Špaldová mouka recepty a vliv na zdraví

Označení špaldová mouka se vztahuje k mouce, která se vyrábí z prastarého druhu pšenice špaldy. Na rozdíl od běžné pšeničné mouky je špaldová daleko lépe stravitelná, avšak lepek přesto obsahuje. Své uplatnění najde při sladkých i slaných receptech a zakoupit se dá bezproblémově v každém supermarketu či prodejně se zdravou výživou. Jaké jsou konkrétní špaldová mouka recepty a jak se podílí na lidském zdraví?

Co je špaldová mouka

Špalda je druhem pšenice, který se pěstuje již po dobu několika tisíce let. Setkat se můžeme se dvěma druhy špaldové mouky, tedy:

  • bílá mouka ze špaldy,
  • celozrnná špaldová mouka.

Zatímco při výrobě celozrnné špaldové mouky se zužitkovává celé zrno, v případě bílé varianty je to pouze škrobová část zrna. Hrubost zrn i celková struktura mouky je obdobná jako u pšeničné, která se běžně přidává například do domácích muffinů. Nejčastěji se špaldová celozrnná mouka využívá při přípravě chlebů či jiných druhů pečiva i domácích muffinů.

Špaldová mouka složení

Co je špaldová mouka, již bylo řečeno, nyní se zaměřme na složení špaldové mouky. To je opět velmi podobné jako u běžné pšeničné mouky. Spoustu lidí v souvislosti s tímto druhem mouky napadá otázka: „Je špaldová mouka bezlepková?“ Odpovědí je, že není, sice lepku obsahuje méně jak mouka pšeničná, ale nějaké procento lepku se přeci jenom zachovalo. Tudíž kdo má alergii na lepek, měl by se porozhlédnout po jiných variantách mouky. Mimo jiné se do složení špaldové mouky řadí vitaminy skupiny A, E a B a spousta minerálních látek. Konkrétně se jedná o fosfor, vápník, železo, zinek, selen nebo mangan.

Špaldová mouka zdraví

Konzumace špaldy s sebou přináší hned několik pozitivních účinků na zdraví, jakých?

  • Snižuje vysoký krevní tlak.
  • Taktéž snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Zlepšuje hladinu cholesterolu v lidském těle.
  • Díky vysokému obsahu vlákniny zlepšuje trávení.
  • Snižuje riziko cukrovky.

Jelikož však obsahuje špaldová mouka lepek, neměly by ji konzumovat osoby s alergií na lepek. Chcete-li na vlastní kůži vyzkoušet, zda má špalda nebo přímo špaldová mouka na zdraví zmíněné účinky, můžete si špaldové produkty zakoupit například na e-shopu Grizli. Oproti pšenici obsahuje špalda více bílkovin, vlákniny i tuku.

Špaldová mouka recepty

Špaldová mouka recepty se setkávají s čím dál větší popularitou. Pokud si zakoupíte běžnou nebo špaldovou celozrnnou mouku, nezapomeňte na adekvátní uskladnění. Ideální je suché a chladné místo, kde špaldová mouka vydrží zhruba 6 měsíců. Během té doby vyzkoušejte následující špaldová mouka recepty.

1

Meruňkový koláč se skořicí

U meruňkového koláče se skořicí vás možná zarazí množství potřebných ingrediencí, nicméně jedná se o chutný i poměrně snadný recept. Senzační je jako odpolední dobrota ke kávě nebo svačina na cesty. Pokud vám nějaké meruňky zbydou, připravte si z nich třeba tradiční recept na meruňkové knedlíky. Na rozdíl od receptu na meruňkové knedlíky lze v tomto koláči zužitkovat čerstvé i sušené plody.

Ingredience na těsto:

  • 200 g nahrubo nasekaných sušených meruněk
  • 225 g špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky mleté ​​skořice plus něco málo navíc na posypání
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 ml plnotučného jogurtu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Ingredience na polevu

  • 140 g plnotučného smetanového sýra
  • 85 g změklého másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

Meruňky dejte do misky, zalijte vroucí vodou a nechejte 30 minut odstát. Mezitím rozehřejte horkovzdušnou troubu na 180 °C, vymažte hlubokou, 20cm kulatou dortovou formu a vyložte ji pečicím papírem.

Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici, cukr a ½ lžičky soli. V menší nádobě smíchejte vejce, olivový olej, jogurt a vanilku. Mokré ingredience vlijte do suchých a krátce promíchejte elektrickým ručním šlehačem, aby se odstranily případné hrudky. Meruňky sceďte a vmíchejte do koláčové směsi, poté nalijte do dortové formy a pečte 1 hodinu.

Nechte 10 minut vychladnout ve formě a poté přendejte na mřížku, aby koláč úplně vychladl. Polevu připravíte tak, že všechny ingredience smícháte dohromady elektrickým ručním šlehačem do hladka. Před podáváním bohatě rozetřete po povrchu koláče a poprašte skořicí.

