Recept na švestkový koláč s tvarohem a drobenkou

Ingredience na 1 porci

Mouka hladká220 g
Cukr moučka100 g
Máslo150 g
Vejce3 kusy
Vanilkový cukr2 balení
Kypřící prášek do pečiva2 g
Sůl1 špetka
Tučný tvaroh500 g
Švestky15 kusů
Mouka polohrubá100 g
Cukr bílý50 g
Skořice2 g

Postup těsto

1

100 g másla pokojové teploty utřete do pěny s 50 g moučkového a 1 sáčkem vanilkového cukru, následně zašlehejte 1 vejce.

2

V jiné nádobě si smíchejte hladkou mouku, špetku soli, čtvrt lžičky prášku do pečiva a takto umíchanou směs přidejte k máslu.

3

Rukama vypracujte jednotné těsto, které poté natlačíte do koláčové formy.

4

Těsto s formou na chvilku odložte do lednice a mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.

Postup náplň

1

V míse promíchejte tvaroh, 50 g cukru moučka, 2 vejce a 1 sáček vanilkového cukru.

2

Náplň nalijte na vychladlé těsto a na vrch přidejte omyté a rozpůlené švestky. (řezem nahoru)

Postup drobenka

1

Pomocí rukou promíchejte 100 g polohrubé mouky s 50 g cukru krupice, trochou mleté skořice a 50 g změklého másla.

2

Vzniklou drobenkou zasypejte koláč a vložte ho do předehřáté trouby na cca 1 hodinu.

Švestkový koláč s tvarohem a drobenkou se zaslouží o výborné sladké potěšení, které si podmaní celou vaši rodinu. Pokud se vám na zahradě urodil přebytek švestek, tak je koláč s tvarohem a švestkami určitě tou správnou volbou pro jejich zpracování. Díky tvarohu je těsto krásně vláčné, a to ještě několik dní po upečení.

Přidejte tvaroh na koláč se švestkami i do jablečného koláče

Tvaroh skvěle ozvláštní různé recepty na sladké pochutiny, ať už se jedná o koláč se švestkami a tvarohem nebo o tvarohový koláč s jablky. Tento mléčný výrobek lidskému tělu dodá plnohodnotné bílkoviny, minerální látky i vitaminy. Navíc tvaroh hojně zasytí, a tak se nestane, že byste na posezení snědli rovnou celý tvarohový koláč s jablky či koláč se švestkami a tvarohem. K přípravě tvarohového koláče jsou navíc použity velmi levné suroviny. Potěšíte tak svůj žaludek, a zbytečně nezatížíte bankovní účet.

Švestkový koláč s tvarohem a drobenkou vs. slaný koláč

Jakmile se řekne slovo koláč, většině se vybaví pouze jeho sladká varianta. Ta je sice častější, avšak koláče se dají zhotovit i ve slané verzi. Slaný koláč svým původem sahá do Francie, a to dokonce až do 14. století. Jeho příprava je navíc poměrně snadná a velmi jednoduše si slaný koláč můžete přizpůsobit podle své chuti. Slaný koláč úžasně chutná jak teplý, tak studený.

Další švestkový tip: recept na švestkový koláč s mákem

Makový koláč se švestkami je chutným a rychlým receptem vhodným k odpolední svačině nebo jako chutná snídaně. Základ receptu na makový koláč se švestkami tvoří těsto umíchané v jedné míse, ovoce, mák a drobenka. Připravit si však koláč s mákem můžete i z jiných druhů ovoce, nejenom švestek. Využití najdou například nektarinky či blumy.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 690.2773 Kj

Bílkoviny7.22 g
Sacharidy19.95 g
Sacharidy z cukrů20.95 g
Tuky6.58 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.07 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Cholesterol0.57 g
Vláknina1.4 g
Sodík0.07 g
Vápník0.84 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj
  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2022 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.