Bezezbytková dieta: stravování nemocných i zdravých

Při léčbě některých onemocnění trávicí soustavy může ošetřující lékař naordinovat bezezbytkovou dietu. Bezezbytková dieta se také někdy využívá po operacích střev, například při léčby rakoviny a nebo při střevní neprůchodnosti.
Šetříme střevní stěnu aneb pro koho je dieta určena?
Bezezbytková dieta míří na očistu střev, je tak určena především lidem, kteří trpí střevními onemocněními. Jednat se může například o chronický zánět tlustého střeva, neprůchodnost střev, častý průjem či Crohnovu chorobu.
Konkrétně se bezezbytková dieta zaměřuje na tlusté střevo, jeho očistu a obnovení funkcí. Dieta klade důraz na lehce stravitelné potraviny, které nejsou nadýmavé a neobsahují příliš tuku.
V dietě najdete především jídla s vyšším obsahem bílkovin. Obecně je důležité, aby strava nedráždila trávicí systém a nenechala v něm nestrávené zbytky.
Bezezbytková dieta není redukční dieta, což znamená, že není určena primárně na hubnutí. Úprava stravy při této dietě ale může vést i k úbytku hmotnosti.
Lékař doporučí bezezbytkovou dietu, jestliže pacient:
- jde na kolonoskopické vyšetření
- je po operaci střev
- trpí častými průjmy
- léčí se s rakovinou střeva, ulcerózní kolitidou, nebo Crohnovou chorobou
Zásady bezezbytkové diety
Při dietě je důležité jak složení stravy, tak samotná příprava jídel. Vhodně je dušení, vaření a pečení bez tuku. Smažení a pečení v oleji, nebo dokonce grilování se nedoporučuje vůbec. Přednost byste při dietě měli dávat rostlinným tukům. Například máslo je ale povoleno – nejvhodnější je čerstvé nebo přepuštěné, tzv. ghee.
- Potraviny upravujte vařením, dušením, nebo pečením bez oleje
- Jestliže je jídlo pečené, odstraňte viditelný tuk a kůrku
- Pokrmy musí být uvařené doměkka, není od věci je mixovat, aby byly snadněji stravitelné
- Nepijte příliš studené nápoje
- Jezte menší porce každé dva až tři hodiny
- Omezte jednoduché cukry
- Mléko a mléčné výrobky konzumujte s mírou
- Nekonzumujte polotovary a konzervované jídla
- Eliminujte z jídelníčku ostrá a kořeněná jídla
- Omezte stravu s vysokým obsahem vlákniny
- Ořechy a semínka si dopřávejte jen občas
Strava při dietě
Jelikož jde o dietu, musíte se připravit na hned několik omezení a pravidel, kterých je nutné se striktně držet.
Doporučené potraviny:
- libové maso s nízkým obsahem tuku – kuřecí, krůtí, telecí a hovězí, vepřové, králičí apod.
- ryby s nižším obsahem tuku – pstruh, štika, kapr …
- tuky – hlavně rostlinné, máslo
- mléčné a zakysané výrobky
- vajíčka – max. 1 denně a tepelně upravené
- brambory
- obiloviny – těstoviny, rýže, kroupy
- minimálně den staré pečivo, občas piškoty, suchary
- zelenina – pouze vařená nebo dušená mrkev, dýně, celer a petržel ve vývaru, vhodný je také špenát a hlávkový salát
- rajský protlak a rajčatová šťáva
- ovoce – banány, jemně nastrouhané jablko, meruňky a broskve v podobě kompotu, pyré, marmelády apod.
- mouka – hladká, polohrubá, hrubá
- med
- koření a bylinky – majoránka, citrónová šťáva, kmín, bobkový list, nové koření, mletá skořice, vývar z cibule, sladká paprika, petrželka, ocet
- voda, čaj, neperlivé minerálky, ředěné ovocné šťávy
Zakázané potraviny:
- tučné maso, ryby a uzeniny
- tučné mléčné výrobky
- jogurty s ovesnými vločkami nebo ořechy
- čerstvé pečivo
- celozrnné výrobky
- luštěniny
- syrová zelenina – nadýmavá
- většina syrového ovoce s peckami, slupkami a semínky
- ořechy, kokos, mák
- smažené přílohy a kynuté knedlíky
- houby
- koření – pepř, bujóny, maggi, česnek, dráždivé a pálivé koření
- slané pochutiny
- kečup, hořčice
- kakao, káva, perlivé minerálky, alkohol
Přírodní prostředky pro zdravá střeva
Jestliže vás trápí problémy se střevy, pomoct si můžete nejen léky a striktním dietním režimem. Úlevu od potíží mohou přinést také přírodní prostředky, které navíc můžete užívat také při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitidě.
- medvědí česnek
- řepík lékařský
- hluchavka bílá
- heřmánek pravý
- mochna natržník
- máta peprná
Bezezbytková dieta jídelníček
I přesto že má bezezbytková dieta množství pravidel a je zaměřena na lehce stravitelná jídla může být velmi zajímavá a chutná. Inspirujte se 3-denním dietním jídelníčkem.
1. den
Snídaně: omeleta s uzeným lososem
Desátá: broskvový kompot
Oběd: zapečené brambory se šunkou a sýrem
Svačina: strouhané jablko
Večeře: kuřecí vývar s kořenovou zeleninou
2. den
Snídaně: vánočka s máslem ghee a meruňkovým džemem
Svačina: kefír nebo acidofilní mléko
Oběd: bramborový prívarok na kyselo
Svačina: suchary s tvarohovou pomazánkou
Večeře: rajčatová polévka se sýrem
3. den
Snídaně: tousty se šunkou a sýrem
Svačina: kefírové smoothie s banánem
Oběd: tagliattele s lososem
Svačina: banán
Večeře: krémová cuketová polévka
Bezezbytková dieta recepty
Jednoduché recepty na hlavní jídla při bezezbytkové dietě.
Tagliatelle s lososem
ingredience:
- 200 g taliatelle
- 150 g lososa
- 2 vaječné žloutky
- 1 pl cotrónové šťávy
- ¾ dl bezlaktózové smetany
- ½ čl soli
- ½ čl cukru
- 1 pl másla ghee
- špetka kopru
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. V hrnci smíchejte vaječné žloutky, citrónovou šťávu, smetanu, sůl, cukr a na mírném ohni vařte za stálého míchání až do zhoustnutí. Na závěr ještě vmíchejte máslo. Lososa nakrájejte na malé kostičky a opečte na suché pánvi. Uvařené těstoviny nakonec smíchejte s lososem a na talíři polijte omáčkou.
Zapečené brambory se šunkou a sýrem
Ingredience:
200 g brambor
50 g dušené šunky
1 cibule
2 mrkve
1 vejce
strouhaný sýr
Postup:
Brambory uvařte a nakrájejte na kolečka. Šunku, cibuli a mrkev nakrájejte na malé kousky. Do menšího pekáče navrstvěte brambory, šunku, cibuli a mrkev. Vejce rozšlehejte, osolte a zalijte připravené brambory. Na závěr posypte strouhaným sýrem a dejte zapéct.