Játrová omáčka: vhodný recept k rýži


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Drůbeží játra100 g
Mouka hladká50 g
Voda1 sklenice
Cibule1 kus
Sůl3 špetky

Postup játrová omáčka

1

Nadrobno nakrájejte cibuli a zpěňte na sádle.

2

K cibuli přidejte nakrájená játra a společně osmažte.

3

Po chvíli zalijte vodou a povařte.

4

Vzniklou omáčku zahustěte moukou s vodou.

5

Na závěr osolte a opepřete.

Játrová omáčka se ze všech příloh nejlépe hodí k rýži. Zvolit si můžete buď drůbeží, nebo vepřová játra, oba druhy chutnají velmi dobře. Kuřecí játra jsou krásně vláčná a měkká, proto se hodí je zařadit do jídelníčku lidem trpícím bolestmi zubů. Vládne-li u vás doma redukční dieta, vepřová játra byste z jídelníčku měli spíše vynechat. Zato ta drůbeží obsahují nízké procento kalorií. Nicméně jednou za čas si může zahřešit každý a játrová omáčka je opravdu chutná.

Játrová omáčka: podrobný recept

Jako první očistěte a oloupejte cibuli, kterou si nadrobno nakrájíte. Na pánev si dejte rozpustit tuk, jakmile se tak stane, přidejte k němu nakrájenou cibulku a zpěňte ji. Poté na pánev přidejte i nadrobno nakrájená játra. Osmažte společně cibulku i játra.

Po chvíli pánev zalijte vodou a na okamžik povařte. Vzniklou omáčku zahustěte směsí z vody a hladké mouky. Přidejte tolik vody či mouky podle toho, jakou konzistenci si přejete, aby měla výsledná játrová omáčka.

V této chvíli vše podle chuti osolte, opepřete a můžete podávat.

Nejlepší je podávat tuto omáčku k rýži, nicméně jako přílohu můžete zvolit i brambor či knedlík.

Co jste možná nevěděli o játrech

Játra lidskému tělu dodají potřebný vitamín A, D i B, především B12, tím efektivně předejdete chudokrevnosti. Kromě toho játra obsahují železo, železo v potravinách je důležité pro správné fungování organismu.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 200.921 Kj

Bílkoviny1.28 g
Sacharidy9.74 g
Sacharidy z cukrů6.02 g
Tuky0.32 g
Vláknina3.03 g
Vápník37 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.