Lilkové pizzy se zeleninou

Ingredience na 1 porci:

Cibule0.5 kusy
Česnek1 stroužek
Bazalka čerstvá1 hrst
Olej olivový30 ml
Olivy zelené10 kusů
Rajčata cherry1 hrst
Lilek0.5 kusy
Paprika žlutá1 kus
Oregano drcené1 špetka
Sýr tofu80 g
Žampiony čerstvé50 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Rajčata v plechovce100 g

Lilek je zeleninou původně pocházející z Indie a v našich končinách je trochu opomíjený. Přitom obsahuje mnoho prospěšných látek, pomáhá snižovat cholesterol v krvi a údajně působí afrodiziakálně. Lehké letní lilkové pizzy si jistě zamilujete.

 

Lilek nakrájejte na silnější kolečka, zlehka posolte a nechte ho asi 30 minut vypotit. Mezitím si připravíte rajčatovou omáčku.

 

Na každou pizzu patří rajčatový základ, který si buď můžete koupit, nebo udělat podle svého gusta. Na přípravu rajčatové omáčky si na troše olivového oleje orestujte kousek nakrájené cibule a nasekaný stroužek česneku. Osmahněte tak, aby obojí lehce zezlátlo a přidejte několik lžic sekaných rajčat. Omáčku nechte mírně provařit a na závěr okořeňte solí, pepřem a oreganem. 

 

V dalším kroku si připravte suroviny, kterými pizzy obložíte. Nakrájejte si žlutou papriku, cherry rajčátka a žampiony, připravte si olivy. Na obložení můžete použít cokoliv, co máte na pizze rádi, fantazii se meze nekladou

 

Nakonec je třeba dát všechno dohromady. Lilek si papírovým ubrouskem osušte od přebytečné vody, vyskládejte ho na plech vyložený pečicím papírem a potřete ho zlehka olivovým olejem. Dejte péct na 200° asi na 15 minut.

Poté lilek vyndejte z trouby, potřete připravenou rajčatovou omáčkou, ozdobte zeleninou, posypte oreganem, zlehka osolte a opepřete a klidně znovu zakápněte trochou olivového oleje. Navrch přidejte tofu sýr. Vraťte zpět do trouby a pečte na 180° dalších 10 minut

 

Po upečení ozdobte lístky čerstvé bazalky. Tyto vegetariánské minipizzy je možné jíst teplé i studené.  

© COPYRIGHT 2020 pestrý jídleníček. ALL RIGHTS RESERVED.