou do kanceláře.

Mimochodem, spousta firem nabízí také nutriční poradenství během celého programu. Výživový poradce je klientům k dispozici pro konzultaci, která je většinou v ceně programu. Někteří dodavatelé nabízejí také vstupní prohlídku, při které zjistí, kolik zákazník potřebuje zhubnout nebo jaký je poměr svalové hmoty a tuků v těle.

Tip: Pokud chcete zhubnout, je potřeba také přidat dostatek pohybu. Vyzkoušejte třeba cviky na boky podle našich tipů.

Krabičková dieta cena – co očekávat?

Některé společnosti nabízejí stravu na den za 300 Kč, některé za dvojnásobek. Není nutné si vybírat nejdražší variantu s vidinou toho, že dostanete to nejlepší, ale pamatujte, že krabičková dieta cena odráží mimo jiné cenu surovin – za čerstvost a kvalitu je zkrátka potřeba si připlatit.

Při kupované krabičkové dietě zohledňuje cena také práci všech lidí, kteří se na její tvorbě podílejí. Nutriční specialista připraví jídelníček i jednotlivé receptury, kuchař je uvaří, někdo musí jídlo nachystat do jednotlivých krabiček a ty zase připravit pro správného zákazníka. Taky je potřeba počítat s cenou za dopravu.

Domácí krabičková dieta

Možností pro ty, kteří přece jen mají trochu času a vaření jim není cizí, je dieta v krabičce připravená doma. Na začátku to bude chtít trochu plánování, přemýšlení a vstupních znalostí, ale po zaběhnutí také krabičková dieta připravená doma umí ušetřit spoustu času a peněz.

 

Jaké má tedy domácí krabičková dieta výhody?

Kromě výhod, které nabízí i kupovaná dieta v krabičce, má domácí varianta i další pozitiva. Připravovat si vlastní jídlo je vhodné například v případě, kdy je nutné držet nějakou dietu ze zdravotních důvodů, třeba jaterní dietu nebo dna dietu. Pojďme si to tedy shrnout:

  • Příprava jídel do krabičky ušetří čas. Stačí sáhnout do lednice nebo do mrazáku a jídlo je na stole za pár minut. Navíc je možné si jej kamkoliv odnést s sebou.
  • Krabičková dieta cena není v domácím pojetí často tak vysoká, protože není potřeba platit za přípravu a za dovoz jídla.
  • Krabička bude obsahovat to, na co máte chuť a ne to, co naplánoval někdo jiný.
  • Pod kontrolou jsou také suroviny použité v jednotlivých receptech.
  • Je možné si zvolit vhodný způsob úpravy – např. při redukční dietě je nejvhodnější vaření, dušení nebo pečení.
  • Správnou velikost porce si člověk volí sám a může si ji doplnit dostatečným množství zeleniny (třeba na úkor sacharidové přílohy).
  • Krabičková dieta naučí jíst pravidelně a na jídlo myslet, což je při snaze dodržovat racionální jídelníček vždycky užitečné.
  • Aby nebyla dieta v krabičce stále stejná, je možné se domluvit třeba s kolegy nebo kamarády (v tomto případě spíš kolegyněmi a kamarádkami). Každý den nebo týden vaří někdo jiný, takže se recepty tak rychle neokoukají a zároveň nechybí motivace k přípravě. Kdo by se nechtěl před kolegy vytáhnout?

Domácí krabičková dieta – jak začít?

Stejně jako u kupovaných programů ja na začátku dobré si rozmyslet, čeho chce strávník dosáhnout. Pokud jde převážně o zhubnutí, bude nejspíš potřeba si prostudovat kalorické tabulky a dostat trochu do oka a do ruky, jak velká má být porce. Taky je dobré si uvědomit, že náš organismus potřebuje všechny složky potravy, správná porce by tedy měla obsahovat bílkoviny, tuky i cukry.

Aby byla zřetelná i úspora času, je dobré si třeba jednou za týden naplánovat jídelníček a nakoupit na všechny krabičková dieta recepty najednou. Důležité je také dobře si naplánovat přípravu pokrmů. Vařit se dá třeba jednou nebo dvakrát týdně, připravit si například přílohy, nachystat zeleninu, do krabiček připravit třeba svačiny (kus ovoce, jogurt, ořechy).

Časem se jistě vytříbí ty správné krabičková dieta recepty, které slavily největší úspěch a má tedy smysl je opakovat. Na trhu jsou dokonce dostupné speciální publikace, které obsahují vhodné krabičková dieta recepty. Inspirací mohou být také naše tipy na rychlou večeři.

Velkým pomocníkem je také mrazák, do kterého se dají připravit jednotlivé porce jídla. Lze tak skladovat hotové pokrmy z masa nebo třeba pečivo, které stačí vytáhnout půl hodiny předem nebo připravit v toustovači.