2

Banánový bochník

Skvělou svačinu na cesty taktéž představuje banánový bochník, v němž se nenachází žádné přidané cukry. Jedná se tak o recept, který může jednou za čas doplnit i fitness jídelníček. Banánový bochník či chlebík je vhodným způsobem, jak zužitkovat banány, které jsou již přezrálé, avšak je vám líto je vyhodit.

Ingredience:

  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 150 g žitné mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g kakaového prášku
  • 2 velká rozšlehaná vejce
  • 200 ml kokosového mléka
  • 80 ml javorového sirupu
  • 3 zralé rozmačkané banány
  • 50 g nahrubo nasekané hořké čokolády

Postup:

Horkovzdušnou troubu si předehřejte na 180 °C a chlebíčkovou formu vymažte máslem. Poté ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience kromě čokolády. V samostatné misce smíchejte olej, vejce, kokosové mléko, javorový sirup a následně vmíchejte banány. Mokré ingredience nalijte na suché a společně promíchejte. Přidejte čokoládu a poté lžící nalijte do připravené formy.

Pečte zhruba 50-55 minut, pak nechte vychladnout ve formě. Nyní bochník vyjměte a nakrájejte na plátky.

3

Špaldové palačinky

Další možností, která je schopná doplnit fitness jídelníček, jsou špaldové palačinky. Receptů na špaldové palačinky existuje mnoho, některé obsahují bílou, některé celozrnnou špaldovou mouku. Stejně tak se mohou různit náplně, které pro své palačinky využijete. Mezi nejoblíbenější varianty se řadí ovoce se selským jogurtem nebo arašídová másla.

Ingredience:

  • ¾ šálku mléka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 rozšlehané vejce
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 lžička bílého cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¾ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli

Postup:

V misce smíchejte mléko s citronovou šťávu a nechejte asi 5 minut „vykynout“. Přidejte rozšlehané vejce a rozpuštěné máslo; promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.

Smíchejte špaldovou mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl ve velké míse. Jemně vmíchejte do mléčné směsi, dokud se vše nespojí; těsto bude hrudkovité.

Lehce naolejovanou pánev rozehřejte na středně vysokou teplotu. Těsto po velkých lžících dávejte na pánev a smažte, dokud se nevytvoří bubliny a okraje nebudou suché, trvá to cca 3 až 4 minuty. Palačinky otočte a vařte do zhnědnutí i na druhé straně, přibližně 1 až 2 minuty. Opakujte se zbývajícím těstem.

4

Čokoládové muffiny

Jedním z mnoha receptů, u kterého taktéž můžete vyzkoušet, jaký má vliv špaldová mouka na zdraví, jsou čokoládové muffiny. Jedná se o super rychlý recept, který zachutná snad každému. Hodí se jako občerstvení na party nebo svačina pro neočekávanou návštěvu.

Ingredience:

  • 1 ⅓ hrnku špaldové mouky
  • ¾ šálku neslazeného kakaového prášku
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • ⅛ lžičky soli
  • 1 ½ šálku bílého cukru
  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 vejce
  • ¾ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek kokosového mléka
  • 1 šálek čokoládových lupínků

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C a formu na 12 muffinů vyložte papírem nebo fólií. Do mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

Cukr a kokosový olej společně vyšlehejte ve velké míse elektrickým šlehačem do podoby krému. Přidejte po jednom vejce a mezi přidáním směs prošlehejte. Vmíchejte vanilkový extrakt. Přidávejte moučnou směs střídavě s kokosovým mlékem. A na závěr vmíchejte i čokoládové lupínky.

Připravené košíčky na muffiny naplňte do 3/4 těstem. Pečte v předehřáté troubě, dokud párátko zapíchnuté do středu muffinu nevyjde čisté, trvá to zhruba 17 až 20 minut.

5

Špaldový chléb

Připravit si recept na domácí chleba je možné využitím různých druhů mouk. Tento konkrétní ve svém základu neobsahuje pšeničnou ani žitnou muku, ale mouku špaldovou. Recept na domácí chleba v doplnění vlastní pomazánky, ať už vajíčkové nebo třeba tuňákové, je chutnou večeří pro celou rodinu.

Ingredience:

  • 1 ¼ šálku rýžového mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička soli
  • 4 hrnky špaldové mouky
  • 2 ½ lžičky chlebového droždí

Postup:

Vložte všechny ingredience do domácí pekárny v pořadí doporučeném výrobcem. Vyberte cyklus a zmáčkněte start.

Tipy na další špaldové dobroty

Kromě špaldové mouky se ze špaldy připravují i další věci, jedná se například o špaldové preclíky, špaldové krekry nebo o špaldové piškoty. Všechny zmíněné potraviny se dají pohodlně zakoupit na internetových stránkách Pilulka. Mezi další potraviny s využitím špaldy se řadí špaldová vřetena, špaldová kaše a špaldová superkaše. Nejen díky těmto konkrétním produktům je možné čerpat účinky špaldy či špaldové mouky na zdraví.

    Získejte ZDARMA jídelníček na míru vašim potřebám a exkluzivní SLEVY od našich partnerů!


    © COPYRIGHT 2022 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.