Lilek v kuchyni: řecká musaka, baba ganoush a další oblíbené recepty

lilek

Lilek neboli baklažán je plodina pocházející z Balkánu. V kuchyni má opravdu široké využití. Připravují se z něj oblíbené pokrmy jako je řecká musaka, baba ganoush, zapečený lilek plněný mletým masem a další recepty. Připravte si je doma i vy!

Není lilek jako lilek

Lilek vejcoplodý z čeledi lilkovitých je populární zeleninou, která se hojně využívá zejména ve středomořské kuchyni a je běžnou součástí středomořské stravy. V dřívějších dobách se věřilo, že konzumace lilku způsobuje šílenství. My dnes ovšem víme, že je lilek našemu zdraví velmi prospěšný a obsahuje cenné živiny.

Lilek je zdrojem betakarotenu, který je důležitý pro náš zrak. Obsahuje také množství draslíku, železa a dalších minerálů. Posiluje obranyschopnost, chrání srdce a mozek a snižuje cholesterol, proto je ideální potravinou do cholesterolové diety. Údajně je také dobrým afrodiziakem. V neposlední řadě je také nízkokalorický, a proto se hodí i do redukčního jídelníčku.

Jak na účinné hubnutí? Pomůže kurz Hubnu online!

Kromě lilku vejcoplodého existují i další zástupci z čeledi lilkovitých, kteří nás mohou svým názvem mást. Jedná se například o lilek černý, jedovatou bylinu s černo-fialovými bobulemi, na kterou je třeba dát si pozor a její plody rozhodně nekonzumovat. Kromě těchto dvou lilků je známý název lilek brambor. Tušíte o jakou rostlinu se jedná? Ano, lilek brambor je přeci klasická brambora!

Jak na pěstování lilku

Lilek je možné pěstovat doma v květináči nebo na zahradě ve skleníku či na záhonu. Lilek miluje teplo a slunná místa a je také vhodné ho přihnojit.

Je vhodné ho vysévat už v únoru, přičemž období sklizně se pohybuje od června do konce září.

Lilkové plody byste měli skladovat při teplotě 10 °C, při teplotách nižších totiž může dužina černat.

Lilek recepty

Lilek se jí včetně slupky, protože právě slupka obsahuje nejvíce prospěšných antioxidantů. Můžete konzumovat lilek zapečený, grilovaný, smažený v křupavém těstíčku nebo ho naložit. Lilek a recepty z něj jsou skvělým zpestřením veganského jídelníčku

Pečený lilek

Hledáte rychlý recept bez námahy, na kterém si pochutnají vegani i masožravci? Tento svěží recept z lilku patří mezi jednoduchá jídla s minimem kalorií. Hodí se do veganského jídelníčku i pro ty, co dodržují cholesterolovou dietu. Můžete ho jíst jen tak nebo jako přílohu.

  • 1 lilek
  • olivový olej
  • 1 palička česneku
  • bylinky podle chuti

Omyté lilky překrojte podélně na dvě poloviny a do každé poloviny udělejte nožem 4 podélné zářezy.

Oloupané stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky a poté je napěchujte do zářezů. Poté lilky umístěte do pekáčku a potřete je kvalitním olivovým olejem. 

Na závěr osolte, opepřete (můžete přidat snítky bylinek, třeba tymiánu) a dejte péct na 200 °C asi na 30 minut.

Tip: Pečený lilek chutná skvěle s různými dipy a dresinky. Vyzkoušejte třeba Slim Pasta dresinky, které neobsahují skoro žádné kalorie.

Řecká musaka

Zapečený lilek s mletým masem – to je tradiční řecký musaka recept, který okouzlí svou chutí, vydatností i úžasnou vůní. Nejedná se sice o zcela vhodný pokrm do redukčního jídelníčku, ale je opravdu lahodný. Musaka recept můžete i trochu obměnit a místo lilku si připravit zapečenou cuketu s mletým masem. Pro dietnější verzi musaky zvolte méně tučný sýr a libové maso.

