Veganský segedínský guláš

Ingredience na 1 porci:

Cibule1 kus
Česnek1 stroužek
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Kmín1 špetka
Koření paprika mletá1 špetka
Zelí kysané125 g
Tempeh uzený90 g
Olej řepkový1 ml

Už jste několikrát narazily v obchodě na tempeh, ale nekoupili jste ho, protože jste nevěděli co s ním? A co že to vlastně tempeh je?

 

Tempeh jsou fermentované sójové boby, které se po uvaření nechávají několik dní zrát, dokud neprorostou bílou plísní a nespojí se dohromady. Poté se vaří, smaží, udí či marinuje. Tempeh je také velice zdravá potravina a má chuť podobnou masu – lze jej tedy využít jako jeho plnohodnotnou náhradu

 

První si orestujte cibuli a zasmahněte ji se sladkou paprikou. U tohoto kroku buďte opatrní aby jste koření nepřepálila a paprika tak nezhořkla

 

Zalijte vroucí vodou, přidejte zelí a vařte cca 30 minut,  dokud zelí nezměkne. Prolisujte česnek a dochuťte.

 

Tempeh nakrájejte na kostičky a na rozpálené pánvi s olejem prudce a do zlatova opečte. Když ihned přiklopíte pánev pokličkou, docílíte tak velmi křupavé konzistence tempehu. Dochutíte  kmínem, pepřem a solí.

 

Nakonec můžete dle potřeby zahustit kys. smetanou s moukou. Guláš doporučujeme podávat s celozrnným knedlíkem.

© COPYRIGHT 2020 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.