Nejlepší dýňová polévka hokaido recept


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Cibule1 kus
Olej olivový20 ml
Dýně hokkaido (po tepelné úpravě)500 g
Sůl5 špetek
Pepř2 špetky
Zeleninový vývar1500 ml
Smetana na vaření 10%100 g
Koření kari5 špetek

Dýňová polévka postup

1

Cibuli nakrájíme na plátky, dýni omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky či na proužky.

2

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Mezitím rozložíme dýni na plech a pečící papír, přidáme cibuli, zasypeme kari, solí a pepřem. Kdo chce, může v tento moment přidat i chilli a zázvor. Zakápneme olivovým olejem a dobře promícháme tak, aby byla dýně rovnoměrně pokrytá olejem a kořením.

3

Vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut. Po vyndání z trouby vložíme celý obsah do hrnce, zalijeme vývarem nebo vodou a přivedeme k varu. Nakonec přidáme smetanu nebo kokosové mléko a rozmixujeme do hladka.

4

Zdobíme dle chuti a možností opraženými dýňovými semínky, olivovým olejem a koriandrem.

Nejlepší dýňová polévka hokaido je stálice mezi podzimními polévkami. Naše nejlepší dýňová polévka je mezi nimi dokonce královnou. Kdo si neví rady, jakou dýni použít, měl by vsadit na dýni hokaido, jejíž slupka varem měkne, a proto se z ní krémová polévka připravuje nejlépe. Není ji potřeba loupat.

Nejlepší dýňová polévka hokaido: v čem je recept tak výjimečný

Jedná se o dýňovou polévku z pečené dýně. Dýni stačí nakrájet na kostičky, nebo na proužky, hodit s kořením do trouby a následně rozmixovat s vývarem a smetanou. Upéct dýni sice trvá trochu déle než ji uvařit, ale zaručujeme, že výsledný efekt za to stojí. Dýně v troubě chytne typickou chuť, zkaramelizuje se a chutě se nádherně propojí.

Výborná je dýňová polévka také na asijský způsob. Stačí přidat zázvor, chilli a klasickou smetanu nahradit kokosovým mlékem. Nakonec je možné tuto verzi zasypat lístky čerstvého koriandru. K málokteré polévce se kokosové mléko hodí tolik jako právě k polévce z dýně. A protože si jemná krémová konzistence zaslouží křupavý kontrast, doporučujeme na závěr osmahnout dýňová semínka. Těmi posypejte hotovou dýňovou polévku a zakápněte kvalitním olivovým olejem.

Kromě hokaido polévky i další polévková inspirace

Mezi naše další oblíbené podzimní polévky patří například bramborová polévka, tradiční česneková polévka nebo polévka čočková. Na podzim může být občas trochu předýňováno, takže doporučujeme zeleninu jednou za čas obměnit a vyzkoušet i něco jiného pro vyvážený a pestrý jídelníček. Nicméně naše skvělá dýňová polévka zahřeje na těle i na duši a navíc krásně zasytí. Varianta bez chilli a zázvoru je vhodná také pro děti. A verze s kokosovým mlékem dokonce pro všechny s alergií na laktózu.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 242.791 Kj

Bílkoviny1.13 g
Sacharidy9.73 g
Sacharidy z cukrů6.04 g
Tuky1.45 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.94 g
Vláknina3.02 g
Vápník37.01 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.