Nejlepší těsto na pizzu bez kynutí

Domácí těsto na pizzu - bez kynutí

Patříte-li mezi milovníky italské kuchyně, určitě vám učarovala pravá italská pizza. Když jste na cestách, jistě si na ní rádi pochutnáte a možná byste si ji rádi dali i u nás v Čechách. Naštěstí na její přípravě není nic složitého, vyzkoušet může mnoho variant, třeba i těsto na pizzu bez kynutí.

Existuje zdravá pizza?

Pizza jako taková není považována zrovna za zdravý pokrm. Jak si tedy dopřát oblíbenou pochoutku a přitom se neohrozit svůj zdravý jídelníček? Jednak si můžete zkusit připravit domácí těsto na pizzu, jednak jsou důležité také ingredience, kterými pizzu obložíte. Takto může vzniknout třeba celozrnné těsto na pizzu nebo dokonce fitness pizza.

ˇ

Jako u jiných těst i těsto na pizzu lze připravit ve zdravější variantě. Možná vás zláká celozrnné těsto na pizzu nebo bezlepková pizza, kterou dovoluje i bezlepková dieta jídelníček. Jako nejrychlejší těsto na pizzu se nabízí nekynuté těsto na pizzu , i když někteří milovníci italské kuchyně mohou namítnou, že to už není pravé těsto na pizzu.

Zdravá pizza by měla obsahovat také zdravé ingredience. Vlastně je to stejné, jako připravovat domácí kebab, který může příjemně ozvláštnit i zdravý jídelníček. Je tedy lepší zapomenout na suroviny typu anglická slanina, tučné sýry nebo tučné pikantní salámy. I přesto lze domácí těsto na pizzu obložit tak, aby všem chutnalo. Jak na to?

  • Pro zdravou pizzu je lepší zvolit rajčatový základ místo smetanového.
  • Pizzu můžeme obložit větším množstvím zeleniny (cuketa, rajčata, paprika, artyčoky, rukola, špenát atd.).
  • Místo slaniny a salámů použijte kvalitní šunku a vše doplňte mozzarelou.
  • Uzeniny lze vynechat úplně, aniž by to mělo negativní vliv na výsledek. Pizza se tak může zařadit mezi bezmasá jídla a obohatit i vegetariánský jídelníček.
  • Těsto na pizzu snese také další zdravější suroviny – houby, ančovičky, olivy nebo vejce. Vznikne tak příjemná večeře s chutí dovolené, které ale neohrozí každodenní snahu o zdravý jídelníček.

Tip: Rajčatová pyré, bazalkové pesto, olivy a různé druhy mouk seženete na eshopu Grizly – vše na jednom místě.

Italská nebo americká pizza – které je to pravé těsto na pizzu?

Pizza patří mezi nejoblíbenější rychlé občerstvení po celém světě. Není proto žádným překvapením, že vznikl fenomén zvaný americká pizza (nebo pizza americana). Někteří obyvatelé USA jsou dokonce přesvědčení, že pizza je americký vynález!

Spousta lidí si myslí, že americká pizza má vyšší, hutnější korpus, který připomíná spíš buchtu, než tenkou placku, která je oblíbená v Evropě. Ale není to tak docela pravda – vzhledem k obrovské rozloze Spojených států se v jednotlivých oblastech tloušťka těsta může lišit a i tady se připravuje těsto na pizzu bez kynutí. A podobné je to i se surovinami na obložení těsta. Existuje spousta oblíbených variant, které mohou obsahovat místní zeleninu, ale také tacos nebo burgery. Vlastně byste na pizzu mohli položit klidně domácí kebab a nikomu by to nepřišlo divné.