  • 2 lilky
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 750 g mletého hovězího masa
  • mletá skořice
  • 10 rajčat
  • bílé víno
  • 35 g másla nebo rostlinného tuku
  • 35 g celozrnné hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • bobkový list
  • 100 g tvrdého sýra
  • 2 brambory
  • olivový olej

Cibuli a česnek nakrájejte na jemno a osmahněte v hrnci. Poté přidejte mleté maso a opékejte. Přisypte skořici a podlijte asi 100 ml vína. Když se víno odpaří, vmíchejte k masu na kostičky nakrájených 5 rajčat. Společně nechte povařit asi půl hodiny.

Na pánvi na kapce olivového oleje opečte na kolečka nakrájený lilek a brambory uvařte, oloupejte a nakrájejte na kolečka.

Mezitím si připravte bešamel. Kousek kvalitního másla nebo rostlinného tuku si rozpalte v hrnci, přisypte mouku a opražte. Poté zalijte mlékem, přidejte bobkový list a trochu trochu přisolte. Nechte bešamel provařit a zhoustnout, poté ho odstavte z plotny a nakonec do něj vmíchejte vejce a sýr.

Nakonec začněte vše vrstvit do předem připraveného pekáče. Začněte lilky, osolte je, poté zbylá na kolečka nakrájená rajčata, maso a tyto vrstvy střídejte, až skončíte vrchní vrstvou masa. Na maso vyskládejte brambory zalijte bešamelem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40 až 45 minut.

Baba ganoush

Baba ganoush recept je v podstatě pomazánka nebo dip z pečených lilků. Tato orientální pochoutka se může podávat například s opečeným arabským chlebem. Baba ganoush recept patří mezi jednoduchá jídla, která zvládne připravit každý.

  • 3 lilky
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2-3 lžíce tahini sezamové pasty
  • šťáva z limetky
  • 1 lžička římského kmínu

Omyté lilky ze všech stran důkladně propíchejte vidličkou a poté je dejte péct do trouby na 250° asi na 30 minut.

Upečené lilky nechte vychladnout a poté z nich vydlabejte veškerou dužinu.

Veškeré ingredience společně umixujte do hladka a dochuťte limetovou šťávou, solí a pepřem. Na ozdobu můžete přidat čerstvé bylinky.

Zapečený lilek se zeleninou

Zapečený lilek jako lodička s lahodnou náplní, který je oblíbenou součástí středomořské stravy, patří mezi jednoduché a oblíbené lilek recepty. Do náplně lilku totiž můžete použít prakticky cokoli podle své chuti. Chutný je například také lilek plněný mletým masem.

  • 4 lilky
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 3 červené papriky
  • 4 rajčata
  • 2 vejce
  • parmazán

Omyté lilky překrojte podélně na poloviny a vydlabejte dužinu. Dužinu pokrájejte na menší kousky.

Na jemno nakrájenou cibuli si osmahněte do zlatova a následně k ní přisypte na drobno pokrájenou papriku, rajčata a dužinu. Osolte a opepřete a společně tuto zeleninovou směs a provařte ji asi 15 minut. Nakonec odstavte z plotny a smíchejte 2 vejce.

Vydlabané slupky naplňte vzniklou směsí, zasypte parmazánem, vložte do pekáčku a dejte zapéct do trouby na 180 °C přibližně na 30 minut.

Lilek plněný mletým masem

Tento recept na lilek plněný mletým masem si jistě oblíbíte. Poslouží jako rychlá a lehká večeře nebo oběd. Pokud zrovna nemáte lilek, můžete jej nahradit cuketou a připravit si zapečenou cuketu s mletým masem.

  • 2 lilky
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 1 paprika
  • 1 menší cibule
  • sýr
  • olivový olej
  • oregano, rozmarýn, tymián
  • sůl, pepř

Začneme přípravou masové směsi. Na lžíci oleje si osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou papriku a mleté maso. Směs dochutíme bylinkami, solí a pepřem.

Lilky si rozkrojíme na půl a vydlabeme vnitřek, který naplníme masovou směsí. Můžeme pokapat olivovým olejem. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C do změknutí lilků. Ke konci pečení posypeme nastrouhaným sýrem a necháme zapéct.

Tento baklažán recept podávejte jako hlavní chod nebo s přílohou podle chuti.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.