Květák 5x jinak: Neodolatelné recepty našich maminek

Proč konzumovat květák?

Květák je skvělou a velmi oblíbenou součástí zdravých receptů a receptů na hubnutí, protože obsahuje opravdu zanedbatelné množství tuku. Našemu organismu navíc dodává mnoho důležitých vitamínů, z nichž za zmínku jistě stojí vitamín C, vitamín E a také betakaroten.

Vedle vitamínů a minerálních látek stojí za zmínku, že květák obsahuje antikarcinogenní chemické látky, které dokážou zastavit i rakovinné bujení. Prospěšný je rovněž našemu srdci i trávení.

Recepty z květáku

Zařadit květák do zdravého jídelníčku, to se určitě vyplatí, a to nejen kvůli jeho zdraví prospěšným účinkům, ale také z důvodu jeho příjemné chuti, která směle dokáže nahradit i chuť masa.

Každý z nás samozřejmě zná takové klasiky, jako je například květákový mozeček nebo smažený květák, dnes se ale podíváme na to, jak tyto recepty vylepšit a “ozdravit”.

Květákový mozeček plný barev

Nejjednodušší je samozřejmě použít květák na mozeček. Že vás u tohoto obyčejného receptu nedokáže už nic překvapit? Možná vás okouzlí jeho barevnější a chuťově rozmanitější varianta.

Suroviny:

  • ½ květáku
  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • 100 g sušených rajčat
  • 100 g žampionů
  • hrst čerstvých bylinek

Postup:

Očištěný květák rozdělte na menší růžičky a povařte do měkka v mírně osolené vodě. Poté zceďte a nechte vychladnout.

Oloupanou a na jemno nakrájenou cibuli dejte opékat na pánev s kapkou kvalitního oleje. Když cibule zezlátne, přisypte na plátky nakrájené žampiony a krátce orestujte. Dále přisypte uvařený květák, chvilku opékejte a potom do směsi vklepněte 4 vejce, okořeňte solí a pepřem podle chuti a promíchejte. Provařte jen velmi krátce, aby se vejce příliš nescvrkla.

Do hotové směsi přimíchejte nakrájená sušená rajčata a nasekané bylinky.

Obalovaný květák z trouby

Smažený obalovaný květák je sice klasikou mezi tradičnímu recepty, ale na druhou stranu se příliš nehodí pro diety. Co takhle zkusit tuto zdravější alternativu a vyzkoušet pečený květák? Tento recept na “květákové stripsy” je možné zařadit také do veganského jídelníčku.

Suroviny:

  • ½ květáku
  • 200 g kukuřičné mouky nebo hrašky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 300 ml vody
  • (parmazán)

Postup:

Květák si pečlivě očistěte a rozdělte na menší růžičky. Poté ho dejte vařit do hrnce nad párou. Tím zachováte v květáku cenné živiny.

Změklý květák nechte trochu vychladnout. Zatím si smíchejte kukuřičnou mouku (nebo hrašku), prolisovaný stroužek česneku, trochu soli a vodu. Mělo by vám vzniknout hustší těsto, které můžete podle potřeby zředit vodou.

Zchladlý květák obalte v těstíčku (případně můžete ještě obalit ve strouhaném parmazánu). Obalené růžičky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, velmi zlehka pokapejte kvalitním olivovým olejem a dejte péct do vyhřáté trouby na 180° asi na 20 minut.

Podávejte s lehkým jogurtovo-česnekovým dipem a posypané čerstvými bylinkami.

Krémová polévka z pečeného květáku

Krémové polévky získávají na popularitě. Není divu, jsou jednoduché, jemné a rychle hotové. Chutnou květákovou polévku můžete vykouzlit také z pečeného květáku!

Suroviny:

  • 1 květák
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 brambora
  • 1 pórek
  • vývar
  • 200 ml kokosového mléka
  • olivový olej
  • tymián, rozmarýn

Postup:

Očištěný květák rozdělte na růžičky a spolu s oloupanými stroužky česneku a oloupanou bramborou nakrájenou na měsíčky vyrovnejte do vymazaného pekáčku. Osolte, opepřete, přidejte snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu a zakápněte olivovým olejem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180° asi 40 minut.

V hrnci si rozpalte kapku kvalitního oleje, osmahněte na něm na drobno pokrájenou cibulku, poté přidejte upečenou zeleninu a pórek nakrájený na kolečka a nakonec zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Nechte přivést k varu a asi 5 až 10 minut probublat.

Poté stáhněte z plotny a rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Následně vraťte zpět na plotnu, přilijte kokosové mléko, dochuťte a můžete podávat.

Lahodné květákové placičky

Milovníci bramboráků, cukeťáků a dalších placiček, jistě ocení také jednoduchý recept na placičky z květáku.

Suroviny:

  • 1 květák
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kukuřičné mouky
  • kurkuma
  • hrst bylinek

Postup:

Květák očistěte a syrový nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte s prolisovaným česnekem, majoránkou, vejci, moukou, lžičkou kurkumy a libovolnými nasekanými bylinkami.

Směs dobře promíchejte, okořeňte podle chuti, případně zřeďte nebo zahustěte. Smažte menší placičky na kapce olivového oleje nebo ghee na kvalitní pánvi z obou stran dozlatova.

Zapečený květák s bramborem

Zapečený květák je rovněž tradičním receptem. Jeho chuť se totiž skvěle doplňuje s bramborami a jemným bešamelem.

Suroviny:

  • 1 květák
  • 2 lžíce másla ghee
  • 3 lžičky kukuřičné mouky
  • 200 ml mléka
  • muškátový květ
  • 4 brambory
  • 150 g parmazánu

Postup:

Očištěný květák si rozdělte na růžičky a dejte vařit do mírně osolené vody do změknutí. Poté vodu zceďte a nechte vychladnout.

Také dobře omyté brambory si uvařte ve slupce v mírně osolené vodě do měkka a uvařené zceďte, nechte vychladnout a poté oloupejte a nakrájejte na plátky. Pokud se vám při krájení rozpadají, nic se neděje.

Mezitím si udělejte bešamel. V hrnci si rozpalte ghee, přidejte kukuřičnou mouku a za stálého míchání vytvořte jíšku. Tu následně zalijte studeným mlékem a dobře rozmíchejte, aby se neutvořily hrudky. Poté přidejte špetku muškátového květu a vařte na mírném plameni, dokud bešamel nezhoustne.

Do vymazaného pekáčku vyskládejte pokrájené brambory, dále vrstvu květáku a to celé zalijte bešamelem. Pečte v předehřáté troubě posypané parmazánem na 180° asi 30 minut.

    Získejte ZDARMA jídelníček na míru vašim potřebám a exkluzivní SLEVY od našich partnerů!


    © COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.