Avokádo 5x jinak: Zdravé tipy do kuchyně

Avokádo

Co je avokádo?

I když mnoho lidí považuje avokádo za zeleninu, patří mezi exotické ovoce. Jeho původ je v Jižní Americe, ale v dnešní době už je u nás hojně dostupné v každém supermarketu. Jedná se o plod stromu hruškovce přelahodného a ačkoli samo o sobě nemá nijak valnou chuť, je plné významných živin a skvěle se hodí do jednoduchých receptů.

Zásobárna zdravého tuku

Proč vyzkoušet právě avokádo? Protože obsahuje více než 80 % tuku. Pozor, neděste se, nebude to znamenat zhoubu pro vaši hladinu cholesterolu. Naopak. 70 % obsahu plodu tvoří zdravý tuk (60 % mononenasycených a 10 % polynenasycených mastných kyselin), pouze 10 % procent připadá na nasycené mastné kyseliny, proto je vhodné zařadit ho do pestrého jídelníčku.

Existuje velmi málo potravin, které obsahují tolik zdravých nenasycených tuků a právě proto je avokádo ceněno odborníky na výživu.

Umí velmi příznivě ovlivnit hladinu cholesterolu, ředí krev a zabraňuje tvorbě krevních sraženin. Kromě toho v něm najdete i vitamíny B1, B2, B3, B5. B6, B9, C, E a také minerální prvky draslík, hořčík, měď, železo, zinek, fosfor a mangan. Určitě už jste pochopili, že avokádo je vlastně výživový poklad.

Jak poznat zralé avokádo?

Poznat, zda je avokádo dostatečně zralé, není jen tak a často se při jeho výběru utne i mistr tesař.

Pokud jdete do obchodu pro avokádo, určitě ho najdete u ovoce a zeleniny.

Plody byste ale měli vybírat obezřetně. Avokádo by mělo být na povrchu lehce měkké, ale ne kašovité.

Vyhněte se plodům, které mají tmavé hnědé skvrny, nebo jsou nějak promáčknuté.

Častým problémem supermarketů je také to, že jsou avokáda příliš tvrdá. Pokud tomu tak je, nezoufejte, kupte pěkné tvrdé avokádo a nechte ho doma při pokojové teplotě několik dní dozrát.

Jak jíst avokádo?

Po výběru avokáda je tu další časté úskalí. Jak se avokádo oloupe? Věc se má tak, že se avokádo ve skutečnosti neloupe.

Pokud máte zralý plod, omyjte ho a rozkrojte podélně na dvě poloviny. Mělo by to jít velmi snadno. Poté vyndejte pecku a lžící vydlabejte ze slupky dužinu. Dužinu můžete pak dále zpracovat do různých avokádových receptů.

Jak zasadit avokádo?

Mnozí si avokádo rádi pěstují jako rostlinku z avokádové pecky. Pokud si chcete své avokádo také zasadit, měli byste to udělat co nejdříve po rozkrojení avokáda, aby mohla rostlinka dobře vyklíčit. Pecku zasaďte do dobré půdy špičatějším koncem vzhůru. Semeno nezasypávejte celé, nechte vršek vyčnívat.

Zalévejte pravidelně, ale nepřelévejte a za několik let se můžete těšit na vlastní plody.

Recepty z avokáda

Avokádo se hodí do velkého množství receptů. Nejoblíbenější je tradiční guacamole nebo jednoduchá pomazánka na toasty nebo bagetky. Velkou oblibu získalo také zapečené avokádo nebo avokádové sushi.

Avokáda se dají pochopitelně připravit i na sladko, proto je můžete ochutnat ve vitaminových smoothie receptech nebo jako lahodnou pěnu chocolate avocado mousse.

Mějte na paměti, že dužina avokáda velmi rychle hnědne, což ovšem neznamená, že by bylo zkažené. Hnědnutí můžete zpomalit například tím, že dužinu pokapete citronovou šťávou.

Pozor byste měli dávat také na své zvířecí mazlíčky, pro které může být pozření avokáda toxické!

Guacamole pasta

Nejklasičtějším, nejoblíbenějším a také nejjednodušším receptem je pasta guacamole. Mexičané ji začali připravovat už v 16. století a jedná se o proslulou pochoutku, která má v kuchyni takřka univerzální využití.

Suroviny:

  • 1 ks zralého avokádo
  • špetka soli

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 10 minut

Avokádo omyjte ve studené vodě, osušte a podélně rozkrojte na dvě půlky. Lžičkou vydlabejte dužinu do misky. Dužinu v misce pomačkejte vidličkou, dokud z ní nevznikne pasta. Potom ji osolte podle chuti a promíchejte.