Když dojde na přepravu jídla, je dobré mít nachystanou zásobu dobře těsnících krabiček, aby nedošlo ke katastrofě v podobě rozlitého dresingu v pracovních dokumentech. Při hubnoucím režimu je lepší zvolit menší krabičky, ve kterých připravené porce nebudou vypadat nepatřičně malé.

Oblíbené suroviny do krabiček

Krabičková dieta recepty by měly být chutné, zdravé a nutričně vyvážené. Pro inspiraci uvádíme některé populární suroviny, se kterými lze při přípravě pracovat.

  • Cizrna – známá luštěnina, která se dá použít do salátů nebo jako příloha. Lze ji vařenou také mixovat. Stačí přidat jogurt, okořenit a výtečná pomazánka je na světě.
  • Řapíkatý celer – celeru je potřeba přijít na chuť. Když se ale při prvním pokusu člověk nenechá odradit, snadno se projí k závislosti. Navíc zcela bez tuků. Pozor jen na to, aby byly řapíky dobře zbavené cévních svazků na povrchu (jsou tuhé).
  • Červená řepa – dá se přidat do salátu či péct v troubě s masem a je z ní dokonalá příloha. Z řepy také můžeme uvařit vynikající boršč. Nebo ji najemno nastrouhat, smíchat s mletým hovězím a upéct odlehčenou verzi sekané.
  • Cottage – nedoceněný druh sýra. Dobrý, výživný, ale netučný. Na sladko, na slano, v teplé i studené úpravě.
  • Vaječný bílek – skvělý zdroj bílkovin. Žádné tuky, téměř žádné sacharidy. Po uvaření jej lze pokrájet do tvarohové pomazánky nebo přidat do salátu.
  • Šunka – hlavní je nekupovat tu nejlevnější. Jmenuje se sice šunka, ale nemá dostatečný obsah masa, ale naopak obsahuje hodně vody a soli. Netradiční kombinace je kombinace šunky a hroznového vína nebo žlutého melounu.
  • Tvaroh – ne že by si někdo myslel, že běžný člověk nezná tvaroh. Otázkou je, jestli ho používá jinak než do buchet… Kupodivu, dá se jíst i “jen tak” – bez marmelády či ovoce. Pozor na kombinaci tvaroh a pomeranč – když jídlo není snězeno hned, hmota zhořkne.
  • Zelí –  normálně je člověk líný nakrouhat si přímo hlávku. Ale salát z čerstvého, jemně nakrouhaného zelí, slunečnicových semínek, kapky oleje a jogurtu je moc dobrý. Navíc kysané zelí je superzdravé!

Tip: Do krabiček se také hodí ořechy, semínka nebo sušené ovoce. Na eshopu Grizly mají velký výběr za skvělé ceny.

Krabičková dieta: recepty na celý den

A teď už konkrétní krabičková dieta recepty. Měly by být jednoduché – ať už co se týká surovin, tak přípravy. A hlavně by měly chutnat, ať od diety spíše neodrazují, místo aby motivovaly a člověk se měl na co těšit.

Snídaně

1 kelímek cottage, polévková lžíce džemu light, 1,5 až 2 plátky tmavého toastového chleba, 1 čajová lžička chia semínek.

Není nutné vždy používat jen bílý cottage sýr, existují i ochucené varianty, třeba borůvková nebo jahodová. Místo džemu lze dochutit také čerstvým ovocem.

Svačina

5 větších listů ledového salátu, 200 g citrusů, 50 g jogurtu, lžíce strouhaných mandlí

Oběd

100 g lososa, citronová šťáva, petrželka, pažitka, 150 g brambor, 200 g barevných paprik, 2 až 3 listy hlávkového salátu, 30 g bílého jogurtu, sůl, ocet.

Jak na to: Porci ryby pokapeme citronovou šťávou, obalíme v sekané petrželce a pažitce, vložíme do pekáčku, podlijeme vodou a v troubě nebo na grilu upečeme. Papriky nakrájíme na nudličky, mírně osolíme, přidáme jogurt, případně dochutíme octem. Rybu obložíme hlávkovým a paprikovým salátem. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Pro obměnu lze použít jiné druhy ryb (vhodná je třeba treska nebo candát) nebo okurkové tzatziki místo paprikového salátu.

Svačina

2 plátky tvrdého sýra, 2 plátky šunky, 150 g zeleniny dle chuti, 2 plátky křehkého žitného chleba

Večeře

70 g celozrnné bagety, 50 g tvarohu, lžíce mléka, strouhaný křen, plátek tvrdého sýra, 70 g vepřové šunky, list hlávkového salátu, 1/2 rajčete na plátky, sůl.

Jak na to: Tvaroh vyšleháme s mlékem, osolíme a dochutíme jemně nastrouhaným křenem. Pomazánkou potřeme rozkrojenou bagetu, poklademe šunkou a sýrem, dozdobíme salátem a rajčetem. Pokud se křen okouká, lze použít na ochucení pomazánky například česnek.

    Získejte ZDARMA jídelníček na míru vašim potřebám a exkluzivní SLEVY od našich partnerů!


    © COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.