Jak udělat výborný quiche neboli slaný koláč?

Quiche, slaný koláč

Při slově “kiš” se mnohým rozsvítí oči nadšením a není se čemu divit! Slaný koláč je doma ve francouzské kuchyni, nicméně z některých pramenů se můžete dočíst, že se slané koláče připravovaly už ve 14. století v Anglii.

Ptáte se, čím si quiche neboli slané koláče získaly takovou oblibu? Bude to mimo jiné určitě tím, že je jejich příprava poměrně snadná a každý si ji může přizpůsobit dle své chuti nebo podle toho, co zrovna najde doma v lednici. Quiche chutnají navíc skvěle za studena, a tak je sbalíte s sebou kamkoliv a hlavně, jsou prostě k sežrání! Díky tomu se skvěle hodí třeba pro krabičkovou dietu.

ˇ

Quiche slaný koláč: jak na něj?

Slaný koláč quiche se tradičně peče v kulaté vroubkované formě, použít ale můžete i dortovou nebo jinou zapékací mísu, kterou doma najdete.

  • Doporučuje se formu nevymazávat, jelikož je tuku v těstě až až.
  • Těsto vždy důkladně vtlačte do všech záhybů.
  • Dno propíchejte, aby měla kudy unikat pára.
  • Před pečením koláč zakryjte pečícím papírem či alobalem a zasypte hrachem nebo čočkou, aby se dno koláče nenafouklo.

Těsto se peče v prvním kole zvlášť, takže teď máte čas na přípravu náplně…

Kiš recept: jak na náplň?

Na náplň můžete použít to, co máte rádi – zeleninu, maso, ryby, sýry, uzeniny, houby,… cokoliv, co vás napadne. V tradičním Quiche Lorraine najdete slaninu, pórek, tvrdý sýr gruyére nebo goudu, a také crème fraîche, což je tučná smetana. Je to tedy, přiznejme si, pořádná kalorická bomba. Nezoufejte, vy si můžete připravit klidně o něco lehčí náplň. Do quiche se perfektně hodí například brokolice, cibule, špenát, houby, cuketa, ale také třeba chřest. Quiche tak může posloužit i jako poměrně zdravá večeře.

Téměř ve všech kiš receptech první pokládáte předpečené těsto na slaný koláč a na závěr jej zalijete směsí z vajec a smetany. Do směsi na zalití můžete použít tradiční crème fraîche, vystačíte si ale také s klasickou či zakysanou smetanu (volte spíše tučnější verze). Na závěr stačí slaný koláč šoupnout podruhé do trouby a péct dozlatova!

Těsto na slaný koláč quiche

Základem každého koláče je samozřejmě dobré těsto. Dříve se slaný koláč quiche připravoval z těsta chlebového, nicméně později se začalo používat těsto křehké. Když vás bude tlačit čas, těsto můžete koupit také již hotové v obchodě, ale znáte to… domácí je domácí! A nemusíte se bát, výroba těsta není nijak náročná, stačí jen smíchat mouku, máslo, vodu a vejce. Důležité ale je nechat těsto na slaný koláč pořádně odležet, a to klidně i 24 hodin, bude se pak lépe válet.

Quiche recepty

Níže najdete oblíbené kiš recepty, od tradičního Quiche Lorraine až po lehčí špenátový či pórkový quiche. Těsto na slaný koláč zůstává stejné, proto zde najdete recepty na různé druhy náplní. Jestli vás baví slané pečení, vyzkoušejte i tyto slané muffiny. Pokud jste ale spíše milovníci sladkého, můžete si připravit quiche i na sladko.

Quiche Lorraine

Proslulý quiche lorraine pochází ze severovýchodní Francie z oblasti Lotrinska – hádáte správně, odtud pochází název Lorraine. Úplně původní recepty na tuto pochoutku počítaly hlavně se slaninou, smetanou a vejci. Zajímavé je, že sýr se připojil až později. Kuriozitou je ale i těsto samotné, jelikož se používalo chlebové, a až postupem času se začalo objevovat tenké, nám již více známé, křehké či listové těsto. A už dost bylo historie, utíkejte do kuchyně!

