Česnečka na šest způsobů!

Česnek jako přírodní lék
Příznivé účinky česneku jsou známé po staletí. Během zimních měsíců je lidský organismus náchylnější k nachlazení nebo chřipce. Chřipka není příjemná záležitost. Kromě nepříjemného pocitu, v případě, že se nevyléčí důkladně, může způsobit dodatečné trvalé problémy. Pokud zařadíte česnek do svého jídelníčku, můžete se snadno a chutně vyhnout chřipkovým sezónám!
Rychlá česneková polévka
Česnečka je ten nejlepší způsob jak díky polévce zahřát organismus a dodat mu potřebné živiny. Inspirujte se také dalšími recepty na polévky, které vás postaví na nohy!
Ingredience
- 1,5 hlávky česneku + 7 stroužků česneku
- 6 brambor
- 2 lžíce másla
- 1 l zeleninového vývaru
- koření (bobkový list, sůl a pepř)
- 1 PL olivového oleje
- 1 celozrnná bagetka
Postup
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájené brambory a smažíme asi 2 minuty. Česnekové stroužky oloupeme a přidáme k bramborám. Přidáme bobkový list, pepř a sůl a zalijeme vývarem. Vaříme přibližně 20 minut, dokud se uvaří brambory. Z hrnce vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme. Po rozmixování přidáme do polévky čerstvě prolisované stroužky česneku, promícháme a můžeme servírovat.
Podáváme s kousky opečené bagetky, kterou si připravíme jednoduše: na pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme na kroužky nakrájenou bagetku a opečeme z každé části do křupava. Nařežeme na kostky a vysypeme do polévky. Tápete jak vybrat kvalitní pečivo? Poradíme vám!
Česnečka s jíškou
Ingredience
- 6 stroužků česneku
- čerstvé máslo
- 1 ks brambora
- 1 kvalitní bio zeleninový bujón
- sůl
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 ks chléb
Postup
Česnek očistíme a nakrájíme na drobné kousky, nebo ho prolisujeme. Každá z možností má ve výsledku jemně odlišnou chuť, doporučujeme vyzkoušet obě. Do hrnce si dáme máslo, zahřejeme a následně na něm osmahneme česnek. Pak přidáme mouku, chvíli zapražíme a přilijeme vodu. Přidáme zeleninový bujón a na kostky nakrájený brambor. Vaříme, dokud nebudou brambory měkké a připravené ke konzumaci.
Na závěr ještě osolíme podle potřeby. Podáváme s žitným kváskovýmm chlebem, aby byla polévka vydatnější.
Lehká česnečka s cibulí
Ingredience
- 8 stroužků česneku
- 1 ks cibule
- 3 brambory
- česnekový olej
- sůl
- pepř
- majoránka
- paprika červená sladká
Postup
Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na oleji do zlatova. Přidáme 5 prolisovaných stroužků česneku a dále osmahneme, dokud se nezačne česnek přilepovat. Odstavíme z plamene, přidáme 1/4 čajové lžičky sladké mleté červené papriky a dobře promícháme. Zalijeme studenou vodou, přidáme brambory pokrájené na kostky, pepř, sůl a vaříme, dokud brambory nejsou měkké. Přidáme 1 čajovou lžičku majoránky a vaříme asi 5 – 8 minut.
Nakonec přidáme zbývající prolisovaný česnek, vaříme ještě asi 2 – 3 minuty a polévka je připravena k podávání.
Česnečka Pohlreich
Následující recept je evergreenem mezi recepty na česnekovou polévku. Byl mnohokrát vyzkoušený a stále si udržuje pozitivní hodnocení. Je to taková bábovka ve slaném světě!
Ingredience
- 3 PL hladká mouka
- 4 PL máslo
- 800 ml kuřecího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g česneku
- 2 stroužky česneku
- sůl
- mletý bílý pepř
- muškátový oříšek
Postup
Nejprve očistíme 100 gramů česneku a opatrně je nožem rozmačkáme. V hrnci rozpustíme 3 lžíce másla a přidáme očištěný česnek a chvíli osmahneme. Dbáme o to, aby česnek nezhnědne. Ztratil by svou znamenitou chuť. Přidáme hladkou mouku a chvíli osmahneme. Následně přilijeme vývar a dochutíme bílým pepřem, muškátovým oříškem a solí. Pokud je vývar již ochucený, třeba postupovat s nejvyšší opatrností. Vaříme přibližně 30 minut. Pak polévku přilijeme do mixéru a a spolu se smetanou rozmixujeme. Rozmixovanou polévku přelijeme zpět do hrnce a ještě několik minut vaříme.
Zvláště si na pánvi rozpustíme máslo a opečeme na plátky pokrájené 2 stroužky česneku. Ty přidáme do polévky těsně před jejím podáváním.
Krémová česnečka se sýrem a krutony
Ingredience
- 2 PL másla
- 1 ks cibule
- 10 stroužků česneku
- 4 ks brambor
- 1 litr zeleninového vývaru
- 250 ml 30% smetany
- koření (pepř, kmín, tymián)
- starší pečivo
- 2 PL olivový olej
- tvrdý sýr
Postup
Na másle zpěníme cibulku, přidáme prolisovaný česnek, sůl, kmín, pepř a na kostičky nakrájené brambory. Chviličku osmahneme a zalijeme vývarem. Necháme povařit cca 20 minut. Mezitím si necháme rozehřát troubu na 200 ° C. Pečivo nakrájíme na malé kostičky a rozložíme na pečícím papírem vyložený plech. Pokapeme olejem a dáme péct do trouby dokud nebude pečivo pěkně křupavé a hnědé (6 – 8 minut). Polévku odstavíme z plamene, rozmixujeme tyčovým mixérem a opět přivedeme k varu. Přilijeme smetanu, přidáme tymián a ještě krátce povaříme.
Podáváme ozdobené křupavými krutony a nastrouhaným sýrem.
Česneková polévka krémová v bochníku
Česnečka připravena tímto způsobem je velmi vydatné jídlo. Ujistěte se proto, že oběd či večeře je složena z více lidí a větší množství sacharidů v chlebu není problém. Výborně se hodí na společnou slavnostní večeři s přáteli či rodinou.
Postup
Brambory nakrájíme na kostičky a necháme uvařit do měkka s bobkovým listem a solí. Když jsou brambory uvařené, bobkový list vyjmeme a uvařené brambory s vodou rozmixujeme tyčovým mixérem, necháme opět sevřít, přidáme přetlačných česnek a tavený sýr. Z bochníků odřízneme vrch, vydlabeme vnitřek, do chleba naliju polévku a přidáme nastrouhaný sýr.
Podáváme teplé a co možná v nejkratší době po připravení.
Ingredience
- 4 ks brambor
- 10 stroužků česneku
- 100 g taveného sýra
- 3 ks bobkový list
- 1 lžičku sůl
- 100 g tvrdý sýr
- 4 ks pečiva