Pařížské rohlíčky neboli škaredé rohlíčky recept

pařížské rohlíčky

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Mleté lískové ořechy300 g
Cukr moučka250 g
Vejce2 kusy
Smetana ke šlehání200 ml
Čokoláda 85% kakaa200 g
Cukr bílý100 g
Máslo125 g

Pařížské rohlíčky postup

1

Vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme opatrně po částech mleté ořechy a spojíme v těsto.

2

Zdobícím nebo igelitovým sáčkem tvarujeme rohlíčky na plech vyložený pečícím papírem. Můžou být rovné i zahnuté. Necháme chvíli zaschnout a plechem bouchneme o stůl, aby zmizely případné bublinky.

3

Pečeme na 150 stupňů cca 20 minut nebo dozlatova.

4

Krém vyrobíme tak, že svaříme smetanu ke šlehání s čokoládou a cukrem, necháme vychladnout. Následně vyšleháme s máslem.

5

Krémem zdobíme rohlíčky ve vrstvě cca 1cm široké i vysoké. Opět ideálně zdobícím sáčkem. Pracujeme rychle, aby se nám krém neroztékal, případně na chvíli necháme vychladit a pokračujeme.

6

Nakonec rohlíčky máčíme do čokolády, kterou rozpustíme ve vodní lázni.

Pařížské rohlíčky jsou zosobněním elegance na talíři. Nikdo už neví, kde se vzal druhý název „škaredé rohlíčky“, protože do škaredých rohlíčků mají opravdu daleko. Tedy samozřejmě, pokud se povedou.

Odkud ale získaly název pařížské rohlíčky, to se dobře ví. Krém, který je jejich základem je totiž pařížská šlehačka s kakaem. Další, čím pařížské rohlíčky prosluly, je typické křehké těsto. To se vyrábí z mletých ořechů a vyšlehaných vajec z cukrem.

Málokdo ale specifikuje, jaké ořechy na pařížské rohlíčky vlastně použít. Tak například vlašské ořechy jsou pro někoho příliš chuťově výrazné. Dají ale ale nahradit například lískovými ořechy nebo mandlemi. Takové těsto je pak jemnější a podobné například makronkám. Pokud chcete, aby bylo těsto křehké a měkké uvnitř, doporučujeme ořechy umlít na jemnou moučku. Přestože pařížské rohlíčky recept působí složitě, ve skutečnosti patří mezi jednoduché dezerty. A to proto, že jakmile je upečený základ, stačí vyšlehat krém a namočit je v čokoládě. Kdo tedy zvládne těsto, má vyhráno.

Recept obsahuje větší množství kakaa a čokolády, které obsahují povzbuzující složky a mohou způsobit zácpu. Proto je dobré zjistit, v jakém množství se doporučuje konzumovat čokoláda při kojení, případně různých zdravotních dietách. Jeden pařížský rohlíček ale ještě nikomu neublížil.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 432.66 Kj

Bílkoviny6.48 g
Sacharidy2.73 g
Sacharidy z cukrů1.21 g
Tuky7.64 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.34 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Cholesterol1.2 g
Vláknina0.18 g
Sodík0.07 g
Vápník0.77 g

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.