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • 120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
  • 3 – 4 lžíce ledové vody
  • 2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru (dá se nahradit i vodou)
  • špetka soli
  • špetka moučkového cukru

Na náplň:

  • 4 vejce od šťastných slepic
  • 250 ml smetany
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • špetka muškátového oříšku
  • 150 g sýru gruyére (můžete nahradit goudou)
  • 200 g anglické slaniny

Postup:

V míse rychle zpracujeme mouku a máslo tak, dokud nevzniknou lupínky ve velikosti ovesných vloček. Důležité zároveň je, těsto příliš “nepřepracovat”. Dále posolíme, pocukrujeme (můžete vynechat), přidáme vodu a popř. vývar dle potřeby tak, aby vznikla hladká lesklá koule (tekutiny jsou ledové, aby se vločky neporušily), kterou dáme do fólie na hodinu odpočinou do ledničky. Rozehřejeme troubu na 190°C.

Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vložíme do máslem vymazané formy, dno propícháme vidličkou a pokud chceme zabránit nafouknutí, vyložíme pečícím papírem a nasypeme fazole, čočku či rýži. Korpus pečeme 10 minut v troubě.

Na náplň smícháme v míse všechny základní ingredience kromě slaniny. Tu pokrájíme na plátky nebo kostičky a orestujeme na pánvi, tím ji zbavíme přebytku tuku. Následně klademe na koláč, ten zalijeme vaječnou směsí se sýrem. Sýr není třeba strouhat příliš najemno, na kostičky postačí.
Koláč dáme znovu do trouby na cca 35 minut. Quiche je hotový, když náplň už není tekutá, koláč nepečte zbytečně dlouho, ať není vysušený!

Špenátový quiche

I hrstka čerstvého špenátu může udělat zázraky! Ve špenátu je obsažena spousta výživných látek, sice neobsahuje tolik železa, jak si myslel Pepek Námořník, je ale zdrojem vitamínů skupiny B (B1,B2, B3, B9, B12), C, E, karotenu a dále minerálů: draslík, nikl, vápník, mangan, sodík, fosfor, železo a měď. Špenát je nejrozšířenější listová zelenina a skvělý zdroj kyseliny listové (vitamin B9), která pomáhá mozku v mnoha dalších ohledech!

Vitamíny a další doplňky stravy nakoupíte zde

Ingredience:

  • 250 g čerstvého špenátu
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g crème fraîche (možno nahradit smetanou)
  • 3 vejce + 3 žloutky od šťastných slepic
  • sůl
  • kousky uzeného lososa

Postup:

Rozmíchejte crème fraîche či smetanu s vajíčky. Špenát omyjte a spařte v horké vodě (nemusíte jej vařit), po spaření vodu slijte a špenát nahrubo nasekejte.

Špenát smíchejte s vajíčkovou směsí, dosolte a vše vylijte na korpus. Lososa připravte na menší kousky, ty položte na špenátovou náplň a lehce je do směsi zatlačte, aby netrčely a nespálily se. Pečte dle návodu výše.

Tento recept na quiche je také skvělý s kousky balkánského sýra, ten špenát skvěle dochutí. Nezapomeňte, že když balkánský sýr použijete, náplň již poté není třeba solit.

Cuketový quiche s kozím sýrem

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 200 g kozího sýru
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g crème fraîche (je možné nahradit smetanou)
  • 3 vejce + 3 žloutky od šťastných slepic
  • čerstvý tymián

Postup:

Quiche s cuketou je na přípravu opravdu ten z nejjednodušších. Navíc se jedná se o bezmasé jídlo, proto si na něm pochutnají i vegetariáni. Stačí nastrouhat cuketu na hrubším struhadle a přidat nasekaný česnek. Dále rozmíchejte crème fraîche s vajíčky a všechny ingredience spojit dohromady. Podle chuti směs dosolte a dochuťte bylinkami.