Nejtradičnějším druhem pizzy v Itálii je pizza Margherita, vytvořená na počet královny Margherity už v roce 1889. Najdeme na ní jen tři ingredience, které ctí italské barvy – rajčata představují červenou barvu, bazalka zelenou a mozzarela bílou. A i tady platí, že v jednoduchosti je krása a tato zdravá pizza patří mezi stálice jídelních lístků po celém světě. Pokud je vaším cílem opravdu fitness pizza, můžete jako základ použít celozrnné těsto na pizzu  a uplatní se i jako bezlepková pizza recept. Navíc patří mezi nejoblíbenější bezmasá jídla na světě.

Těsto na pizzu bez kynutí

Nekynuté těsto na pizzu asi můžeme označit jako nejrychlejší těsto na pizzu. Takže když vás večer popadne chuť na něco dobrého, nemusíte čekat několik hodin na dokonalý výsledek. Pravé italské těsto na pizzu si můžete připravit zase jindy.

Ingredience:

  • ¼ kg hladké mouky
  • 6lžic olivového oleje
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1½ dl vody

Postup:

Do mísy nejprve nasypeme mouku a přidáme sůl, promícháme. Dále přidáme olej společně s vodou. Vše začneme hníst, aby nakonec v míse zůstalo vytvarované těsto. Až se těsto nebude lepit k okrajům mísy, je hotové.

Dále si připravíme plech, který potřeme olejem. Teprve potom můžete těsto začít rozprostírat na celou plochu plechu. Připravte se raději na to, že se těsto bude lehce „hýbat“. Nebojte se proto na něj pořádně zatlačit, abyste z něj dostali tvar, který potřebujete.

Dále už je jenom na vás. Těsto můžeme potřít omáčkou z rajčat a začít na něj pokládat oblíbené suroviny podle naší chuti.

Pizzu pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 13 minut a podáváme ihned po upečení.

Pravé těsto na pizzu

Často se mu říká také italské těsto na pizzu, ale může z něj vzniknout i nefalšovaná pizza americana. Bohužel bezlepková dieta jídelníček zůstane o tuto chuť ochuzena, ale níže se objeví také bezlepková pizza recept. Pravé těsto na pizzu by díky správnému kynutí měli při pečení vytvářet typické bubliny a být po upečené křehké a křupavé. To zase zařídí olivový olej.

Ingredience:

  • 1 kg hladká mouka
  • 5 dl vlažná voda
  • 1 kostka droždí
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

Droždí rozmícháme ve vlažné vodě a smícháme s hladkou mouku, olivovým olejem a špetkou soli. Vzniklé těsto rozdělíme na šest bochánků, zabalíme do fólie, to aby se těsto nemělo kam rozrůstat, a necháme alespoň 12 hodin odležet v lednici.

Poté si na pizzu rozválíme co nejtenčí placku a obložíme ji čímkoliv, co máme rádi. Okraje pizzy před pečením pomažeme olivovým olejem.

I to nejlepší těsto na pizzu nezaručí dobrý výsledek, pokud nebude správně upečené. Tradičně se pizza peče v kamenné peci na dřevo, v domácích podmínkách je nutné péct pizzu na co nejvyšší teplotu. Troubu tak předehřejeme na maximum a pečeme do zahnědnutí okrajů. To platí pro těsto na pizzu pro kynutí i pro klasické italské těsto na pizzu.

Pozn: Pro pečení pravého italského těsta na pizzu se osvědčil turbo gril na střední nastavení.

Recepty na další zdravé pizzy

Pizza z ovesných vloček

Pizzu opravdu není nutné považovat za nezdravý pokrm. Pokud zvolíte správné ingredience, může být i pizza velmi zdravým jídlem. Domácí těsto na pizzu se dá udělat na mnoho způsobů. Za vyzkoušení stojí třeba bezlepková pizza z ovesných vloček. Navíc jde o nekynuté těsto na pizzu, takže na oblíbenou lahůdku nemusíte dlouho čekat.

