Kuře v žampionové omáčce s bulgurem

Ingredience na 1 porci

Česnek1 stroužek
Kuřecí maso150 g
Bazalka čerstvá0.5 hrsti
Olej olivový4 ml
Pažitka1 hrst
Oregano drcené1 špetka
Bulgur60 g
Žampiony čerstvé50 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Petržel nať10 g
Citrónová šťáva čerstvá3 g
Rozmarýn1 g

Žampiony obsahují 2 % plnohodnotných proteinů, tedy přibližně stejně jako brambory, jen s tím rozdílem, že obsahují méně než třetinu kalorií (25 kcal/100 g). Dále jsou bohaté na vitamin B1, B2, niacin a kyselinu listovou, jakož i na draslík, fosfor, železo a stopové prvky. Naopak chudé jsou na vitamin C, vápník, provitamin A a vitamin E.

Žampiony jsou těžko stravitelné. To je způsobeno obsahem chitinu a tím, že jejich proteiny jsou bohaté na nukleové kyseliny. Nedoporučují se tak při DNĚ.

ˇ

Naopak se ale žampiony doporučují jako součást stravy pro diabetiky, jelikož jejich konzumace snižuje potřebu inzulinu pro regulaci krevní glukózy. Žampiony jsou též vhodné pro obézní lidi, jelikož jsou syté, a pokud se nesmaží nebo nepřipravují na oleji, mají jen velmi málo kalorií.

Na malém množství oleje osmažte česnek a žampiony, ty posypejte trochou tymiánu na provonění. Ve chvíli, kdy žampiony pustí šťávu, přidejte na kousky nakrájené kuřecí maso a společně je opečte.

Na konec dokořeňte dle chuti, zakápněte citrónovou šťávou, přidejte čerstvé bylinky a směs vmíchejte do uvařeného bulguru.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 128.4068 Kj

Bílkoviny1.2 g
Sacharidy2.63 g
Sacharidy z cukrů0.5 g
Tuky1.26 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.02 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina0.4 g
Vápník0.01 g

Alergeny

Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

Mohlo by vás zajímat

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.