Směs vylijte na korpus a pečte dle návodu výše. Z cukety si můžete připravit i další chutné recepty, oblíbená je například cuketová pizza. Cuketa v quiche se dá případně hravě nahradit pórkem, kdy vykouzlíte skvělý pórkový quiche!

Pórkový quiche

Ingredience:

  • 1 pórek
  • 200 g kozího sýru
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g crème fraîche (je možné nahradit smetanou)
  • 3 vejce + 3 žloutky od šťastných slepic
  • čerstvý tymián

Postup:

Pórkový quiche připravíte stejně jako výše uvedený cuketový quiche, jen cuketu nahradíte pórkem, který očistíte a nakrájíte nadrobno.

Cibulový quiche se sýrem a houbami

Ingredience:

  • 0,5 kg cibule
  • 4-5 větších žampionů (malých cca10)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 400 g crème fraîche (je možné nahradit smetanou)
  • 3 vejce + 3 žloutky od šťastných slepic
  • tymián
  • rozmarýn
  • sůl
  • 150 g sýru (například goudy)

Postup:

Nakrájejte si cibuli na půlměsíčky a osmahněte na trošce oleje. Přisypte třtinový cukr a za občasného míchání na mírném plameni nechte cibuli zkaramelizovat. Cibuli odložte stranou na talíř. Žampiony nakrájejte na plátky a osmahněte je na troše oleje, dokud nezměknou.

V misce promíchejte crème fraîche s vejci a se žloutky, dochuťte tymiánem, rozmarýnem a solí. Bylinkami určitě nešetřete. Do směsi smetany a vajec nasypte zkaramelizovanou cibuli společně se žampióny. Směs promíchejte a vylijte na upečený korpus. Nakonec nastrouhejte sýr a bohatě jím quiche před pečením zasypte. Quiche pečte podle návodu výše.

Tip: Tento recept je výborné také doplnit o kousek slaniny, ten osmahněte společně s cibulí.

Sladký quiche

Ingredience:

Náplň:

  • 4 lžíce přírodního třtinového cukru
  • 400 g zakysané smetany (18 % tuku)
  • 2 limetky
  • 200 g čerstvého krájeného kozího sýra Chene d´Argent
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 37 g vanilkového pudinku
  • 1 raw tyčinka – s ovocnou příchutí
  • čerstvá máta

Těsto:

  • 125 g másla + na vymazání
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 1 vejce “M“ od šťastných slepic
  • 30 ml vody vlažné
  • 250 g hladké mouky

Postup:

Změklé máslo, cukr krystal a vejce smícháme v robotu, postupně přilijeme vlažnou vodu a přisypeme mouku. Těsto dáme na pomoučený vál a ještě ručně propracujeme. Ihned vyválíme a přeneseme do formy vymazané máslem. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C do světle hněda (asi 20 minut).

Z limetek nastrouháme zelenou kůru, okrájíme spodní bílou kůru a dužinu nakrájíme na menší kousky. Do hrnce nasypeme cukr, přidáme limetky a necháme krátce zkaramelizovat. V míse smícháme zakysanou smetanu, kozí sýr, moučkový cukr a nastrouhanou kůru z limetek. Přidáme pudinkový prášek a vymícháme hladký krém. Přimícháme zhruba 1/3 limetek s cukrem, nalijeme na předpečený korpus a posypeme nakrájenou raw tyčinkou. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 30 minut. Po upečení se střed koláče nesmí klepat! Nakonec ještě teplý koláč polijeme zbylými zkaramelizovanými limetkami a ozdobíme lístky čerstvé máty.

Pražené mandle: další oblíbený recept k vínu

Slaný koláč quiche se skvěle hodí jako mlsání ke sklence kvalitního vína. Podobně na tom jsou i pražené mandle, které máte připravené během chvilky. Oloupané mandle vložíte do rozpuštěného, horkého másla a za stálého míchání je necháte zbarvit do zlatavé barvy. Těsně před konzumací si pražené mandle na talíři osolíte a můžete podávat.

    Získejte ZDARMA jídelníček na míru vašim potřebám a exkluzivní SLEVY od našich partnerů!


    Mohlo by vás zajímat

    © COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.