Polévky – recepty tradiční i exotické

Polévka je grunt, udělá dobře žaludku a pohladí po duši. V zimě zahřejí, v létě ochladí. Dají se jíst k snídani, obědu i večeři, jednoduché polévky budete mít hotové do hodiny. Navíc u polévky recepty nabízejí takřka nekonečné množství variací, takže se nikdy neomrzí. Dobrou chuť!

Jsou-li vaším oblíbeným jídlem polévky, recepty jsou skvělé v tom, že se dají různě obměňovat a vždycky vznikne něco nového, takže se u stolu nikdo nudit nebude. Ani tak vybíraví strávníci jako děti. Mezi nejoblíbenější polévky pro děti určitě patří rajčatová polévka nebo vývary s nudličkami, nejlépe různých veselých tvarů. Hovězí, slepičí nebo kuřecí vývar sice nepatří zrovna mezi rychlé polévky, ale o jeho zdraví prospěšných účincích už toho bylo napsáno hodně. Navíc se dá uvařit do zásoby a skladovat v mrazáku k dalšímu, tentokrát rychlému použití.

Obzvlášť v zimě jsou oblíbené krémové polévky a husté polévky. S jejich pomocí se dá do jídelníčku propašovat spousta zeleniny nebo luštěnin, které do zdravého a vyváženého jídelníčku rozhodně patří. K nejoblíbenějším polévkám v této kategorii určitě patří jednoduchá cuketová polévka nebo klasická zelňačka. Mezi oblíbené české polévky patří také různé houbové variace nebo třeba hrstková polévka. Krémové polévky najdeme také v mezinárodních kuchyních, k vyzkoušení se nabízí třeba francouzská krémová vichyssoise. I když název zní honosně, k její přípravě je zapotřebí jen pár ingrediencí a patří mezi rychlé polévky.

Protože mohou být i u polévky recepty netradiční, narazit můžete například na ovocné polévky. Rychlá polévka z jahod, borůvek, exotického kiwi nebo jiné letní polévky dokážou zpestřit nejen letní jídelníček. Cestu do letního jídelníčku si i u nás už našly i studené polévky. K vyzkoušení se nabízí třeba klasiky jako španělské gazpacho (nebo jeho melounová obměna) a polévka tarator.

Polévky

Zeleninový boršč

Pokrájíme si zeleninu na menší kousky, uvaříme doměkka spolu s rajčatovým protlakem. Přidáme prolisovaný česnek, sůl a pepř a trochu...

Polévky

Zelnice

Cibuli a česnek si nakrájíme najemno,  poté zpěníme na trošce oleje a zaprášíme mletou paprikou. Nakonec zalijeme vývarem a...

Polévky

Krémová mrkvová polévka

Mrkev, petržel a celer nastrouháme na hrubo. Dáme vařit spolu s kouskem zázvoru. Na závěr vše rozmixujeme. Podáváme s pečivem. 

Polévky

Česneková krémová polévka

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Česnek a cibuli oloupeme, nakrájíme najemno, zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme houby...

Polévky

Čočková polévka

Červená čočka patří sice do stejného šuplíku jako ostatní luštěniny,  potřebuje ale samostatné zacházení....

Polévky

Cizrnová polévka

Cizrnu  scedíme a prolijeme horkou vodou. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme částečně...

Polévky

Polévka couračka

Není třeba kupovat doplňky stravy, či exotické ovoce, abyste podpořili své zdraví! V regálech obchodů najdete mnohem levnějšího a...

Polévky

Cibulová polévka se sýrem

Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno, na rozpáleném oleji opečeme, zasypeme moukou, ještě za stálého míchání...

Polévky

Bramborová polévka s vejcem a pažitkou

Brambory omyjeme, oloupeme, znovu omyjeme, nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostky....

Polévky

Bulharská polévka s vejcem

Brambory oloupeme, myjeme a nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Na rozpáleném oleji pečeme zeleninu...

Polévky

Jogurt se švestkami

Polévky

Hrášková polévka s bramborem

Ačkoliv by si na první pohled člověk řekl, že je hrášková polévka zcela dietní, opak je pravdou. Hrachová polévka totiž obsahuje velké množství sacharidů, zároveň je ale...

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.