Ingredience:

Na těsto
  • 250 g jemného tvarohu
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 3 pl bílého jogurtu
  • 1 čl olivového oleje
  • 1/4 čl soli
Na obložení
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 3 pl vody
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čl oregana
  • 150 g žampionů
  • 150 g šunky
  • 70 g strouhané mozzarelly
  • 40 g kukuřice

Postup:

V misce si smíchejte jemný tvaroh, ovesné vločky, jogurt, olivový olej a sůl. Hotové těsto uložte na plech vyložený papírem na pečení a rukama ho rozmačkejte na plech tak, aby mělo výšku přibližně 0,5 cm. Těsto pečte 15 minut při 190 ° C.

Mezitím si rozmíchejte protlak, oregano a stroužek česneku. Na upečené těsto potřete rajčatovou směs a poklademe všechny ostatní suroviny. Pizzu dejte péct ještě jednou na 15 minut při 190 ° C.

TIP: Máte chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte rychlý Mug cake z ovesných vloček.
Ve větším hrnku si smíchejte: 50 g ovesných vloček, 60 ml mléka, 2 čl skořice, 1 čl medu, 1 čl kypřícího prášku a případně i sušené ovoce podle chuti.

Koláč dejte na hodinu odstát do chladničky, pak ho vyberte přidejte dalších 20 ml mléka a dejte do mikrovlnné trouby na 4 minuty. Hotovo, chutný mug cake z ovesných vloček je na světě!

Domácí celozrnné těsto na pizzu

Nahradit bílou mouku celozrnnou je nejjednodušší variantou, jak si vyrobit zdravější pizzu a ještě mít radost z toho, jak vám domácí pečení jde. Je to totiž i skvělá relaxace a odpočinek od stresu, což má také na štíhlou linii pozitivní vliv. Je jen na vás, jestli použijete droždí, nebo jej vynecháte a připravíte si zdravé těsto na pizzu bez kynutí.

Ingredience:

  • 300 g celozrnné mouky
  • 120 ml vlažné vody
  • 2 ks polévkové lžíce olivového oleje
  • 4-6 g droždí (můžete ale připravit i variantu bez droždí)
  • 2 ks špetky soli
  • Náplň podle vlastní chuti

Postup:

Na vále si ze všech ingrediencí připravte tvárné těsto. Jakmile přidáte droždí, nechte těsto chvíli nakynout, cca 30 – 45 minut. Potom už můžete na pomoučněném vále vytvořit placku a zdobit podle vlastní chuti.

Zapomeňte na kupovaný kečup, obsahuje spoustu skrytých cukrů, barviv, konzervantů. Připravte si kečup vlastní nebo zvolte jako podklad rajčata – pokud nemáte čerstvá, konzervy s plody jsou k dispozici celoročně v obchodech a jsou lepší variantou – jde většinou pouze o rajčata s minimem dalších škodlivých příměsí. Také můžete protlak nahradit bylinkovým pestem domácí výroby.

Chcete-li už použít uzeniny, zvolte dietní kuřecí či krůtí šunku, kaloricky náročnými uzeninami se spoustou živočišných tuků a konzervačních solí jinak svoji snahu o štíhlou linii nadobro pohřbíte. Náplň je jinak ve vaší režii. Může to být zelenina (na proužky nakrájené papriky), sýry, ale třeba i ryby – kousky olejovek. Záleží jenom na vás. Klasikou, která nikdy nezklame je Margherita – rajčata, mozzarella a bazalka. Kvalitní mozarellu už v obchodech najdete.

Obložené placky vložte na plech. Můžete použít pečicí papír. Zahřejte si troubu na 190 °C a pečte zhruba 20 minut. Jezte teplou pizzu, taková je nejlepší. Recept je na 2 větší pizzové koláče.

Vyzkoušejte také další recepty na domácí pizzu.

    Získejte ZDARMA jídelníček na míru vašim potřebám a exkluzivní SLEVY od našich partnerů!


    Mohlo by vás zajímat

    © COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.