Středomořská dieta

Spousta lidí jezdí na jih Evropy ke středozemnímu moři. Výprava za teplem, slanou vodou a sluncem je ideálním způsobem, jak podniknout něco se svojí štíhlou linií.

Všeobecně je známo, že obyvatelé jihu Evropy nejsou tak náchylní ke zvýšenému cholesterolu a následným srdečně-cévním příhodám. Proč? Základem jejich stravy je většinou středomořský jídelníček. Proto neváhejte a také ho vyzkoušejte.

U nás je dodržování diety těžší

Vlastně nejde o klasickou dietu, ale spíše o životní styl, celkový způsob stravování. Středomořská strava je vlastně základem životosprávy Italů, Řeků či Španělů. Máte-li cestu k moři, je to výborná příležitost, při které ji můžete vyzkoušet.

Středomořská dieta se totiž v našich zeměpisných šířkách dodržuje obtížněji. Je totiž ve své klasické podobě založena na velkém množství mořských ryb a darů moře. Tyto potraviny sice už také dostanete i v našich obchodech, ale proti jejich konzumaci hraje roli fakt, že nejsou úplně čerstvé, protože mají za sebou dlouhou cestu od moře až k nám na talíř. Také jejich cena je vysoká.

Ovšem v přímořských destinacích se přímo nabízí možnost vyzkoušet, jak středomořská kuchyně chutná. V našich krajích potom nejspíš zvolíte variantu diety bez darů moře.

Hodně zeleniny a místo sladkostí ovoce

Jídelníček je založen na darech moře, rybách, olivovém oleji. Z toho vyplývá, že sází na kvalitní tuky. Uvedené potraviny obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Právě to je důvodem, proč jihoevropské národy netrpí tolik infarkty a cévními mozkovými příhodami.

Zdravé stravování podle středomořského vzoru také klade důraz na velké množství zeleniny a luštěnin, lehkého drůbežího masa. Běžně se setkáte s tím, že jako přílohu k jídlu dostanete velkou porci zeleninového salátu, žádné malé mističky jako u nás.

Vaří se z čerstvých lokálních potravin s minimem polotovarů. Používají se byliny a čerstvé koření pro nastartování metabolismu a zlepšení trávení. Sladkosti se nahrazují ovocem, k zobání se hodí oříšky (pozor nesolené a nepražené), semínka, vepřové a hovězí maso se na talíři vyskytuje jenom velice málo.

Výhody středomořské diety:

  • Konzumujete zdravé tuky.
  • Jíte velké množství zeleniny.
  • Připravujete jídla z čerstvých lokálních potravin.

Nevýhody středomořské diety:

  • V našich podmínkách je obtížné ji dodržovat kvůli dostupnosti některých surovin.
  • Dary moře a ryby jsou v našich obchodech drahé.
  • I tady se dá ztloustnout, pozor je třeba dávat na nadměrnou konzumaci ovoce, ořechů a sýrů.

Středomořská dieta – jídelníček na 3 dny

1. den

Snídaně: Celozrnná bageta s tuňákovou pomazánkou;

Dopolední svačina: smoothie z pomeranče, kiwi a kešu oříšků;

Oběd: celozrnné špagety se slávkami;

Odpolední svačina: Salát ze strouhané mrkve a jablek se sekanými mandlemi;

Večeře: Zapečený lilek

2. den

Snídaně: Ovesná kaše s hroznovým vínem;

Dopolední svačina: Plátek celozrnného chleba, krůtí šunka, okurka;

Oběd: Guláš ze sépie s rýží;

Odpolední svačina: Celozrnný rohlík, cottage sýr, olivy;

Večeře: Salát z celozrnných těstovin s kuřecím masem a brokolicí

3. den

Snídaně: Bílý jogurt se sekanými ořechy a strouhaným jablkem a medem;

Dopolední svačina: Ovocný salát z banánu, jahod a hroznového vína;

Oběd: Pečená treska s dušenou zeleninou;

Odpolední svačina: Plátek celozrnného chleba lehce zakápnutý olivovým olejem, kozí sýr, rajče;

Večeře: Uzený losos se salátem z polníčku

Shazujete postupně

Základními stavebními kameny středomořské diety je pestrá strava, hodně vlákniny, konzumace kvalitních tuků. Nemyslete si ale, že vám středomořská strava přinese rychlý váhový úbytek. 10 kg za měsíc určitě neshodíte, ovšem cca 0,5 až 1 kg se za týden dá odbourat – jedná se přesně o tempo hubnutí doporučené výživovými poradci. Když zásady středomořské diety sladíte s dalšími pravidly zdravého stravování a budete je dodržovat dlouhodobě, můžete postupně shodit i větší množství kilogramů.

Pokud ale chcete zhubnout rychleji, můžete vyzkoušet sirtfood dietu, která má se středomořskou stravou společné to, že je založena na konzumaci ovoce, zeleniny a zdravých tuků v podobě olivového oleje nebo oříšků. Na seznamu povolených potravin sirtfood diety najdete dokonce i červené víno nebo hořkou čokoládu!

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.