Hlavní chody

Zdravé hlavní jídlo je základem celodenního stravování. Hlavní chod by měl být zdrojem všech potřebných živin, tedy bílkovin, sacharidů i tuků. Inspiraci mohou poskytnout na chutná hlavní jídla recepty. Jako hlavní chod je možné připravit jakoukoliv kuchyni, zajímavá jsou například italská jídla, asijská či jiná exotická jídla, ale třeba i francouzská kuchyně.  Zoufat nemusí ani milovníci českých pokrmů. Ačkoliv je česká kuchyně založena především na konzumaci těžších jídel, neznamená to, že není možné připravit odlehčené verze (dobrým příkladem mohou být některé recepty z vepřového masa). Pokud si kdokoliv není s přípravou zdravých jídel v kuchyni jistý, mohou mu pomoci připravené recepty hlavní jídla obohatit o důležité živiny. Důležitá je nejen volba kvalitních a výživných potravin, ale i způsob přípravy jídel. 

V poslední době je oblíbené například hlavní jídlo ze zeleniny a celkově jednoduchá veganská jídla. Často volenou a rychlou variantou může být také hlavní jídlo z brambor nebo jiné vegetariánské hlavní jídlo. Milovníci masa si  do bezmasých pokrmů přidají kuřecí, krůtí nebo jiné maso podle chuti. Zdravé hlavní jídlo lze připravit bez ohledu na preference ve stravě – inspirací i pro vegetariány mohou být recepty z vepřového masa, ve kterých maso můžeme nahradit například luštěninami.  Samostatnou kapitolou jsou hlavní jídla připravovaná na konkrétní příležitosti. Bohatší hlavní chod si lidé obvykle dopřávají například v neděli, ve svátky nebo na počest narozenin či svátku člena rodiny nebo přátel. Velmi diskutovanou otázkou bývá i hlavní chod na svatbu. Při podobných událostech je důležité zvolit vhodné hlavní jídlo, které zachutná všem hostům. V případě svateb to obvykle bývá česká kuchyně.

Hlavní chody

Těstoviny s kukuřicí

Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Rajčata nakrájíme na čtvrtky, česnek na plátky, kukuřici a hrášek dáme okapat od nálevu....

Hlavní chody

Lilkovo-rajčatové lasagne

Lilek nakrájíme na kolečka (cca půl centimetru), posolíme a necháme 15 minut odpočívat. Osušíme z něho vodu a z obou stran posypeme oreganem....

Hlavní chody

Středomořský tuňák

Tuňáka osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme cca 10 minut v ledničce odležet. Zeleninu nakrájíme na menší kostky. Polovinu...

Hlavní chody

Lilkové placky

Lilek oškrábeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Poté ho osolíme a necháme 15 minut odpočívat. Rajčata nakrájíme na...

Hlavní chody

Lilek zapečený s mozzarellou

Lilek nakrájíme na trochu silnější kolečka. Osolíme ho a necháme 15 minut odležet, poté ho osušíme od přebytečné vody. Na rozpálené pánvi zprudka opečeme. Opečená kolečka lilku...

Hlavní chody

Rajčata plněná tvarohem

Rajčatům uřízneme vršek, lžičkou vydlabeme dužinu. V míse si umícháme tvaroh s kořením a bylinkami (můžeme přimíchat i vnitřek...

Hlavní chody

Zapékaná mozzarella

Mozzarellu rozkrojíme na půl, dáme na pečící papír a pečeme asi 10 minut na 200°C. Mezitím si na pánvi nasucho osmahneme nasekané lístkové oříšky. Rukolu dáme na talíř, na ní na...

Hlavní chody

Tymiánovo-citrónová kuřecí prsa

Nejprve si připravíme marinádu. V mističce si smícháme citrónovou šťávu (1 a 1/2 polévkové lžíce) , prolisovaný...

Hlavní chody

Krůtí maso v bylinkové marinádě

Jako první si připravíme marinádu z jogurtu, hořčice a bylinek. Krůtí prso si naklepeme aby bylo pěkně tenké a naložíme do marinády (...

Hlavní chody

Kuřecí plátky se zeleninou pečené v alobalu

Maso naklepeme, aby bylo krásně tenké, poté jej osolíme, opepříme a posypeme kořením. Maso položíme na alobal, na něho brambory...

Hlavní chody

Hovězí steak s barevným pepřem

Hovězí zadní ( ideálně dobře vyzrálé) maso si ukrojíme na 2 cm silný plátek, pohlídáme si aby plátek byl...

Hlavní chody

Rychlý losos

Cibuli a česnek si nakrájíme na kolečka, zelené fazolky očistíme od špiček. Lososa osušíme papírovými utěrkami od...

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.