Thajské rizoto

Ingredience na 1 porci
| Paprika červená | 1 kus | |
| Paprika žlutá | 1 kus | |
| Paprika zelená | 1 kus | |
| Špenát čerstvý | 20 g | |
| Ořechy kešu | 1 hrst | |
| Chilli paprička | 1 kus | |
| Sůl | 1 špetka | |
| Pepř | 1 špetka | |
| Rýže celozrnná | 60 g | |
| Limetka | 0.5 kusy | |
| Mléko kokosové | 50 ml | |
| Máslo ghee | 15 g |
Rizoto na thajský způsob vás okouzlí svou pikantností. Chilli obsahuje štiplavý alkaloid kapsaicin, který působí analgeticky a antibakteriálně. Chilli je navíc skvělým pomocníkem při hubnutí.
Nejdříve si připravte rýži. Dobře ji propláchněte a poté ji dejte vařit do osolené vody podle návodu na obalu.
Papriky si nakrájejte na menší kostičky a chilli papričku na jemno (nemusíte ji dávat do jídla celou i se semínky, pokud neholdujete příliš pálivému jídlu).
Na pánvi si rozpalte ghee přihoďte pokrájenou papriku i chilli a osmahněte. Poté přidejte uvařenou rýži a kokosové mléko. Vše společně krátce poduste.
Nakonec odstavte z plotny a přimíchejte špenát, limetkovou šťávu a čerstvou kůru (ale jen v případě, že nemáte chemicky ošetřenou limetku).
V troubě při 180°C po dobu 10 minut opražte kešu ořechy, kterými nakonec posypete rizoto a můžete podávat.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 705.915 Kj
| Bílkoviny | 5.37 g |
| Sacharidy | 25.45 g |
| Sacharidy z cukrů | 0.01 g |
| Tuky | 9.67 g |
| Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.62 g |
| Cholesterol | 0.03 g |
| Vláknina | 6.25 g |
Alergeny
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot





