Osvědčený recept na dort Pavlova

Ingredience na 1 porci

Cukr bílý200 g
Vejce bílek4 kusy
Ocet5 ml
Vanilkové aroma5 ml
Škrob kukuřičný15 g
Smetana ke šlehání250 ml
Jahody zahradní250 g
Maliny100 g

Postup těsto

1

Z vaječných bílků si vyšlehejte kvalitní sníh.

2

Postupně do hotového sněhu zašleháte cukr krupice.

3

Šlehejte tak dlouho, dokud cukr zcela nezmizí.

4

Do směsi z bílků a cukru přidejte ocet, vanilkové aroma a prosátý kukuřičný škrob. Opět vše promíchejte, nyní pouze metličkou.,

5

Na připravený plech vyklopte umíchanou směs a pokuste se vytvořit kulatý tvar.

6

Vložte do předehřáté trouby, ihned uberte teplotu o 10 °C, tedy na 140 °C, a pečte čtvrt hodiny.

7

Po 15 minutách teplotu v troubě opět o 10 °C stáhněte, tedy na 130 °C.

8

Nyní pečte 1 hodinu a 15 minut, než bude těsto hotové.

9

Po upečení nechte dort vychladnout v troubě.

Postup krém

1

Smetanu ušlehejte dopevna a potřete s ní vychladlý dort.

2

Na závěr ozdobte ovocem.

Osvědčený recept na dort Pavlova, který se především v poslední době setkává s neobvyklým úspěchem. V Austrálii a na Novém Zélandu je dort Pavlova dokonce považován za národní jídlo. Obě země se mezi sebou tak trochu přou, odkud vlastně dezert Pavlova pochází. Nicméně jedno je jisté, dezert Pavlova je velmi chutný dort, jehož základ tvoří těsto z ušlehaných bílků.

Pokud byste příště naopak chtěli zkusit upéct tradiční český dezert, doporučujeme vám recept na Honzovy buchty.

Osvědčený recept na dort Pavlova

Ze 4 vaječných bílků si vyšlehejte kvalitní sníh. Jakmile budete mít hotový sníh, postupně do něj zašleháte 200 gramů cukru krupice. Šlehejte tak dlouho, dokud cukr zcela nezmizí. Poté se můžete přesunout k dalšímu kroku.

Do směsi z bílků a cukru přidejte 1 lžičku octu, 1 lžičku vanilkového aroma a 1 lžíci prosátého kukuřičného škrobu. Opět vše promíchejte, nyní pouze metličkou, šlehaní už bylo dost.

Troubu si předehřejte na 150 °C a než nedosáhne požadované teploty, vyložte si plech pečicím papírem. Na to vyklopte umíchanou směs a pokuste se vytvořit kulatý tvar.

Vložte do trouby, ihned uberte teplotu o 10 °C, tedy na 140 °C, a pečte čtvrt hodiny. Po 15 minutách teplotu v troubě opět o 10 °C stáhněte, tedy na 130 °C. Nyní pečte 1 hodinu a 15 minut, než bude těsto hotové.

Po upečení nechte dort vychladnout v troubě. Zatímco bude chladnout, připravíte si šlehačku na potření.

250 gramů smetany na šlehaní ušlehejte dopevna a potřete s ní vychladlý dort.

Na závěr ozdobte jahodami, malinami, borůvkami…

Tip na konec

Pokud vás pečení dortů nadchlo, vyzkoušejte i nepečené dorty. Jsou plné ovoce a jejich zhotovení netrvá příliš dlouho.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 119.818 Kj

Bílkoviny3.71 g
Sacharidy2.38 g
Sacharidy z cukrů1.3 g
Tuky0.42 g
Cholesterol1 g
Vláknina0.09 g
Sodík0.07 g
Vápník0.74 g
Gi12.75

Alergeny

Vejce a výrobky z nich

Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.