Recept na ořechové laskonky s karamelovým krémem

Ingredience na 1 porci

Vejce bílek3 kusy
Mleté lískové ořechy85 g
Cukr bílý165 g
Cukr bílý50 g
Cukr bílý150 g
Smetana ke šlehání350 ml

Postup laskonky

1

Připravte si horkou lázeň, ve které ušleháte 3 vaječné bílky se 165 gramy cukru krupice.

2

Zabere to přibližně čtvrt hodiny, než vám vznikne požadovaná pěna. Tu poté nechejte mírně vychladnout.

3

Následně k ní přisypejte mleté ořechy a 50 gramů moučkového cukru. Směs promíchejte.

4

Plech si vyložte pečicím papírem a vyplňte jej skrze laskonkovou šablonu umíchaným těstem.

5

Pečte v troubě předehřáté na 120 °C přibližně čtvrt hodiny.

6

Poté teplotu stáhněte na 80 °C, ponechejte otevřená troubová dvířka a nechejte laskonky dojít.

7

Jakmile laskonky vychladnou, naplníte je karamelovým krémem.

Postup krém

1

Na pánvi si rozehřejte 150 gramů cukru krupice.

2

Míchejte tak dlouho, dokud cukr nezhnědne, poté opatrně přilijte 350 gramů smetany ke šlehání.

3

Vařte tak dlouho, dokud se obě ingredience nespojí v jednotný krém.

4

Počkejte, až náplň vychladne a poté s ní začněte plnit ořechové laskonky.

Laskonky jsou recept na vánoční cukroví. Mezi lidmi se ale setkaly s takovou popularitou, že se již pečou celoročně. Typická laskonka je vyrobena z vaječných bílků a mletých ořechů. Velkou výhodou receptu na laskonky je to, že není potřeba velkého množství surovin. Většinu z nich navíc už určitě máte doma. Pokud se tvorbě laskonek přeci jenom věnujete v období Vánoc, vyzkoušejte i recepty na zdravé cukroví. S oříšky se například dají vytvořit chutné a zdravé pracny.

Laskonky: podrobný recept

Připravte si horkou lázeň, ve které ušleháte 3 vaječné bílky se 165 gramy cukru krupice. Zabere to přibližně čtvrt hodiny, než vám vznikne požadovaná pěna. Tu poté nechejte mírně vychladnout. Následně k ní přisypejte mleté ořechy a 50 gramů moučkového cukru. Směs promíchejte.

Plech si vyložte pečicím papírem a vyplňte jej skrze laskonkovou šablonu umíchaným těstem. Pečte v troubě předehřáté na 120 °C přibližně čtvrt hodiny. Poté teplotu stáhněte na 80 °C, ponechejte otevřená troubová dvířka a nechejte laskonky dojít.

Jakmile laskonky vychladnou, naplníte je karamelovým krémem. Jak na něj?

Karamelový krém: chutná a originální náplň pro ořechové laskonky

Na pánvi si rozehřejte 150 gramů cukru krupice. Míchejte tak dlouho, dokud cukr nezhnědne, poté opatrně (abyste se nepopálili) přilijte 350 gramů smetany ke šlehání. Vařte tak dlouho, dokud se obě ingredience nespojí v jednotný krém.

Počkejte, až náplň vychladne a poté s ní začněte plnit ořechové laskonky.

Karamelový krém navíc můžete použít i na plnění věnečků.

Další tip na vánoční cukroví: recept na pracny

Recept na pracny je jedním ze zástupců vánočního cukroví. Ty nejlepší pracny se pečou z velmi kvalitních ingrediencí a po zhotovení se nechávají minimálně dva týdny odležet. Tím dojde k lahodnému zvýraznění chutí, navíc můžete vidět, že pracny vydrží uskladněné opravdu dlouho. Určitě máte ve vánočním období v plánu napéct hned několik druhů cukroví, nejenom ořechové laskonky, ale třeba právě i nejlepší pracny.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 158.96 Kj

Bílkoviny3.83 g
Sacharidy3.33 g
Sacharidy z cukrů3.19 g
Tuky1.02 g
Cholesterol1 g
Vláknina0.1 g
Sodík0.07 g
Vápník0.74 g

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2022 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.