Kuřecí kung pao s rýží recept

Kuřecí kung pao

Ingredience na 1 porci

Kuřecí maso500 g
Rýže vařená400 g
Česnek1 stroužek
Ořechy kešu1 hrst
Sůl1 špetka
Omáčka sojová50 g
Olej olivový30 ml
Víno bílé ( 2 dcl)1 sklenice
Solamyl30 g
Ocet10 ml
Cukr hnědý třtinový10 g
Cibule jarní4 kusy

Kuřecí kung pao postup

1

Smíchejte víno, sojovou omáčku, olej a solamyl – od všeho lžíci.

2

Do směsi naložte na hodinu kuřecí maso, nakrájené na kostky. Uložte do lednice.

3

Ze zbytku ingrediencí, tedy octa, cibule, česneku, kešu oříšků a třtinového cukru, vytvořte omáčku.

4

Kuřecí maso opečte na pánvi a rýži uvařte dle návodu. Pokud chcete přidat zeleninu, krátce ji orestujte na pánvi spolu s kuřecím.

5

Opečené maso smíchejte s omáčkou a podávejte.

Kuřecí kung pao je pokrm původně ze sečuánské kuchyně, která je známá bohatými, zdravými a vyváženými ingrediencemi. Výhodou kung pao receptu je však to, že ač se jedná o exotickou pochoutku, je také velmi snadné ji připravit. Mezi další jednoduché exotické recepty patří například kebab recept.

Nejsnazší cestou bude, najde-li si strávník na kuřecí kung pao recept a suroviny následně upraví podle chuti. Každý recept na kung pao se totiž do jisté míry liší. Recept se dá obohatit například o čínské rýžové víno, chilli papričky nebo zázvor. Stejně tak si můžete upravit obsaženou zeleninu podle chuti nebo dostupnosti. Nejčastěji se používá jarní cibulka, pórek, mrkev nebo třeba brokolice.

V tradiční podobě je připravované kung pao s rýží, oblíbenou a chutnou formou pokrmu je ale i kung pao s nudlemi. Alternativou pro kuřecí kung pao je také kung pao vepřové. Záleží na chuti každého, tradičnější je však „kuře kung pao“. Stejně tak je možné kung pao objevit jako recept s krevetami, který je vyhledávaný zejména v zahraničí. Nicméně připravit si tento recept s krevetami můžete i vy.

Při přípravě exotických pokrmů je obecně dobré dát pozor na volbu surovin. Kung pao obsahuje převážně lehce stravitelné potraviny, ale agresivnější zázvor a chilli by mohlo někoho potrápit.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 1140.9349 Kj

Bílkoviny3.24 g
Sacharidy9.38 g
Sacharidy z cukrů0.04 g
Tuky6.14 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.89 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina0.53 g
Vápník27.01 g

Alergeny

  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  • Sójové boby (sója) a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.