Gulášová polévka z mletého masa neboli gulášovka

gulášová polévka z mletého masa gulášovka

Ingredience na 1 porci

Hovězí mleté200 g
Cibule1 kus
Brambory200 g
Koření paprika mletá1 špetka
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Majoránka1 špetka
Česnek2 stroužky
Mouka hladká60 g
Olej slunečnicový1 lžíce

Postup gulášová polévka

1

Cibuli osmahneme na oleji, přidáme mletou papriku, zamícháme a ihned přidáme mleté maso.

2

Maso za stálého míchání oddělujeme a restujeme.

3

Přidáme sůl, pepř, kmín. Zalijeme vodou a vaříme 30 minut.

4

Přidáme na kostky nakrájené brambory a utřený česnek. Povaříme a zahustíme.

5

Zahustíme buď jíškou ze 4 lžic mouky a 5 lžic oleje nebo mouku rozmícháme ve vodě.

6

Gulášovku necháme zvolna povařit, až tuk vystoupí na povrch. Nakonec přidáme majoránku a dochutíme.

Hledáte-li využití pro mleté hovězí maso, recepty vás mohou přivést na nápad uvařit si gulášovou polévku. Jednoduchá gulášová polévka z mletého masa, gulášovka paří mezi nejoblíbenější recepty z hovězího masa. Polévka gulášová obvykle kromě masa obsahuje sladkou papriku, cibuli a majoránku.

Gulášová polévka recept spočívá v osmahnutím cibule na oleji, dále přidáme mletou papriku, zamícháme a ihned přidáme mleté maso. Papriku jen zpěníme, aby nám nezhořkla. Maso za stálého míchání oddělujeme a restujeme. Přidáme sůl, pepř, kmín. Zalijeme vodou a vaříme 30 minut. Přidáme na kostky nakrájené brambory a utřený česnek. Povaříme a zahustíme. Zahustíme buď jíškou ze 4 lžic mouky a 5 lžic oleje nebo mouku rozmícháme ve vodě. Gulášovka se nechá zvolna povařit, až tuk vystoupí na povrch. Nakonec přidáme majoránku a dochutíme.

ˇ

Jaterní dieta

Pokrmy jako je gulášovka raději vynechte, pokud vám byla předepsána jaterní dieta nebo jiný speciální jídelníček. Jaterní dieta se nasazuje při onemocnění jater, avšak nemusíme se bát ji zařadit i pokud chceme svá játra preventivně podpořit. Jaterní dietou jim totiž ulevíme od každodenního zápřahu. V základu jaterní dieta spočívá v tom, že bychom měli omezit hlavně alkohol a zpracované či příliš tučné potraviny. Naopak nejvíce bychom měli do jídelníčku zařadit potraviny čerstvé, jako je zelenina, ovoce, libové maso a ryby či nízkotučné mléčné výrobky.

Hlívový guláš

Ačkoliv má tradiční gulášová polévka z mletého masa, gulášovka recept ve velké míře jasně stanovený, je možné si ho i přizpůsobit a připravit si vlastní verzi. Gulášová polévka recept v některých případech ani nemusí obsahovat hovězí maso. Velmi oblíbenými variantami jsou například gulášová polévka s párkem či hlívový guláš. Na ten je potřeba pochopitelně hlíva ústřičná, dále cibule, červená paprika, majoránka, česnek, červená cibule, zeleninový vývar a další koření. Hlívový guláš krásně voní a obvykle nevadí ani lidem, kteří houby moc nemusí. Proto je právě hlívový guláš skvělým doplněním zdravého a pestrého jídelníčku.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 522.544 Kj

Bílkoviny1.66 g
Sacharidy11.17 g
Sacharidy z cukrů6.03 g
Tuky0.37 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.05 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina3.04 g
Vápník37.01 g

Alergeny

Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

Mohlo by vás zajímat

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.