Nejlepší nekynuté těsto na pizzu

Patříte-li mezi milovníky italské kuchyně, určitě vám učarovala pravá italská pizza. Když jste na cestách, určitě si na ní pochutnáte a možná byste si ji rádi dali i u nás v Čechách.  Pizza jako taková není zrovna příliš zdravým pokrmem.

Jak si dopřát oblíbenou pochoutku a přitom se nezpronevěřit zásadám zdravé výživy? Cesta je jednoduchá: vyrobte si pizzu doma a vyzkoušejte záměnu za nekynuté těsto!

Těsto na pizzu nekynuté

Ingredience:

  • ¼ kg hladké mouky
  • 6lžic olivového oleje
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1½ dl vody

Postup:

Do mísy nejprve dejte mouku a přidejte sůl, promíchejte. Dále přidejte olej společně s vodou. Vše začněte hníst, aby nakonec v míse zůstalo vytvarované těsto. Až se těsto nebude lepit k okrajům mísy, je hotové.

Dále si připravíme plech, který potřeme olejem. Teprve potom můžete těsto začít rozprostírat na celou plochu plechu. Připravte se raději na to, že se těsto bude lehce „hýbat“. Nebojte se proto na něj pořádně zatlačit, abyste z něj dostali tvar, který potřebujete.

Dále už je jenom na vás. Těsto můžeme potřít omáčkou z rajčat a začít na něj pokládat oblíbené suroviny podle naší chuti.

Pizzu pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 13 minut. Pizzu z nejlepšího nekynutého těsta podáváme ihned po upečení.

Pravé těsto na pizzu 

Ingredience:

  • 1 kg hladká mouka
  • 5 dl vlažná voda
  • 1 kostka droždí
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě a smíchejte s hladkou mouku, olivovým olejem a špetkou soli. Vzniklé těsto rozdělte na šest bochánků, zabalte do fólie, to aby se těsto nemělo kam rozrůstat, a nehte alespoň 12 hodin odležet v lednici.

Poté si na pizzu rozválejte co nejtenčí placku a obložte ji čímkoliv, co máte rádi. Okraje pizzy před pečením pomažeme olivovým olejem.

Pizza potřebuje co nejvyšší teplotu. Troubu tak předehřejte na maximum a pečeme do zahnědnutí okrajů.

Pozn: Pro pečení pravého italského těsta na pizzu se osvědčil turbo gril na střední nastavení.

Recepty na další zdravé pizzy

Pizza z ovesných vloček

Pizza nemusíte považovat pouze za nezdravý pokrm. Pokud zvolíte správné ingredience, může být i pizza velmi zdravým jídlem. Vyzkoušejte chutnou pizzu z ovesných vloček nebo se inspirujte dalšími recepty na zdravé těsto na pizzu.

Ingredience:

Na těsto
  • 250 g jemného tvarohu
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 3 pl bílého jogurtu
  • 1 čl olivového oleje
  • 1/4 čl soli

Na obložení
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 3 pl vody
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čl oregana
  • 150 g žampionů
  • 150 g šunky
  • 70 g strouhané mozzarelly
  • 40 g kukuřice

Postup:

V misce si smíchejte jemný tvaroh, ovesné vločky, jogurt, olivový olej a sůl. Hotové těsto uložte na plech vyložený papírem na pečení a rukama ho rozmačkejte na plech tak, aby mělo výšku přibližně 0,5 cm. Těsto pečte 15 minut při 190 ° C.

Mezitím si rozmíchejte protlak, oregano a stroužek česneku. Na upečené těsto potřete rajčatovou směs a poklademe všechny ostatní suroviny. Pizzu dejte péct ještě jednou na 15 minut při 190 ° C.

TIP: Máte chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte rychlý Mug cake z ovesných vloček.
Ve větším hrnku si smíchejte: 50 g ovesných vloček, 60 ml mléka, 2 čl skořice, 1 čl medu, 1 čl kypřícího prášku a případně i sušené ovoce podle chuti.

Koláč dejte na hodinu odstát do chladničky, pak ho vyberte přidejte dalších 20 ml mléka a dejte do mikrovlnné trouby na 4 minuty. Hotovo, chutný mug cake z ovesných vloček je na světě!

Domácí těsto na pizzu celozrnné

Nahradit bílou mouku celozrnnou je nejjednodušší variantou, jak si vyrobit zdravější pizzu a ještě mít radost z toho, jak vám domácí pečení jde. Je to totiž i skvělý relaxace a odpočinek od stresu, což má také na štíhlou linii pozitivní vliv.

Budete potřebovat:

  • 300 g celozrnné mouky
  • 120 ml vlažné vody
  • 2 ks polévkové lžíce olivového oleje
  • 4-6 g droždí (můžete ale připravit i variantu bez droždí)
  • 2 ks špetky soli
  • Náplň podle vlastní chuti

Postup:

Na vále si ze všech ingrediencí připravte tvárné těsto. Jakmile přidáte droždí, nechte těsto chvíli nakynout, cca 30-45 minut. Potom už můžete na pomoučněném vále vytvořit placku a zdobit podle vlastní chuti.

Zapomeňte na kupovaný kečup, obsahuje spoustu skrytých cukrů, barviv, konzervantů. Připravte si kečup vlastní nebo zvolte jako podklad rajčata – pokud nemáte čerstvá, konzervy s plody jsou k dispozici celoročně v obchodech a jsou lepší variantou- jde většinou pouze o rajčata s minimem dalších škodlivých příměsí. Také můžete protlak nahradit bylinkovým pestem domácí výroby.

Chcete-li už použít uzeniny, zvolte dietní kuřecí či krůtí šunku, kaloricky náročnými uzeninami se spoustou živočišných tuků a konzervačních solí jinak svoji snahu o štíhlou linii nadobro pohřbíte. Náplň je jinak ve vaší režii. Může to být zelenina (na proužky nakrájené papriky), sýry, ale třeba i ryby – kousky olejovek. Záleží jenom na vás. Klasikou, která nikdy nezklame je Margherita – rajčata, mozarella a bazalka. Kvalitní mozarellu už v obchodech najdete.

Obložené placky vložte na plech. Můžete použít pečicí papír. Zahřejte si troubu na 190 °C a pečte zhruba 20 minut. Jezte teplou pizzu, taková je nejlepší. Recept je na 2 větší pizzové koláče.

Vyzkoušejte také další recepty na pizzu.

    Chcete dostávat zajimavé jídelníčky do mailu?


    © COPYRIGHT 2020 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.