Guacamole pasta se hodí k masu, nebo třeba jako dip do domácího hamburgeru. Klasický recept používá pouze sůl, ale moderní recepty přidávají i další ingredience, například utřený či prolisovaný česnek nebo chilli.

Pomazánka na toasty

Kromě toho můžete vyrobit i pomazánku, jejímž základem je guacamole pasta. Jedná se o velmi rychlý recept, který můžete podle své chuti i fantazie obměňovat.

Suroviny:

  • 1 ks zralého avokáda
  • 1 stroužek česneku
  • 1 limeta nebo citron
  • sůl

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 10 minut

Omyté avokádo si podélně rozřízněte a vydlabejte dužinu. Dužinu v misce rozmačkejte vidličkou, prolisujte do ní jeden stroužek česneku a dobře promíchejte do hladké hmoty. Nakonec ochuťte solí a limetovou šťávou.

Pomazánka se hodí na toasty, bagetky nebo i na jednohubky jako pohoštění pro přátele.

Avokádové smoothie

Velmi oblíbené mixované koktejly z čerstvého ovoce a zeleniny se dají skvěle využít jako svačina nebo součást zdravé snídaně. Můžete si je připravit na cesty do uzavíratelné láhve a hodí se i jako drink plný vitamínů do redukčních diet či zdravého stravování.

Suroviny:

  • ½ zralého avokáda
  • 2 hrsti borůvek
  • 1 hrst červeného rybízu
  • ½ banánu
  • ½ skleničky vody

Počet porcí: 1

Doba přípravy: 5 minut

Z avokáda vydlabejte dužinu a banán oloupejte. Veškeré suroviny vložte do mixéru, zalijte vodou a umixujte dohladka. Pokud se vám směs zdá příliš tuhá, přidejte vodu a znovu rozmixujte. Jak jednoduché.

Podívejte se i na další lahodné smoothie recepty.

Avokádová polévka

Tato polévka výborně zasytí. Najdete v ní totiž množství vlákniny, které asi ze 30 % pokrývá vaši denní potřebu této látky.

Suroviny:

  • 4 ks zralého avokáda
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru (nemáte-li, použijte k výrobě bujón)
  • 1 ks citronu
  • 150 g zakysané smetany
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • 2 polévkové lžíce nasekaného kopru

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 20 minut

Avokáda omyjte ve studené vodě a vydlabejte. Dužiny vložte do misky a rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte k nim šťávu vylisovanou z jednoho citronu. Osolte, opepřete podle chuti a přidejte i špetku mletého muškátového oříšku. Dobře promíchejte.

Kaši z avokáda vložte do hrnce s vlažným kuřecím nebo zeleninovým vývarem. Metlou nebo tyčovým mixérem vše rozmíchejte dohladka. Vložte hrnec s polévkou na plotnu a přiveďte k varu. Pak ztlumte teplotu a asi 5 minut prohřívejte na mírném ohni.

Zatímco se polévka vaří, vložte do menší misky smetanu. Zlehka ji osolte a vmíchejte do ní nasekaný kopr. Jakmile polévku odstavíte z plotny, ihned ji servírujte do misek. Doprostřed každé misky vložte kopeček smetany s koprem.

Jarní salátek

Avokádo je skvělou surovinou i do nejrůznějších salátů. S námi si můžete připravit tento!

Suroviny:

  • 1 ks zralého avokáda
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 150 g cherry rajčat
  • ½ citronu
  • 2 polévkové lžíce loupaných slunečnicových semen
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 ks špetka soli

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 15 minut

Špenát omyjte studenou vodou a osušte. Tvrdé řapíky odřízněte, nechte jen listy a vložte do větší mísy. Omyjte cherry rajčátka a rozkrájejte je na poloviny. Přidejte je ke špenátu. Obojí osolte a zlehka postříkejte olivovým olejem.

Na pánvi si nasucho lehce opražte slunečnicová semínka a teplá je rovnou z pánve přidejte ke špenátu a cherry rajčátkům. Omyté avokádo nakrájejte na menší kousky. Zakapejte ovoce šťávou vymačkanou z poloviny citronu. Kousky avokáda pak přimíchejte do salátu. Můžete hned servírovat.

Vyzkoušejte i další exotické ovoce. Jaký vliv na naše zdraví má ananas, kiwi nebo granátové jablko?​

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.