Recept na domácí máslové sušenky

Ingredience na 1 porci

Mouka hladká275 g
Máslo200 g
Cukr moučka50 g
Sůl2 špetky
Vanilkový cukr1 balení

Postup sušenky

1

Do mísy přesypejte hladkou mouku, cukry i sůl.

2

Přidejte na kousky nakrájené máslo pokojové teploty a vše společně rozmíchejte.

3

Vypracované těsto přendejte na folii a vytvořte váleček.

4

Nechejte těsto přes noc odpočívat v lednici.

5

Následující den z těsta nakrájejte jednotlivé sušenky a vložte je na pečicím papírem proložený plech.

6

Pečte zhruba 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Domácí máslové sušenky jsou snadným, a hlavně velmi chutným dezertem k odpolední svačině. K přípravě receptu na máslové sušenky potřebujete velmi málo surovin. Myslete na to, že je nutné utvořené těsto nechat přes noc odpočívat v lednici. Máslové sušenky neboli máslové cukroví se často objevuje v amerických filmech. Původ této dobroty však sahá do Skotska a jedná se o jeden z mála sladkých pokrmů, k jehož přípravě není zapotřebí žádného prostředku na kynutí těsta.

Domácí máslové sušenky a domácí ledová káva

Domácí pokrmy i nápoje mají vždy své kouzlo. Zkuste si proto jako osvěžující nápoj k máslovému cukroví připravit domácí ledovou kávu. Na recept potřebujete pouze led, mléko a samozřejmě kávu. Přidat však do domácí ledové kávy můžete i vanilkovou zmrzlinu nebo ochucený sirup do kávy. Chcete-li si domácí ledovou kávu osladit zdravěji, zvolte stévii, nikoliv ochucený sirup nebo klasický cukr. Hlavně kávu pořádně protřepejte, aby byla zkrátka dokonalá.

Tip: Kvalitní suroviny pro sušenky nabízí například Albert leták, který je plný nejen kvalitních, ale také cenově dostupných potravin. Albert leták navíc nabízí sortiment od českých dodavatelů a zemědělců, takže zárukou jsou kvalitní suroviny a skvělá chuť máslových sušenek. 

Bezová šťáva za studena

Dalším osvěžujícím nápojem, který úžasně doplní domácí máslové sušenky, je bezová šťáva za studena. Ingrediencí, které recept vyžaduje, je opět poskrovnu. Vystačíte si s cukrem, citronem, vodou a natrhaným bezem. Zřeďte si vzniklý bezový sirup za studena neperlivou či perlivou vodou a vychutnejte si skvělé skloubení chutí. Bez je navíc plný důležitých živin a díky tomu, že se sirup připravuje zastudena, tak o ně bez nepřijde ani v této podobě.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 50.251 Kj

Bílkoviny0.12 g
Sacharidy1.7 g
Sacharidy z cukrů19.92 g
Tuky0.84 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.52 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Vláknina0.03 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.